Въведение в йерархията на потока на Виняса

Популярни йога стил Връзки Движение и дишане

Виняса, наречена също поток поради гладкия начин, по който позициите се движат заедно, е един от най-популярните съвременни стилове на йога. Това е широка класификация, която обхваща много различни видове йога, включително йога за йога и сила .

В съвременния език на йога, виняса стои в опозиция на hatha . Класовете на Hatha са склонни да се фокусират върху една поза в даден момент с почивка между тях. За разлика от това, низовете на класовете потоци представляват заедно, за да направят последователност. Последователността може да бъде фиксирана, както в Ащанга, в която позициите винаги се извършват в същия ред, но повечето време учителите в виняса имат право да организират прогресията на поза по свой начин.

Във виняса йога всяко движение се синхронизира с дишане. Дъхът получава първостепенно значение, действайки като котва, докато се движите от една поза към друга. Разтягането на котки е пример за много проста виняса. Гърбът е извит на вдлъбнатина и заоблен на издишване. Поздравителната последователност на слънцето е по-сложна виняса. Всяко движение в поредицата е съпътствано от вдишване или издишване на дъха.

Писменият превод на виняса от санскрит е "връзка", твърди д-р Елън Сансъл, президент на RYT и учен по йогическа литература. От гледна точка на йога асана , ние можем да тълкуваме това като връзка между движение и дъх или като връзка между поза в течаща последователност.

Какво да очаквам

Виняса позволява много разнообразие, но почти винаги ще включва поздрави на слънце. Очаквайте да се движите, понякога енергично, от поза да позирате. Дали класата е бърза или бавна, включва напреднала поза или е много подредена - ще зависи от индивидуалния учител и конкретния стил, в който е обучен.

Някои класове включват някои загряващи се разтягания в началото, докато други се пускат в изправено положение. Някои популярни йога стилове попадат под виниса чадър, включително Jivamukti , CorePower , Baptiste Power Vinyasa и Modo . Ако един клас просто се идентифицира като виняса, той може да използва аспекти от няколко различни традиции. Единственото нещо, което може да бъде сигурно дали е потокът между пози. Останалото зависи от учителя, но можете да очаквате да преминете през всяка комбинация от позициите по-долу.

Отивайки през Ваняса

Она Сцекели / Гети изображения

Когато виняса се използва като съществително, той описва поредица от три полюса, които се правят като част от последователност на поздравяване на слънце. Когато учителят казва: " Минете през виниса със свой собствен темп", тя означава да направите дъска , чатуанга и куче нагоре с куче (или техните еквивалентни вариации), като използвате дишането си, за да измерите кога да преминете към следващата поза.

Ако започнете да се уморите и това се отразява на качеството на вашите поза, е много приемливо да пропуснете виниасата и да чакате класа в куче, насочено надолу .

Версията на начинаещия за виниасата е дъска → колене, гърдите, брадичката → кобра → надолу с лице куче.

Разширената версия е дъска → chaturanga dandasana → куче нагоре с лице надолу → куче надолу нагоре.

Нека да разгледаме по-отблизо последователността на начинаещите, а след това и по-напредналите поредици.

Версията за начинаещи: Plank Pose

Бен Голдщайн

Започнете в позиция на дъската. Обикновено това се получава чрез стъпване или скачане от предната страна на матката. Ако дъската е твърде много за вас, винаги можете да пуснете коленете си на пода. Просто не забравяйте да поддържате лактите подравнени под раменете си.

| Повече ▼

Долната част на коленете, гръдния кош и брадичката

Ан Пизар

Издишайте, за да намалите коленете, гърдите и брадичката си. Вашият задник остава високо във въздуха и лактите ви сочат право назад по вашите страни. Тази поза е добро загряване на гърба и ви помага да развиете силата на ръката.

| Повече ▼

Кобра

Ан Пизар

Вдишайте и плъзнете напред до ниска кобра. Не местете ръцете си. Докато спускате бедрата си на пода, гърдите ви ще се изправят и ще се повдигнат на земята.

Опитайте се да накарате този асансьор да дойде от силата на гърба, без да се натискате в ръцете си. Дръжте малко в теглото си в ръцете си, докато закотвите таза и върховете на краката си до рогозката.

| Повече ▼

Спускащо се надолу куче

Ан Пизар

Издишайте и къдрете пръстите си, докато изправяте ръцете си, за да се отдръпнете надолу към кучето, което гледа надолу . Можете да преминете през четирите или позата на детето в преход, ако искате.

| Повече ▼

Разширена версия: Върнете се в Plank Pose

Ан Пизар

Сега нека да разгледаме усъвършенстваната версия, която също започва с поставяне на дъски. По време на поток от поздравителни послания , напредналите ученици понякога се връщат от утанасана направо в чатуанга. В този случай пропуснете дъската.

За да се подготвите да слезете от дъската, преместете се напред върху пръстите на краката си.

Чатуанга Дандасана

Ан Пизар

Издишайте и огънете лактите направо назад, за да намалите до chaturanga dandasana. Тялото ви е в една права линия и раменете ви не трябва да са по-ниски от лактите. Това е трудна позиция да се задържите, но се опитайте да не бързате към следващата поза.

| Повече ▼

Възходящо лице куче

Ан Пизар

Вдишайте и изправете ръцете си, отпуснете бедрата си и преобръщайте пръстите на краката до краката на краката си в кучето нагоре. Можете да обръщате краката един по един, ако това работи по-добре за вас. Натиснете в ръцете и краката си, за да пазите бедрата си от пода. Дръжте раменете си далеч от ушите си.

| Повече ▼

Спускащо се надолу куче

Ан Пизар

Издишайте, преобръщайте пръстите на краката и преместете бедрата си нагоре и назад към кучето, насочено надолу.

Направете версията на vinyasa, с която сте най-удобни. Дори ако имате много компетентна чатуанга, е хубаво да се затоплите с няколко кръга колене, гърдите, брадичката в началото на класа.

Някои класове потоци имат много vinyasas. Ако се уморите и формулярът ви започне да се подхлъзва, върнете се към версията на начинаещите или прескочете изцяло виниасата. Можете да останете на дъска или надолу срещу кучето, докато чакате. Чатуанга е трудна поза и наранявания е по-вероятно да се случи, когато сте уморени, затова го играйте в безопасност.

Е Flow Flow Йога за вас?

Силата на Виняса е в нейното разнообразие. Ако оценявате, че нещата са малко насипни и непредсказуеми и искате да продължите да се движите, този стил определено си струва да опитате.

В повечето случаи няма нито една философия, правилник или последователност, която учителите трябва да следват, така че има много място за индивидуални личности и странности, които да преминат. Това прави от съществено значение да намерите учител, с когото се наслаждавате и с която можете да се свържете. Ако вашият първи клас на потока не ви разтърсва света, продължавайте да опитвате различни учители, докато не намерите по-подходящ.