Какво означава Асана в Йога?

Асана е физическата практика на йога пози. Това, което повечето от нас наричат ​​йога (както е в "Скъпа мей, аз съм на моята йога класа") би могло по-конкретно да се нарече асана, тъй като думата йога също включва пранаяма , медитация и пет други "крайника" . В допълнение към това, което се отнася до физическия аспект на йога, асана може да се използва и за описване на една поза (както в " Handstand е асана, която е много трудна за мен").

Историята на Асана

Важно е да се отбележи, че асана е санскритската дума за поза или място. Първите йага асани, както се тълкуват от археологическия запис и материалите от първичния източник, са най-вероятно седнали за медитация. Едва напоследък в историята на йога (и с влиянието на западното физическо движение на културата) асана развива такъв широк спектър от пози и се превръща в най-широко практикуваният аспект на йога. Разбирането на това води до дълъг път към приемането на това, че асана не е статична практика, заложена през хилядолетия. По-скоро непрекъснато се развива. Поза, изобретана миналата седмица, не е по-малко легитимна от една от 40-те или 16-и век.

Санскритите имена за пози

Може да сте забелязали, че асана се използва като наставка в санскритските имена за йога позира: трикон асана , вибрадран асана и ека пада раякапот асана например.

Знаейки това и няколко други санскритски термини може да ви помогне да разкриете тези сложни имена. Например, eka pada означава единият крак, така че в тези поза можете да очаквате, че единият крак ще прави нещо различно от другото. Парсва означава страна (обикновено поза с лице към едната страна), паравита означава завъртане (обикновено усукана версия на поза) и т.н.

Започването на тези модели помага на имената да започнат да имат по-голямо значение.