Научете за Т. Кришнамачария, баща на съвременната йога

Макар че името му може би е по-малко известно от най-известните му ученици, не е преувеличено да се обадя на Т. Кришнамачария бащата на съвременната йога. Неговото развитие на уникален подход към хатха йога, заедно с неуморната му промоция и изключителни аколити, водят директно до увеличената достъпност на йога за западните ученици.

Кришнамачария (1888-1989) е индийски йоги и учен.

Той твърди, че е получил обучението си по хатха йога в продължение на седем години, прекарани със своя гуру Рамамохана Брахмачария, който живеел в пещера в отдалечен район на Хималаите. Кришнамачаря също е прекарал много години в изучаване, а след това е преподавал санскрит , ведически ритуали и философия.

Подходът му към йога е първият известен с това, че е включил движението чрез поредица поза, координирани с дишането - стил, който сега е известен като виняса йога. В книгата си " Йога тяло " Марк Сингълтън убедително твърди, че развитието на тази течаща йога е силно повлияно от физическото културно движение на 19 век и гимнастическите упражнения, практикувани от членовете на британската колониална армия. През 1934 г. Кришнамачаря публикува Йога Макаранда , книга, обхващаща методите йога и асани, които той преподавал, много от които са познати на практикуващите йога днес.

Завещанието на Кришнамачария

От 1926 до 1946 г. Кришнамачаря се завтече на йога училище (най-вече за млади момчета) в двореца на Махараджа Кришнараджа Уодеяр в Мисор, Индия.

През това време Кришнамачария имаше трима изтъкнати ученици, които щяха да играят централни роли в популяризирането на йога на запад.

К. Патаби Джоис е посветен, дългогодишен студент, чийто енергичен астански стил на асана е бил тясно свързан с ученията на Кришнамачария. Модерният Ащанга е най-добрият прозорец, който имаме в йога на Кришнамачария.

BKS Iyengar , чиято сестра е била съпругата на Кришнамачаря, е получила първата си инструкция за йога от своя зет, преди да се разклони, за да развие свой собствен стил на подравняване . Индра Деви , която стана учителка по йога в звездата на Холивуд през 40-те и 50-те години, беше първият студент на Кришнамачария.

След като йога училището се затвори, Кришнамачаря учи насаме от дома си в Ченай. Неговият метод за приспособяване на йога към индивидуалните нужди и способности оказва влияние върху неговия син, TKV Desikachar, който в крайна сметка ще превърне този метод във Виниога .

Видеоклиповете на Кришнамачариа, практикуващи йога, могат да бъдат намерени на YouTube и да дадат завладяващ поглед върху начина, по който йога се е развила през последните 70 години. Особено интересни са филмите на Кришнамачария, които правят виняса йога с Iyengar, който по-късно става известен с доста различен стил на практикуване. Независимо от това, критичната роля на Кришнамачария като гуру на основателите на трите много влиятелни съвременни стила на йога е неоспорима.

Източници:

Донахай, Гай и Еди Стърн. Гурджи: Портрет на Шри К. Патаби Джоис през очите на учениците му . North Point Press, Ню Йорк, Ню Йорк, 2010 г.

Iyengar, BKS Light on Life . Родале, 2005 г.

Mohan, AG и Ganesh Mohan. Кришнамачария: Животът и ученията му . Публикации в Шамбала, Бостън, Масачузетс, 2010 г.

Симан, Стефани. Финното тяло: Историята на йога в Америка . Фарар, Щраус и Жиро, Ню Йорк, Ню Йорк, 2010 г.