Ползите от акациеви влакна или арабика

Богато на разтворими фибри, акациеви влакна се добиват от сок от акациевото дърво в Сенегал, растение, произхождащо от части от Африка, Пакистан и Индия. Известен също като гума арабика и акациева смола, акациевото влакно се смята, че предлага редица ползи за здравето.

Когато се използва в прахообразна форма, акацията може да се разбърква във вода и да се консумира като напитка. Някои хора предпочитат акация към други форми на влакна, защото не са пясъчни, не се сгъстяват и имат лек вкус.

Прахът може също така да се смеси в глазури и други напитки.

употреби

Благодарение на високото си съдържание на разтворими влакна, се смята, че акациевото влакно помага за понижаване на нивата на холестерола, за контрол на кръвната захар, за предпазване от диабет и за подпомагане на лечението на храносмилателни нарушения като синдром на раздразнителни черва (IBS). Разтворимите фибри (един от основните видове диетични фибри) се разтварят във вода и образуват гел-подобно вещество в червата.

В допълнение, акациевото влакно се счита, че потиска апетита, намалява възпалението на червата, облекчава запек, облекчава диарията и подпомага усилията за отслабване (като ви помага да останете пълно за по-дълго време).

Акациевото влакно също се счита за пребиотик (несмилаема хранителна съставка в диетичните фибри, която може да стимулира растежа на полезните бактерии в червата).

Ползи

Въпреки че много малко проучвания са изследвали здравните ефекти на акациевото влакно, има някои доказателства, че може да предложи определени ползи.

Ето някои от основните констатации от наличните изследвания:

Синдром на раздразнените черва (IBS)

Без вещества (като например глутен и изкуствени подсладители), които могат да бъдат проблематични за някои хора, се казва, че акациеви влакна спомагат за облекчаване на симптомите на IBS. В проучване, публикувано в Световния вестник за гастроентерология през 2012 г., учените установиха, че киселото мляко, обогатено с акациеви влакна и пробиотичния Bifidobacterium lactis (B.

lactis) може да помогне за запазването на симптомите на IBS. След консумирането на киселото мляко два пъти дневно в продължение на осем седмици, участниците с преобладаващи IBS, свързани с констипация и диария, показаха подобрение на симптомите на IBS и удовлетвореността от навиците в червата в сравнение с тези, които взеха контролен продукт.

Управление на теглото

Предварителните изследвания показват, че акациевото влакно може да помогне за намаляване на индекса на телесна маса (BMI) и на телесните мазнини. За едно проучване, публикувано в " Журналистическия дневник" , например, здрави жени приемат или арабика на дъвка, или плацебо дневно. В края на шестседмичния период на изследване, тези, които са приемали арабика на венците, са имали значително намаляване на процента на телесните мазнини и телесните мазнини.

Предишно проучване, публикувано в " Апетит", е установено, че арабика на дъвка намалява приема на калории три часа след консумацията и повишава субективните оценки за ситост.

Фекална инконтиненция

Изследване, публикувано в изследванията в сестринските и медицинските сестри, сравнява ефектите от три типа диетични фибри (карбоксиметилцелулоза, псилиум и арабска гума) при хора с фекална инконтиненция. Всички участници са приемали едно от добавките с фибри или плацебо в продължение на 32 дни. В края на проучването беше установено, че само добавката на псилиум значително намалява честотата на инконтиненция.

Оценките за качеството на живот не се различават в отделните групи.

Висок холестерол

Когато става въпрос за поддържане на холестерола под контрол, предварителните проучвания предполагат, че запълването с разтворими фибри може да има въздействие. В доклад, публикуван в хранителната и химичната токсикология например, изследователите анализираха наличните изследвания върху акациеви влакна и установиха, че изглежда намаляват нивата на холестерола при плъхове.

Диабет

Диетичните фибри играят роля в регулирането на кръвната захар. Въпреки че има малко клинични проучвания за акациеви влакна и диабет, предварителните изследвания показват, че фибрите могат да помогнат да се предпази от определени усложнения, свързани с диабета.

