Йога за терапия и здравеопазване

Вероятно сте чували дебат дали съвременната йога трябва да се разглежда като форма на упражнение или духовна практика, като всяка страна е еднакво сигурна със своята позиция. Но какво ще кажете за идеята, че йога е вид лекарство?

В Индия тази идея не е толкова странна. Йога, заедно със своята сестра дисциплина "Аюрведа", традиционно се предписва за лечение на умствени и физически заболявания, а не само за неща като лошо гръб или възстановяване от мускулно нараняване.

В своята 1966 класика " Светлина върху йога" , BKS Iyengar предлага последователност от пози за лечение на астма, високо кръвно налягане и диабет, сред много други. Т. Кришнамачаря и неговият студент Астрага Гуру Патабхи Йоис също виждаха асана като лечебна и работеха с пациенти с различни заболявания.

Тъй като това приложение на йога не е било обръщано много внимание от научната наука, доскоро тя не е била широко практикувана извън Индия. Но с нарастването на интереса към алтернативната медицина в Съединените щати, йога терапията също се увеличава.

Какво е Йога терапия?

Терминът "йога терапия" обхваща широк спектър от различни методи и цели. Най-общо, терапевтичният метод се фокусира върху лечението, като се даде приоритет на здравето на ученика / пациента, което се адресира индивидуално. От гледна точка на физическото здраве това може да бъде рехабилитационно, лечебно, превантивно или да управлява хронично състояние с цел подобряване на качеството на живот.

Йога терапията възприема цялостен подход, оценявайки цялостното здраве на всеки човек и работейки с каквито и да е ограничения. Този подход също така разглежда психичното здраве, понякога използвайки комбинация от терапия за говорене и движение, при допускането, че умствената и физическата уелнес са интегрирани.

Индивидуалните оценки са от ключово значение, тъй като двама души с подобни състояния могат да имат много различна медицинска история или усложняващи фактори, които биха довели до различен курс на лечение.

Кой може да се възползва от йога терапията?

Условията, които могат да видят, че има полза от йога терапията, се развиват в зависимост от алергиите, артрита, IBS, състоянията на щитовидната жлеза, безплодието , хемороидите, депресията и хранителните разстройства. Всичко, което може да ви отведе до лекар или лекар по алтернативна медицина, попада в обхвата на йога терапията.

Важно е да запомните, че докато йога може да ви помогне да се справите с определени медицински проблеми, в повечето случаи тя ще бъде допълваща, а не като заместител на стандартната медицинска помощ. Ето защо винаги трябва да продължите да виждате Вашия лекар и да обсъдите възможността за включване на йога във вашия режим, преди да започнете ново лечение.

Международната асоциация на йога терапевтите (IAYT), професионална организация за йога терапевти, поддържа обширна библиография на изследователски материали за общи заболявания и как те могат да бъдат лекувани чрез йога. IAYT също така организира редовни симпозиуми за членовете и публикува Международния журнал за йога терапия , който докладва за изследванията на йога терапията и предлага най-добрите практики за терапевти.

Намиране на йога терапевт

Тъй като йогичната терапия зависи от отношението "един към друг" между терапевта и пациента, намирането на подходящия практикуващ е много важно. IAYT, която има около 2900 членове и 80 училища членки, според изпълнителния директор Джон Кепнер, предлага онлайн база данни за свързване на пациенти с терапевти.

Тъй като йога терапията става все по-популярна, няма недостиг на терапевти, но тази нововъзникваща професия е до голяма степен нерегулирана. През 2013 г. Мерилендския университет за интегриращо здравеопазване стана първата институция, която предлага магистърска степен по йога терапия.

IAYT е акредитирала около 25 допълнителни програми за обучение в световен мащаб, въпреки че повечето от тях са в САЩ. През 2016 г. IAYT планира да осъществи дългосрочен план, за да предложи удостоверения за сертифициране на квалифицирани членове, които са завършили програма за обучение по йога терапия в акредитирана от IAYT институция. Те също така ще имат дядо в квалифицирани терапевти, които могат да демонстрират своето обучение и / или опит от началото на програмата за акредитация. Въпреки че някои от йога обвиняват този опит за стандартизация, тя може да се разглежда като изходно място в процеса, който в крайна сметка ще помогне на потребителите да намерят квалифициран учител.

Видове йога да се провери

Йога тренировката, която е особено приложима за терапевтичната работа, включва Viniyoga , която продължава работата на Кришнамачария чрез учението на своя син, TKV Desikachar. Винийога набляга на персонализирането на практика, която да отговаря на здравето и нуждите на индивида. Ийенгар Йога също така подчертава рехабилитацията, анатомията и използването на подложки за приспособяване на позата към физическите способности на всеки човек. Слово на уста от колеги йога студенти или учители също могат да предоставят безценна информация за най-добрите терапевти във вашия район.