Най-добрите видове йога за възрастни

Да, можете да започнете да правите йога във вашите златни години

Едно от големите неща за йога е, че е толкова приспособимо към различни популации с различни физически способности и нужди. Въпреки, че популярният образ на йога може да бъде млад човек, извит като герб с очевидна лекота, възрастните и по-малко гъвкави могат да се насладят на йога практика и да се възползват от нея още повече.

Йога е подходяща за възрастните?

В повечето случаи, възрастните могат да вършат абсолютно йога. Много хора със забързани графици само намират време за дейности като йога при пенсиониране. Въпреки че тенденцията е да стане по-заседнала, пенсионирането е идеалното време да се вдигнат здрави навици, които ще насърчават дълголетието.

Участието в редовен курс по йога също така установява чувство за общност и приятелство с учители и съученици. Тези видове социални връзки се оказаха изненадващо важни за поддържането на здравето и благополучието с напредването на възрастта.

Ползите от йога за възрастните

Ползите от йога за възрастните хора са почти същите като тези за общото население: повишен мускулен тонус, баланс (което е особено важно), сила и подобрено настроение. Чрез пранаяма (дихателни упражнения) се увеличава капацитетът на белите дробове. Можете да очаквате позата ви да се подобри и може да спите по-добре .

Ако изпитвате стрес, йога може да помогне да се противодейства и на това. Но имайте предвид, че тези предимства няма да дойдат за една нощ след един клас йога. Редовното посещаване на поне три класа седмично ще ви позволи да се насладите на най-добрите йога.

Ако сте съвсем нов за йога, нашият Наръчник за начинаещи предлага богат практически съвет, който ви помага да се почувствате по-удобно да влезете в този нов свят, от основния йога етикет до първите десет пози, които може да срещнете.

Какъв вид йога трябва да опитате?

Какъв вид йога е най-подходящ ще зависи от вашата възраст, сегашното ниво на годност и физическа способност. Ако започнете да тренирате за първи път (или след продължителна почивка) или вече сте загубили значителен мускулен тонус и гъвкавост, трябва да започнете с много нежна хата практика.

Въпреки че е възможно да се учим от йога от книги и видеоклипове, най-добрият начин е чрез инструктаж в йога. Участието в класове ще ви позволи да извлечете максимума от йога с най-малък риск от нараняване . Курсовете по йога, особено за възрастни, стават все по-достъпни. Проверете местните старши центрове, пенсионните общности, религиозните организации и дори здравните клубове, за да видите дали те предлагат курсове по йога за възрастни.

Ако не можете да намерите специален старши клас, ще направите лек клас за начинаещи. Iyengar йога, с акцент върху създаването на пози, достъпни чрез използване на подпори, е също така полезно за възрастните хора и много центрове на Iyengar предлагат курсове, насочени към тази демографска група. Винийога и Крипалу , и двете от които правят идеята да приспособят практиката към всеки индивид, също са чудесни възможности.

Адаптивна йога

Дори възрастните с много ограничена мобилност все още могат да правят йога чрез адаптивни практики.

В стола йога всички поза се извършват с помощта на столове. Водата йога е особено терапевтична, тъй като тялото се чувства безтегловност и се движи по-лесно под водата. Проверете местния YMCA басейн, за да видите дали те предлагат курсове за аква йога.

Ако имате артрит, йога може да бъде прекрасно допълнение към вашето лечение, но изисква по-голяма грижа за намиране на правилния клас. Учител, обучен в йога за артрит, е идеален, но има и други начини да отида, ако това не е на разположение. Много хора с артрит установяват, че йога помага значително да подобри обхвата си на движение.

предпазни мерки

Уверете се, че говорите с Вашия лекар, преди да опитате йога, особено ако страдате от хронични състояния или сте много неактивни.

Тези, които имат проблеми с гръбначния диск или глаукома, трябва да бъдат особено внимателни, тъй като има вероятност да се избегнат (обрати и инверсии съответно).