Йога тренировки за всички нива

Преглед на йога

През последните 60 години йога е излязла от малко познатата, езотерична индийска практика към централна дейност на културния мейнстрийм. Но докато тя е широко разпространена в градовете по целия свят и почти всички са чували за нея, йога все още остава нещо тайнствено за хората, които никога не са опитвали. Това е така, защото се противопоставя на лесна дефиниция.

Йога е разнообразна и дифузна практика с многобройни теми, които могат да бъдат преплетени по много начини.

По-нататъшно усложняване, терминът йога се използва от няколко хиляди години и многократно е променил значението й. За да започнете да разопаковате съвременната йога, нека да разгледаме еволюцията на йога и как се практикува днес.

Определяне на йога

Думата йога идва от санскрит - древен индийски език. Това е извличане на думата yuj , което означава да се обогатим, като в съвместното използване на екип от волове.

Днес често се тълкува, че означава съюз. Йога се казва, че е с цел обединяване на ума, тялото и духа.

Повечето съвременни практики на йога разчитат силно на "Йога сутрите на Патанджали" , поредица от афоризми, написани в. 250 години, като основа за техните философии. Йога Сутрите определят осем "крайника" на йога. Трите най-често практикувани крайника са пранаяма (дихателни упражнения), медитация и асана . Асана е това, което повечето от нас познават просто като йога, физическите пози.

И така, какво да очаквате, когато се отправите към клас по йога? Докато медитацията и дихателните упражнения могат да бъдат включени, асана пое основна роля в повечето видове съвременна практика.

Някои класове могат да включват и освещаване или вдъхновяващи четения, в зависимост от индивидуалния учител и йога стил.

Обикновено уроците по йога в салона или в здравния клуб ще се съсредоточат основно върху физическите аспекти на практиката, а хората, които искат по-духовен подход, са по-склонни да го намират в специализирани студиа.

Видове йога

Началото на днешните най-популярни видове йога може да бъде проследено от един човек, Т. Кришнамачаря . Чрез тримата си най-изтъкнати ученици йога, както го познаваме, беше разпространена на запад:

С толкова много видове йога, може да е обезсърчително да изберете правилния. Този мамят лист обхваща 20 популярни стила (включително Bikram / гореща йога , мощност йога и Kundalini ), за да ви помогне да стесните областта. Но обикновено има малко опит и грешка. Може да намерите най-добрата йога класа на първия опит, но може да се наложи да пазарувате и да опитате различни неща, докато не намерите този, който се чувства правилно.

Йога Пози

Много хора мислят, че йога просто се простира . Но докато разтягането със сигурност е свързано, йога е наистина за създаване на баланс в тялото чрез развиване както на силата, така и на гъвкавостта. Това се прави чрез изпълнение на поза, всяка от които има специфични физически ползи.

Позата може да бъде направена бързо последователно, създавайки топлина в тялото чрез движение (виняса стил йога) или по-бавно, за да увеличи издръжливостта и да усъвършенства подравняването на всяка поза. Те могат да се извършват в гореща стая , на покрива, във фитнес залата или дори на борда с гребла .

Също така, пози представляват постоянно свързване на различните разклонения на йога родословно дърво.

Удивителното нещо за йога е, че въпреки че самите положения не се променят, връзката ви с тях ще бъде. Вашата практика винаги се развива, така че никога не става скучна.

Положенията попадат под широки рубрики, въпреки че има много припокриване:

Ползи за здравето

Правейки йога е полезно за вашето здраве по безброй начини . Много от тях са свързани с доказаната способност на йога да намали стреса. Толкова много заболявания са причинени или изострени от стреса: сърдечни заболявания, безсъние , главоболия, депресия , диабет, IBS, безплодие - списъкът продължава.

И това е преди да разгледаме дори физическите ползи от по-голямата сила (по-специално якостната якост), гъвкавостта и баланса.

Йога също така насърчава психическото спокойствие, яснота и самоприемане, като ви дава инструментите за борба с безпокойството и чувствата на неадекватност. Има ли нещо, което йога не може да направи? Е, тя няма да увеличи височината ви, но може да подобри позата ви, така че да сте по-високи.

Кой може да направи йога?

Забравете всеки стереотип, който може да имате в главата си за това, което изглежда "лице на йога", защото всеки може да направи йога. Това включва мъже , възрастни , деца , бременни жени, хора с по-големи тела , хора с артрит и т.н. Ако имате тяло, можете да правите йога.

Ако изобщо не сте гъвкави , това не означава, че не можете да правите йога. Това означава, че можеш и трябваше. Йога не е спорт, от който трябва да се обучавате още от детството. Това не е състезание, в което най-великият човек получава награда. Това дори не е нещо, което може да бъде "добро" или "лошо", защото няма крайна цел да се постигне, нищо да се постигне.

Хората на кориците на йога списания и най-известните учители не са по-добре в йога, отколкото в останалата част от нас. Едно от най-трудните, но в крайна сметка най-освобождаващите се неща за йога е оставянето на егото и приемането, че никой не е по-добър от всеки друг. Всеки прави всичко възможно в даден ден.

Приготвяме се да започнем

Така че, след като сме отвели завесата малко и ви убедихме, че можете да правите йога, как да следвате и всъщност да започнете ? Най-лесното нещо, което можете да направите, е да намерите клас наблизо и да отидете до нея. Тя трябва да е удобна за вашия дом или работа, така че да не се случва нищо. И това трябва да бъде клас за начинаещи .

Щом застанете на кладенеца, йога става неизбежна. Въпреки че е възможно да се направи йога у дома (и много хора), това не е идеален начин да започнете. Взимането на уроци с опитен учител ви подтиква към десния крак, за да започнете да разбирате основите на изравняването и да избегнете наранявания .

В крайна сметка може да откриете, че йога у дома е по-удобна и достъпна . Има много чудесни начини да тренирате у дома, когато се почувствате готови.

Словото от

Ако все още сте нервен, не забравяйте, че всеки, който прави йога, е бил някога начинаещ. Колкото по-скоро започнете, толкова по-рано ще откриете прекрасните му предимства, главното сред което е, че правенето на йога ви кара да се чувствате невероятно. Йога е практика през целия живот, която ще ви помогне да останете здрави за години напред.