Програма за обучение по половин маратон

Вземете 16 седмици, за да се подготвите за половин маратонска разходка

Разстоянието от половин километър или половина от маратона с дължина 21 километра е добро предизвикателство за ходещите и е много популярно сред тези, които правят техника за бягане / разходка. Обучение за разходка с половин маратон трябва да бъде направено чрез постоянно изграждане на разстояние пеша за период от три до четири месеца. Ето график за тренировка, който да използвате, за да се приготвите да отидете на разстояние.

Намерете половин маратон, подходящ за уикенд, и задайте дата

Първата стъпка е да намерите половин маратон, подходящ за уикенд, където ще бъдете добре подкрепени с по-бавни темпове от тези на състезателите.

Потърсете такъв, който ще се проведе в продължение на четири месеца или повече в бъдеще, така че да можете да започнете обучението си добре предварително. Полумаратонът трябва да има време за престой от над 3,5 часа, за да може да се движи. Докато напредвате в обучението си, ще имате по-добра представа за това какво ще бъде крайното ви време и ще можете да използвате методи за прогнозиране на крайното време .

Изградете базата си километър първо

Ако сте начинаещ или сте били неактивни в продължение на няколко месеца (например през зимата), трябва да започнете да изграждате основния си пробег до точката, в която можете да се разхождате удобно на всеки 4 часа на ден. Ако все още не сте ходили удобно на 4 мили, ще трябва да добавите още няколко седмици към графика, така че да сте на това ниво, преди да започнете обучението по половин маратон.

Този график за обучение по половин маратон постоянно увеличава разстоянието на разстояние на разстояние всяка седмица. Тази по-дълъг ход изгражда издържливост и кръвоснабдяване и енергийни системи за вашите мускули.

Вие също се нуждаете от разходка на дълги разстояния всяка седмица, за да стегнете краката си, за да предотвратите появата на мехури и да ви дам опит в практикуването на подходяща хидратация и енергийна закуска по време на продължителна разходка. Тя също така ще развие психическата издръжливост, която ще ви е необходима за издръжливост.

Предпоставки за График за построяване на половин маратон

Преди да започнете този график, трябва да изпълните следните изисквания:

Седмичен график за обучение по ходене по полумаратон

График за обучение по половин маратон - Майлс

седмица

Нд

Пн

Вт

Ср

Чт

Пт

Сб

Седмица общо

1

4 мили

от

3 мили

от

3 мили

от

3 мили

13 мили

2

5

от 3 от 3 от 3

14

3

6 от

3

от

3

от

3

15

4

7 от 3 от 3 от 4 17

5

7 от 3 от

4

от

4

18

6

7

от

4

от

4

от

4

19

7

8

от 4 от 4 от

4

20

8 9 от 4 от 4 от

4

21

9

10 от 4 от 4 от 4 22

10

8 от 4 от 4 от 4 20

11

12 от 4 от 4 от 4 24

12

8 от 4 от

4

от

4

20

13

14 от

4

от

4

от

4

26
14 6 от

4

от

4

от

4

18
15 6 от 4 от 4 от

4

18
16 13.1 мили (ден на състезанието)

Време на деня за обучение по полумаратон

Вие също трябва да се опитате да ходите по дългия тренировъчен ден в деня на състезанието за половин маратон. По този начин сте свикнали как се чувства тялото ви и как трябва да ядете и пиете в подготовката за началното време. Това ще направи голяма разлика, ако тренирате винаги сутринта, но състезанието е следобед или вечер.

Обучение с обувките и екипировката за половин маратон

В последните шест седмици, водещи до вашия полумаратон, трябва да носите обувките , чорапите и дрехите, които планирате да носите по време на полумаратона. Това ще ви покаже дали тези елементи работят добре при високи километри.

Помнете златното правило на "нищо ново в деня на състезанието". Дайте му всичко по време на тренировка и оставете достатъчно време, за да превключите към друга скорост, ако това, което сте избрали, не работи добре за вас.