Аштанга Йога и основателят Патаби Джоис

Аштанга (наричан още Астанга) означава "осем крайника" в санскрит, който се отнася до осемте йога, изложени в Йога сутри на Патанджали . Методът Ashtanga на практиката на асана беше интерпретиран от Т. Кришнамачария и Шри К. Патаби Джоис от древен текст, наречен Йога Корнута , за който те твърдяха, че описват уникалната система на хатха йога, разработена от Вамана Риши.

Кой е Патаби Джоис?

К. Pattabhi Jois (1915-2009) започва своята йога с Кришнамачария в Мисор, Индия на 12-годишна възраст. Той става водещ практикуващ и преподавател в Аштанга йога, която е серия от поза, изпълнена в изпълнен с виняса стил. През 1962 г. той публикува своя трактат за Аштанга йога, Йога Мала . Първите му западни ученици започват да пристигат в Мисор в началото на 70-те години на миналия век. Чрез тях Аштънга се разпространи на запад и дълбоко повлия на начина, по който йога се практикува днес. След смъртта на Патабхай Джоис през 2009 г. внукът му Шарат пое ръководната роля, включително и преподаването на много студенти, които продължават да се събират в Мисор, за да задълбочат практиките си.

Методът Ashtanga подчертава ежедневната практика на виниаза , използвайки ujjayi дишане , mula bandha, uddiyana bandha и drishti . Има шест различни серии Асханга, чрез които един ученик напредва по свое собствено темпо.

За серията позити Астънга

Първата или основната серия е описана в Йога Мала . Основната серия се нарича Йога Чикица, което означава йога терапия. Целта му е да пренареди гръбначния стълб, да детоксикира тялото и да изгради сила, гъвкавост и издръжливост. Серията от около 75 положения отнема около час и половина до два часа, за да завърши, като се започне от слънчеви поздрави ( surya namaskara A и surya namaskara B ) и се придвижи към стоящи поза, седящи поза, инверсии и гръбнаци преди да се отпусне.

Междинната или втората серия се нарича Nadi Shodana, което означава пречистване на нервната система. Той почиства и укрепва нервната система и фините енергийни канали в тялото. Тази серия се въвежда само когато студентът е усвоил основната серия. Следва същата прогресия (поздрави на слънце, стоене, заседание и т.н.) като основна серия, но въвежда нови пози и вариации.

Четирите разширени серии се наричат ​​"Стира Бхага", което означава божествена стабилност. Pattabhi Jois първоначално очертава две интензивни напреднали серии, но по-късно ги подразделя в четири серии, за да ги направи достъпни за повече хора. Тези серии наблягат на трудните баланси на рамото и са подходящи само за изключително напреднали студенти. Има много малко студенти, практикуващи отвъд втората поредица.

Класове "Ащанга": Led и самонаблюдение

Много курсове по йога предлагат уроци по аштанга, което означава, че учителят води класа и инструктира учениците в порядъка на пози, обикновено в първичната или вторичната серия. Студентите често могат също да изберат самоуправление или практика в стила на Mysore . Това е възможност за практикуване по свое собствено темпо и ниво на способности, но в компанията на други ученици и с насърчаване и съвет от учител, ако е необходимо.

В метода "Мисор" студентът оглавява всяка поза в последователност и му се дават нови пози, с които да се работи от учителите си, когато станат готови. Аштанга може да бъде идеална основа за практикуващите вкъщи, след като те знаят последователността на поза.

Аштанга ли е за теб?

Аштганга йога е изключително популярна и вдъхва ожесточена лоялност в своите ученици. Този енергичен, атлетичен стил на практика привлича тези, които обичат чувството за ред и които обичат да правят нещата самостоятелно.

Наръчникът ни към английската терминология ще ви помогне да се почувствате комфортно в специализираната терминология на този стил.