В проучване на животни, публикувано в изследванията за бъбречно и кръвно налягане през 2012 г., учените направиха тестове върху диабетни мишки и определиха, че лечението с акациеви фибри помага за понижаване на кръвното налягане. Като се има предвид тази констатация, авторите на изследването предполагат, че акациевото влакно може да помогне на хората с диабет да се предпазят от диабетна нефропатия (вид увреждане на бъбреците, което се дължи в известна степен на лошия контрол на диабета и кръвното налягане).

Здраве на черния дроб

Изследванията на животните показват, че акациевото влакно може да предпази от увреждане на черния дроб, причинено от ацетаминофен (лекарство, което се използва за облекчаване на болката). Например, изследване, публикувано в Pharmacology Research, установи, че третирането на мишки с акациеви влакна преди прилагането на ацетаминофен спомага за предпазването на черния дроб от токсичните ефекти на лекарството. Според авторите на проучването, акациевото влакно може да помогне за борба с увреждането на черния дроб чрез намаляване на оксидативния стрес.

Възможни нежелани реакции

Когато консумирате всякакъв вид богати на фибри добавки, не забравяйте да увеличите постепенно приема си и да получите достатъчно течности, за да предпазите от нежелани реакции, често свързани с високи дози фибри, като газ, подуване на корема, запек и спазми.

Нежеланите реакции, съобщени при проучвания, включват гадене, мека диария и коремна корекция, особено през първата седмица.

Поради липса на научни изследвания малко се знае за безопасността на дългосрочното използване на високи дози от акациеви влакна. Имайте предвид, че акациевото влакно не трябва да се използва като заместител на стандартната грижа при лечението на здравословно състояние.

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Къде да го намерите

Широко достъпна за покупка онлайн, акациевият прах се продава в много магазини за натурални храни. Обикновено се продават под формата на прах, акациеви влакна също се предлагат под формата на таблетки, капсули или смоли. Намират се в хранителни продукти като зърнени закуски, зърнени барове и печени продукти. Естествен емулгатор (може да смесва вещества, които обикновено не се смесват добре заедно), Акация се използва и като съставка в безалкохолните напитки, бонбоните и лекарствата.

Долния ред

Докато са необходими по-нататъшни изследвания, за да разберете дали акацията може да помогне за лечение на различни състояния, да получите достатъчно разтворими фибри в диетата си, може да стимулира здравето и да предпазва от сърдечни заболявания и диабет.

Освен акация, разтворимите фибри се намират в храни като овесена каша, ядки, ябълки, ечемик, боб и боровинки. Редица други природни вещества са богати на разтворими фибри. Те включват ленено семе, рожкови, глюкоманан и псилиум.

Ако обмисляте използването на акация, говорете с вашия доставчик на здравни грижи, преди да започнете да прилагате допълнителния си режим.

Източници:

> Babiker R, Merghani TH, Elmusharaf K, et al. Ефекти на поглъщането на арабски гуми върху индекса на телесната маса и телесната мастна тъкан при здрави възрастни жени: рандомизирано, двойно-сляпо изпитване с две рамена. Nutr J. 2012, 15 декември; 11: 111.

> Bliss DZ, Savik K, Jung HJ, Whitebird R, Lowry A, Sheng X. Хранителна добавка за фекална инконтиненция: рандомизирано клинично проучване. Res Nurs Health. 2014 Oct; 37 (5): 367-78.

> Calame W, Thomassen F, Hull S, Viebke C, Siemensma AD. Оценка на подобрението на ситостта, включително компенсация, чрез смесване на гума арабика. Методологичен подход. Апетитът. 2011 Oct; 57 (2): 358-64.

> Min YW, парк SU, Jang YS, et al. Ефект на смесеното кисело мляко, обогатено с акациево влакно и Bifidobacterium lactis. Светът J Gastroenterol. 2012 Sep 7; 18 (33): 4563-9.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.