Топ здравни ползи от йога

Вероятно сте чували, че йога е добре за вас. Може би сте го опитали и сте открили, че ви кара да се чувствате по-добре. Последователната практика предлага всички видове умствени и физически ползи за здравето. Някои, като подобрена гъвкавост, са очевидни. Други, включително умствената яснота и намаляването на стреса, могат да бъдат по-фини, но също толкова силни.

Когато се съберат заедно, всички предимства по-долу допринасят за повишеното усещане за благополучие, което обяснява защо толкова много хора намират йога толкова пристрастяваща.

1. Подобрява гъвкавостта

Преместването и разтягането по нови начини ще ви помогне да станете по-гъвкави , като донесете по-голям обхват на движение до тесни зони. С течение на времето, можете да очаквате да спечелите гъвкавост във вашите hamstrings, гърба, раменете и бедрата. С напредването на възрастта гъвкавостта ни обикновено намалява, особено ако прекарвате много време на седене, което води до болка и неподвижност. Йога може да помогне за обръщане на този процес.

2. Изгражда силата

Много пози за йога изискват да носите телесното си тегло по нови начини, включително балансиране на единия крак (както при поза на дърветата ) или поддържане на ръцете си (както при кучето, насочено надолу ). Задържането на тези поза през няколко вдишвания помага за изграждането на мускулна сила.

3. Увеличава мускулния тонус и определение

Като страничен продукт от засилването, можете да очаквате да видите увеличен мускулен тонус.

Йога помага за формирането на дълги, чисти мускули в краката, ръцете, гърба и корема.

4. Подобрява баланса

Подобреният баланс е една от най-важните ползи от йога, когато остарявате. Позиции, на които стоите на един крак, а за по-напредналите студенти - инверсии , са чудесни начини да изградите силата на сърцевината , която ви държи изправена.

5. Подкрепя съвместното здравеопазване

Необходимите движения за йога са с ниско въздействие, което ви позволява да използвате вашите стави, без да ги наранявате. Йога също спомага за укрепване на мускулите около ставите, намалявайки тяхното натоварване. Хората с артрит често виждат забележимо подобрение в болката и мобилността си с редовна лека йога практика .

6. Предотвратява болки в гърба

Повишената гъвкавост и здравина могат да помогнат да се предотвратят причините за някои видове болки в гърба . Много хора, които имат болки в гърба, прекарват много време на компютър или шофиране на кола, което причинява стягане в тялото и компресиране на гръбначния стълб. Йога противодейства на тези условия.

7. Преподава по-добро дишане

Повечето от нас приемат плитки вдишвания и не обръщат много внимание на това как дишаме. Йога дихателните упражнения, наречени пранаяма , съсредоточават вниманието си върху дишането и ни учат как да взимаме по-дълбоки вдишвания, което е от полза за цялото тяло. Някои видове дишане също могат да помогнат да се изчистят ноздрите (полезни за хората с алергии) и дори да се успокои нервната система, която има физически и психически ползи от и на матката.

8. Насърчава умствената усмивка

Практиката на йога асана е силно физическа. Концентрирането толкова внимателно върху това, което прави вашето тяло, има ефекта да донесе спокойствие в ума ви.

Йога ви запознава и с медитационните техники, като например как да се съсредоточите върху дъха си и да се освободите от мислите си. Тези умения могат да се окажат много ценни в интензивни ситуации извън рогозката, като раждане, безсъние или когато имате тревожна атака .

9. Намалява стреса

Физическата активност е добра за облекчаване на стреса и това важи особено за йога. Поради необходимата концентрация, ежедневните Ви проблеми, както големи, така и малки, изглежда се стопят, докато сте на мат. Това осигурява много необходимата почивка от стресорите, както и помага да се поставят проблемите ви в перспектива.

Ударението, което йога поставя върху това, че е в момента, също може да помогне, когато се научите да не се занимавате с минали събития или да не очаквате бъдещето. Ще оставите йога клас, който се чувства по-малко стресиран, отколкото когато сте започнали.

10. Повишава самочувствието

Правенето на йога подобрява връзката между ума и тялото, като ви дава по-добра представа за собственото си тяло. По време на йога, вие се научавате да правите малки, фини движения, за да подобрите подравняването си, като по този начин постигнете по-добър контакт с физическото си същество. Също така се научавате да приемате тялото си така, както е без осъждение. С течение на времето това води до усещане за по-удобно в собственото ви тяло, което повишава самочувствието ви.