Въведение в Кундалини йога

Кундалини йога е представена на западна аудитория през 1968 г., когато Йоги Бхаджан започва да учи в Калифорния. Той основава ЗОХ (здрав, щастлив, свята организация) през 1969 г., за да въведе Кундалини йога за по-широко население. Преди това Кундалини е преподаван само в Индия и е предаден в традицията на гуру-студентите. Въпреки че този тип йога не е била предложена пред обществеността, Йоги Бхаджан смята, че всеки трябва да има възможността да се радва на своите предимства.

Какво означава Кундалини?

Кундалини е неизползвана енергия (прана) в основата на гръбначния стълб, която може да бъде изтеглена през тялото, пробуждащо всяка от седемте чакри. Пълното просветление възниква, когато тази енергия достигне короната чакра в горната част на главата. Кундалини енергия често се представя като змия навити в долната част на гръбначния стълб.

крии

Кундалини йога асана последователности се наричат ​​крия. Всяка крия е предварително настроена серия пози, която се прави с конкретна дихателна техника и ангажиране на банди, за да се засилят ефектите на позата. Всяка крия е свързана с определена чакра. Те могат да се състоят от бързи, повтарящи се движения, координирани с определен метод на дишане или рецитация на мантрата. В други крия, поза се държат за няколко минути, отново с включването на пранаяма и мантра. Често мудрите също са важна част от всяка крия.

Една персонализирана практика на Кундалини ще започне с нумерологичен анализ и диагностициране на чакрите, които изглежда са блокирани.

Специфичните крия се предписват, за да помогнат за балансиране и преместване на прана през всички чакри. В ситуация на групов клас, учителят обикновено избира набор от крия, които ще бъдат полезни за повечето хора.

Какво да очаквате в клас Kundalini

Класът на Кундалини започва с кратко пеене, последвано от загряване, за да се простира гръбнака и да се подобри гъвкавостта.

Основната работа на класа е крия. Класът завършва с медитация, която може да бъде придружена от учителя, който играе голям гонг, и затваряща песен.

Кундалини учениците често носят бели дрехи и обувки за глава, но не се чувстват задължени да приемат този стил на обличане, когато взимате класа. Някои kundalinis също използват овчи кожи вместо йога постелки. Йога Бхаджан препоръча това като начин да отделите тялото си от земното магнитно тяло. Това обаче е незадължително. Дори някои от най-посветените йоги на Кундалини възразяват срещу този съвет на етични основания.

Кундалини ли е за вас?

Кундалини е един от най-духовните видове йога. Тя надхвърля асаните с акцента си върху отварянето на чакрите чрез пранаяма, медитация, мудра, банди и пеене. Въпреки това, Kundalini kriyas все още може да бъде много интензивен. Кундалини се обръща към хора, които искат йога метод, който остава закотвен във физическото тяло, като същевременно включва всички традиционни инструменти на йога, за да достигне до просветление. Ако не сте сигурни, направете няколко класа, за да видите как те се чувстват.

PS

Най-известното студио "Кундалини" в САЩ е "Златният мост", който има места в Санта Моника, Калифорния и Ню Йорк.

Кундалини учителите понякога променят имената си. Gurmukh Kaur Khalsa, собственикът на Golden Bridge, е един пример.

Знаменитостите, които практикуват Кундалини, включват Деми Мур и Ръсел Бранд.

Кундалинис казват, че сам нам, вместо налага .