Най-популярните видове йога са обяснени

Едно от най-големите препятствия за започване на йога е да разберете какъв вид искате да направите. Това е объркващо, защото има доста голямо разнообразие от опции. Макар че почти всички от тях се основават на едни и същи физически пози, всеки има уникален уникален акцент. Този измамен лист подчертава разликите, така че можете да разберете кой тип е най-привлекателен за вас и да започнете сега.

Хатха

Хата е много общ термин, който може да обхване всички физически видове йога. В съвременното йога лингто хатха е означавало бавен и лек начин на практикуване. Класа "Хат" може да бъде добро място за практикуване на йога, тъй като дава представа за основните йога положения в ниска клавиатура.

Vinyasa Flow

Подобно на hatha, vinyasa е общ термин, който се използва за описание на много различни видове класове. Виняса има тенденция да бъде по-енергичен стил, основаващ се на представянето на поредица поза, наречени поздрави на слънце , в които движението се приспособява към дишането. Класа виниаза обикновено започва с редица поздрави на слънце, за да затопли тялото за по-интензивно разтягане, което се прави в края на класа. Виняса се нарича поток, по отношение на непрекъснатото движение от една позиция до следващата.

Anusara

Основана през 1997 г. от Джон приятел, Anusara съчетава силен акцент върху физическото привеждане в съответствие с положителна философия, основана на вяра в присъщата доброта на всички същества.

Класовете обикновено са леки и достъпни, често с фокус върху отварянето на сърцето. От 2012 г. насам приятелят вече не е свързан с Анусара след почти една година на безпокойство в рамките на системата йога, която основава върху личните си нечести. Анусара сега е учител-ръководена йога училище и приятелката е започнала нов йога стил наречен Sridaiva (виж по-долу).

Ащанга

Аштанга е бърз, интензивен, течащ стил на йога, основан от Патаби Джоис през 60-те години на миналия век. Направена е серия позиции, винаги в същия ред. Тази практика е много физически изискваща заради постоянното движение от една поза към следващата и акцента върху ежедневната практика. Това е един от първите стилове на йога, обхванати от голям брой западни ученици, и е бил много влиятелен в развитието на йога през последните 30 години.

Баптист Мощност Виняса

Барон Баптист е инерционен йога новатор, който изучава много различни стилове на йога, бойни изкуства и медитация, преди да излезе с уникалния си начин на преподаване на йога. Неговият стил се основава на 5 стълба: виняса, уйджей пранаяма , топлина, уддиана банда и драйши . Класовете, които се провеждат в затоплена стая, обикновено са силни и потни.

Бикрам / гореща йога

Горещата йога бе пионерска от Бикрам Чудхури, чието име стана синоним на класове по йога, преподавани в стая, загрята до 95 до 100 градуса. Топлината позволява разхлабване на стегнати мускули и обилно изпотяване, което се смята за почистване. Методът Bikram е набор от 26 пози, но не всички топли класове използват тази серия.

CorePower Йога

Тази верига от горещи йога студия е основана през 2002 г. в Денвър и бързо се разраства из Съединените щати.

Очаквайте последователни инструкции в подобна фитнес-подобна настройка. Членството е добро в някоя от техните студия в цялата страна.

Айенгар

Въз основа на ученията на майстора на йога BKS Iyengar, този стил на практикуване цели да приведе тялото в възможно най-доброто му изравняване, като често използва реплики като одеала за йога, блокове и ленти, за да помогне на учениците, ако е необходимо. Практиката на Iyengar обикновено подчертава, че задържа поза за по-дълги периоди от време, вместо да се движи бързо от една поза към друга (както при клас на потока). Iyengar е много важен в развитието на съвременната йога асана .

Jivamukti

Този стил на йога се появи през 80-те години от една от най-известните йога студия в Ню Йорк.

Основателите на Живамукти Дейвид Живот и Шарън Ганън са повлияни от стремежа на Аштанга йога в съчетание с песнопения, медитация и духовни учения. Те обучиха много учители, които донесоха този стил на йога в студиа и гимнастически салони, предимно в САЩ и Европа. Дживамучи класовете са физически интензивни и често включват вдъхновяваща тема, избрана от учителя.

Форест

Седалището в Санта Моника, Калифорния, и популяризирането в САЩ, Forrest Yoga е методът, преподаван от Ana Forrest. Изпълнението на енергичните асани секвенции има за цел да подсили и пречисти тялото и да освободи натрупаните емоции и болки, за да насърчи изцелението на физически и емоционални рани. Очаквайте интензивна тренировка с акцент върху укрепване на корема, инверсии и дълбоко дишане.

