Защо подреждането е от значение

"Слушайте тялото си" е нещо, което чувате отново и отново в упражненията по йога. За много студенти е трудна директива, която трябва да следвате, особено когато същите учители по йога, които ви казват да слушате тялото си, също ви обучават в неприятни позиции и ви насърчават да останете там повече, отколкото бихте искали. Какво е това? Трябва ли да го направите по пътя или по пътя си?

Какво е привеждане в съответствие?

Подравняването е думата, която използваме в йога, когато говорим за идеалния начин, по който трябва да се направи поза. Преди да се измъкнете от думите "идеален" и "трябва", знайте, че един добър учител по йога признава, че има много вариации в човешките тела и счита, че привеждането в съответствие е по-скоро процес, отколкото край. За да усложни по-нататък въпроса, всеки стил на йога има свои собствени мисли за оптимално изравняване, свои собствени техники и понякога (в Anusara например) свой собствен описателен език. В началото вземете подход "когато в Рим" за тези стилистични различия. В крайна сметка ще намерите философията на стил и подравняване, която най-добре ви харесва. Струва си да се отбележи, че повечето, ако не и всички, от нашите идеи за привеждане в съответствие излизат от влиянието на физическото културно движение на деветнадесети век върху развитието на съвременната йога , а не от някакъв древен универсален изходен материал.

Парадоксът на подреждането

От една страна, ние знаем, че няма две тела, които са еднакви и как чувството на поза се чувства по-важно от това, което изглежда. На нас ни е казано да не се сравняваме с другите или да се стремим към перфектна поза. От друга страна, идеалното изравняване винаги е демонстрирано, илюстрирано, стремено и коригирано.

Как можем да съгласуваме тези две противоположни директиви? Трябва ли изравняване да излезе от прозореца в името на приемането?

Това, което правите, е важно. Подравняването не е просто да се направи позата изглежда доста. В повечето случаи правилното изравняване предлага най-безопасния начин да направите позата. Често това включва натрупване на костите за оптимална стабилност и свеждане до минимум на износване и скъсване на ставите. Може да сте в състояние да се впуснете във факсимиле на сложна поза (или дори на проста), но без правилното изравняване, вие сте изложени на по-голям риск от нараняване . Част от приемането е готовността да потърсите помощ, когато имате нужда от нея. В съвременната йога това означава използването на реквизити либерално, като пионер на Iyengar . С помощта на подпори може да поемете повече позиции по начин, който поддържа безопасното изравняване.

Решаването на парадоксите за привеждане в съответствие изисква примирие между вашия интелект и вашите емоции. Интелектуално виждате учителя да позира, виждате себе си, опитвате се да се моделирате на учителя. Емоционално, вие сте добре, където и да сте във връзка с учителя. Вие култивирате съзнанието, за да усетите позата в тялото си, да усетите кога можете да използвате някаква помощ и да си позволите да приемете тази помощ.