Истината за диетата с ниско съдържание на въглехидрати

Какви са различните видове въглехидрати и защо това има значение за диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диетата с ниски въглехидрати е била в продължение на години, но ролята в здравето е била съмнителна. Въз основа на принципа, че ако намалите въглехидратите от диетата си и ги замените с мазнини и протеини, тези диети са свързани с подобряването на ефективността и контрола на глюкозата, както и с увеличаването на риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

И така, каква е истината за диетата с ниски въглехидрати?

Добре ли са за вас? Да въглехидратите наистина да ви мазнини? Вземи фактите за нисковъглехидратните диети .

Какви са въглехидратите?

Ако сте объркани за въглехидратите, не сте сами. Въглехидратите са една от шестте хранителни вещества, използвани от тялото за енергия и 1 грам е на стойност 4 калории. Въглехидратите са важни, защото те:

Заблуждаващата част е, че има различни видове въглехидрати, някои от които могат да допринесат за загуба на тегло и някои, които го правят по-трудно. Въглехидратите не са вътрешно лоши; яденето на твърде много от всичко може да доведе до наддаване на тегло. Въпреки това, да се научите да избирате въглехидрати, които предлагат повече фибри, витамини и минерали ще намалят теглото ви по-лесно.

Прости и комплексни въглехидрати

Прости въглехидрати като бонбони, сода и сок бързо се усвояват и могат да се използват незабавно за енергия.

Въпреки това, те също увеличават кръвната глюкоза, което неизбежно води до катастрофа, когато кръвната Ви захар пада. Простите въглехидрати (като мед) могат да бъдат идеален избор точно преди интензивна кардио тренировка като спринтове, но те не са чудесен избор за закуски или ястия, тъй като те могат да ви оставят гладни и уморени.

Комплексните въглехидрати отнемат повече време, за да се усвоят и идват от неща като пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове. Те се разтварят бавно в тялото, за разлика от обикновените въглехидрати, така че да не получите тази захар, последвана от болезнената захарна катастрофа.

Независимо от вида въглехидрати, които ядете, всички се третират по същия начин в тялото ви - всички те се разграждат в захари по време на храносмилането. Но сложните въглехидрати са почти винаги най-добрият избор, защото те са естествено ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри и осигуряват тонове витамини и минерали.

Диети с ниско съдържание на въглехидрати

Всяка диета с ниско съдържание на въглехидрати е различна и изисква различни количества въглехидрати, протеини и мазнини. Обаче общата тема е следната: яденето на високи въглехидрати води до свръхпроизводство на инсулин, което води до преяждане, затлъстяване и инсулинова резистентност.

Ето как работят въглехидратите:

  1. Храните с високо съдържание на въглехидрати предизвикват бързо покачване на кръвната захар
  2. Тази кръвна захар причинява на организма да произвежда инсулин, който носи хранителни вещества в клетките
  3. Нашите клетки използват тази захар за енергия
  4. Ако има твърде много захар, тя се съхранява като мазнина

Поддръжниците на диети с ниско съдържание на въглехидрати вярват, че когато ядете твърде много въглехидрати, инсулинът става по-малко ефективен при пренасянето на захар в клетките, което води до съхраняване на повече захар като мазнина и състоянието, наречено инсулинова резистентност.

Смята се, че 75% от американците са резистентни на инсулин, което поставя организма за диабет тип 2 и затлъстяване.

Обикновено нисковъглехидратната диета е тази, която ограничава консумацията на въглехидрати до по-малко от 45% от общите дневни калории. И науката е проучване на тези диети, които енергични през последните години, търсене на начини за поддържане на диабет и затлъстяване в залива.

Например, последните проучвания в New England Journal of Medicine съобщават, че участниците, които успешно са следвали плановете за ниски въглехидрати в продължение на шест месеца, са загубили повече тегло от тези, които са яли с ниско съдържание на мазнини. Хората от диетата на Аткинс повишиха нивата си на "добър" HDL холестерол.

Забележка: Почти половината от участниците отпадат от програмите си и след една година последователите на Аткин възстановяват до една трета от загубените паунда. Което показва, че следването на тези диети е трудно начинание.

Високо протеинови диети

Има много експерти, които не са луди по отношение на тези диети. Основната грижа е, че ядете повече храни с високо съдържание на мазнини - особено храни, които съдържат много наситени мазнини (като пълномаслено мляко и др.). Това е проблем, тъй като проучванията показват, че диета с високо съдържание на мазнини увеличава риска от:

Американската сърдечна асоциация (AHA) е загрижена. След преглед на пет от най- популярните диети с високо съдържание на протеини , те стигат до извода, че тези диети могат да насърчат бързата загуба на тегло, но дългосрочните последствия от диетата с високо съдържание на мазнини са още по-лоши.

Но други проучвания при диабетици показват, че тези диети са по-добри, когато става въпрос за контролиране нивата на кръвната захар и намаляване на нуждата от инсулин. Тези проучвания също показват, че подобряват инсулиновата резистентност.

Въпросът е: Дали краткосрочните ползи от диетите с високо съдържание на протеини (загуба на тегло) надвишават дългосрочните последици (риск от сърдечни заболявания)? Това е, което учените се опитват да разберат, но отговорът може да дойде под формата на персонализация.

Словото от

Какво значи всичко това и кой е прав? За съжаление, няма никакви окончателни отговори от информацията, която имаме на разположение. Важното е, че учените задават въпроси, обобщават нови проучвания и са решени да стигнат до дъното на този въпрос. Междувременно, какво трябва да направите?

В крайна сметка, вашият избор е каква диета искате да следвате. Всичко се свежда до калории ... твърде много и натрупвате тегло, докато безопасното намаляване ще ви помогне да отслабнете. Период. Много по-лесно е да намалите калориите си, като направите малки промени в настоящите си навици, отколкото да промените целия си начин на живот през нощта, тъй като много от тези диети изискват. О, и не забравяйте да се упражнявате.