Въведение в упражненията за дишане на Пранаяма Йога

Йога дихателни упражнения, известни също като пранаяма, са важна част от развиващата се йога практика. Пранаяма е един от осемте йога, посочен от Йога Сутрите на Патанджали, което означава, че се смята за неразделна стъпка по пътя към просветлението. Освен че подкрепяте и задълбочавате практиката си за йога асана , ученето на начини за успокояване или ободряване на тялото чрез дишане ще бъде от голяма полза за всички аспекти на живота ви.

Обръщането на внимание на дишането е и техника за медитация, която може да се използва върху или извън мат, тъй като има ефекта да ни държи постоянно в настоящия момент. Миналото и бъдещето се разпадат, когато умът се фокусира напълно върху дишането.

Какво е прана?

Прана означава енергия, дишане или жизнена сила. Да се ​​научиш да насочваш и контролираш прана в тялото отдавна се смята за ключов аспект на йога. Като основна телесна функция, дишането е неволно действие. Въпреки че не можем да контролираме дали дишаме или не, можем до известна степен да контролираме начина, по който дишаме. Упражненията за контрол на дишането, като задържане на дъха и умишлени методи за вдишване и издишване за специфични умствени и физически ползи, са в основата на практиката на пранаяма.

А (кратко) Погледнете вашата автономна нервна система

Дишането е част от автономната нервна система, която се състои от симпатиковата и парасимпатиковата нервна система.

Като цяло, симпатиковата нервна система е отговорна за регулирането на нашите реакции към стимулите, за вземането на решение дали те застрашават и за спирането на сигналите, които казват на тялото как да реагира. Това понякога се описва като реакция на борба или полет. Паразитната нервна система помага на тялото да се успокои, след като опасността или стресора са минали.

Едно от нещата, които симпатичната нервна система оказва, е дъха. При наличие на реална опасност дишането става бързо и кратко, докато тялото ви се опитва да се зареди с кислород, за да улесни избягането му. Този вид дишане също е отговор на не-животозастрашаващите стресови фактори. Това се случва в отговор на паника и след това увековечава паниката. Ако сме наясно с това, можем съзнателно да забавим и задълбочим дъха, като сигнализираме на тялото, че е добре да се успокоим. Дишането ви е мощна сила, която можете да използвате, за да контролирате реакциите на тялото си на стрес.

Пранаяма Упражнения