Kripalu

Крипалу е както йога, така и център за отстъпление в Стокбридж, Масачузетс. Крипалу е практикуване на йога със състрадателен подход и акцент върху медитацията, физическото излекуване и духовната трансформация, която прелива в ежедневието. Той също така се фокусира върху гледането навътре и движението по свой собствен темп, което го прави добра практика за хора с ограничена подвижност поради възраст, тегло, заболяване или нараняване.

Кундалини

Акцентът в Kundalini е във въздуха във връзка с физическото движение, с цел освобождаване на енергия в долната част на тялото и позволяващо му да се движи нагоре през всички чакри. Всички асанови практики използват контрола на дишането, но в Кундалини изследването на ефекта от дишането (наречено също прана, което означава енергия) върху позата е от съществено значение. Кундалини упражнения се наричат ​​също крия.

интеграл

Интеграл е лек хата стил на йога, основан на идеите и принципите на Шри Суами Сачидананда, които се стремят да дадат на последователите насоки за това как да подобрят живота си. В опит да се интегрират ума, тялото и духа, класовете също включват пранаяма, пеене и медитация.

Мокша / Modo

Moksha hot yoga е основана през 2004 г. в Канада. През 2013 г. те променят името на асоциираните американски студиа към Модо Йога. И двата стила се основават на поредица от 45 пози, направени в отопляема стая. Студията се очаква да се придържат към стандартите за екологично изграждане и почистване и да насърчават чувството за общност за своите ученици.

Power Йога

В средата на 90-те години няколко известни учители, които са добре обучени в традиционната йога, търсят начини да направят поточната йога по-достъпна за повече хора. Последвалите класове станаха известни с чадъра на силата йога. Първоначално силната йога беше силно повлияна от интензивността на Ащанга, но позволи да се променят последователностите на поза по преценка на учителя. Съвременните класове по йога за сила са по същество жизненоважни потоци виняса.

възстановителен

Възстановителната йога използва реквизити, които подпомагат тялото, тъй като тя се отпуска в поза в течение на няколко минути. Идеята е да остане във всяка поза достатъчно дълго, за да насърчи пасивното разтягане. Заедно напред завои, леки вдлъбнатини на гръбначния стълб и обрати са примери за вида на пози, които могат да бъдат адаптирани да бъдат възстановителни с добавянето на подпори, като одеала и подпори.

Шивананда

Първият център на Vedanta Sivananda Yoga е основан през 1959 г. от Свами Вишну-деванданда, ученик на Свами Шивананда. В момента има близо 80 местоположения по света, включително няколко ашрами. Сивананда йога се основава на пет принципа, включително практиките на асана, пранаяма и медитация. В основата на тази практика стои майсторството на дванадесет внимателно подбрани пози.

Sridaiva / Bowspring

След като напусна Анусара Йога (виж по-горе) през 2012 г., Джон Приятел започна Сридейа с собственика на студио Колорадо Деси Спрингър. Този стил въвежда нова система за подравняване, която те наричат ​​bowspring. Тя е доста различна от другите видове йога, тъй като коленете остават наведени в много пози и тазът винаги се накланя напред, за да поддържа спиналните криви. Поддръжниците казват, че те откриват нов източник на сила и сила от това привеждане в съответствие.

Viniyoga

Винийога е термин, използван от TKV Desikachar, за да опише методологията, която баща му, почитаният учител Т. Кришнамачаря , развива в края на живота си. Тя се основава на индивидуален подход към всеки ученик, създавайки практика, която отговаря на неговия или нейния уникален стадий на живот и здравословно състояние. Дори и в груповите класове Viniyoga е адаптиран, за да отговори на конкретните нужди на всеки човек.

Ин йога

Ин йога е практика, разработена от учителя Пол Грили, за да разтяга съединителната тъкан на тялото, особено около ставите. За да се постигне това, конкретните поза помагат в течение на няколко минути. Грилей е възнамерявал тази практика да подготви тялото, за да може да седне в дълги медитационни сесии и да действа като контрапункт на ориентираните към движението енергични ян стилове на йога.

Все още не сте сигурни кой йога стил е подходящ за вас? Вземете този тест и разберете каква е вашата йога личност!