Как да се отпуснете в трупа Pose (Savasana)

Вид поза : Спускане, почивка

Известен също като : Финална релаксация

Ползи : Няма йога сесия е завършена без окончателно релаксираща поза. Савасана позволява на вашето тяло и ум да обработват случилото се по време на йога клас . Тя осигурява необходимата контрапунктура за усилието, което изложихте по време на практиката на асана .

Учителите често казват, че savasana е най-трудната поза за йога, което е наистина начин да се каже, че е много трудно някои хора да не правят нищо за десет минути.

Ако смятате, че е предизвикателство, опитайте да сканирате тялото си от пръстите на главата, като кажете името на всяка част от тялото и след това го освободите. Вашето тяло се нуждае от това време, за да поеме новата информация, която е получила чрез физическата практика.

Често умът иска да остане активен дори когато тялото е спокойно. Когато тялото ви е все още, умът ви има възможност да разбере как да поддържа същото състояние на спокойствие, когато тялото е в покой, което е съществувало по време на интензивната физика на асана. Ако умът ви няма да спре да вика, опитайте основните техники за медитация, за да забележите мислите си, да ги маркирате като мислене и после да ги оставяте да си отидат. Точно както другите видове йога, това изисква практика. В крайна сметка ще забележите, че когато тялото ви отива в savasana, умът ви също така приема спокойно състояние.

Въпреки, че savasana е покойната поза, не е същото сън! Трябва да се опитате да останете в течение и да сте наясно през пет до десет минути, които прекарвате в крайна релаксация.

Инструкции:

1. Легнете на гърба си.

2. Разделете краката си. Оставете да държите краката си прави, за да могат краката ви да се отворят от двете страни.

3. Приведете ръцете си до тялото си, но леко отделени от торса. Обърнете дланите си нагоре, но не се опитвайте да ги държите отворени. Нека пръстите да се сгъстят.

4. Залепете лопатките на гърба си за поддръжка. Това е подобно движение, което притиска раменете под мост, но по-малко интензивно.

5. След като сте настроили крайниците си, освободете усилието, за да ги задържите на място. Отпуснете цялото си тяло, включително лицето си. Оставете тялото ви да се чувства тежко.

6. Нека дишането ви се случи естествено. Ако умът ви се скита, можете да насочите вашето внимание към дъха си, но просто да го забележите, а не да го задълбочите.

7. Останете за минимум пет минути. Десет минути е по-добре. Ако тренирате у дома, задайте аларма, за да не сте принудени да проверявате времето.

8. За да излезете, първо започнете да задълбочавате дъха си. След това започнете да размахвате пръстите си и пръстите на краката, като бавно възбуждате тялото си.

9. Разтеглете ръцете си отгоре за цялото тяло от ръцете до краката.

10. Вкарайте коленете си в гърдите си и се преобърнете на една страна, като държите очите си затворени. Използвайте долната част на ръката си като възглавница, докато почивате няколко пъти в състояние на плода.

11. Като използвате ръцете си за подкрепа, върнете се в седнало положение.

Съвети:

Използването на подпори по време на savasana може да направи позицията по-удобна и релаксираща.

1. Ако имате ниска нежност на гърба или скованост, валцовано одеяло или подсилване под коленете ви помага да приведете таза в по-удобна позиция.

2. За да подчертаете усещането, че тялото е вкоренено в земята, поставете сгъната одеала върху бедрата си. Блок точно под пъпа ви има подобен ефект, както и очната възглавница.

3. Ако изобщо е студено в стаята, скрийте се, преди да влезете в шавасана. Използвайте одеяло за разгъната йога или поставете пуловер и чорапи. Много е трудно да се отпуснете, когато сте студени.