Научете йога техники за лечение или облекчаване на безсъние

Ако имате трудно време да спите през нощта, включването на йога в живота ви може да помогне, особено ако вашата безсъние е свързана със стреса. Йога се е доказала като страхотен стрелец и може да Ви предложи техники за релаксация, включително дихателни упражнения и медитация. Йога нидра е дълбока релаксираща методология, която може да бъде особено полезна за хора, които имат проблеми със съня.

Как Йога може да помогне

Въпреки че няма конкретна поза, която автоматично ще ви изпрати в дълбок сън, йога може да бъде ефективна помощ за сън като част от здравословен начин на живот. За тази цел е добра идея да установите редовна практика за йога , дори ако това е само няколко пози на ден. Протягането на тялото редовно помага да се освободи напрежението.

Йога ви насърчава да настроите в момента, често чрез фокусиране върху дишането, което ви позволява да спрете да се безпокоите за неща, които са се случили в миналото или биха могли да се случат в бъдеще. Ако никога не сте правили йога преди, използвайте това ръководство за това как да започнете .

Йога в ритуалите ви за легло

Специалистите в съня често посочват ефикасността на създаването на стандартна нощна практика, за да сигнализират на тялото, че е време да се подготви за сън. Можете да изберете да включите няколко дихателни упражнения или нежни разтягания в ритуала, за да облекчите напрежението и да ви помогне да се отпуснете. Тричасовото дишане , което е много полезно за изчистване на съзнанието на деня, е добър избор преди лягане.

Йога поставя това, което може да бъде направено, докато лежите в леглото, включително щастливо бебе (ananda balasana) , което освобождава долната част на гърба и бедрата, като ви оставя да се чувствате по-свободни и по-спокойни. Богинята поставя (сута baddha konasana) , която отваря слабините, е друг добър вариант, както и краката по стената (viparita karani).

Корпус поза (savasana) завършва всяка класа по йога и това е добър начин да приключите и деня си.

Легнете в леглото, съсредоточете се върху всяка част от тялото си и го омекотете, преди да продължите. Започнете с пръстите на краката, преместете краката и ръцете, през торса до врата, лицето и главата.

След това прекарайте няколко минути само дишане. Ако установите, че умът ви се скита по това време, не се занимавайте с мислите си; вместо това, привлечете вниманието си. Това помага да се създаде почивка от активния ви ум и ви позволява да се отпуснете за сън.