Историята и практиката на Iyengar Йога

BKS Iyengar е роден на 14 декември 1918 г. Той започва да прави йога като тийнейджър в стремежа си да подобри здравето си, след като се договори с туберкулозата, като учи с техния зет Кришнамачаря в Мисор, Индия. Ийенгар започва да преподава йога през 1936 г. Тъй като американските и европейските студенти започнали да търсят обучение по йога през 60-те години на миналия век, методът на Ийенгар се издигал на видно място.

Той основава своето основно училище, Института за паметна йога Ramamani Iyengar (името на съпругата си) в Пуна, Индия през 1975 г. Този център става връзка за популяризиране на йога. Като един от първите учители, които преподават йога на западняци, влиянието на Iyengar върху съвременната практика на асана не може да бъде преувеличено. Той почина на 20 август 2014 г. на възраст 95 години. Неговият син Прашан и дъщерята Геета сега администрират RIMYI.

Методът Iyengar: Подравняване и подпори

Методът на Iyengar, форма на хатха йога , се основава на това, че се дава предимство на физическото изравняване на тялото в позициите. В този стил се учи, че има правилен начин да се направи всяка поза и че всеки ученик ще успее един ден да постигне перфектни пози чрез последователна практика. Ийенгар вярва, че веднъж веднъж в телосложението на студента се постига баланс, скоро ще бъде отразен в съзнанието му.

Едно от основните нововъведения на Iyengar бе използването на подпори .

Днес е съвсем обичайно да се използват одеяла, блокове , ремъци, възглавници, столове и подпори, използвани в йога студия. Използването на тези подложки е сравнително нова в историята на йога и идва директно от Iyengar. Целта на подпорите е да позволят на студентите да постигнат възможно най-добро изравняване, докато телата им се отварят.

Казус: Как да използваме подложки в традицията Iyengar

Като пример, нека разгледаме триъгълната поза . В тази поза ръката ви идеално стига до пода от външната страна на предния ви крак. Но какво ще стане, ако е трудно или невъзможно да донесете ръката си на пода, без да компрометирате отварянето на гърдите си, което е една от основните цели на позата? Според Iyengar подравняването на лявото рамо надясно трябва да бъде улеснено чрез използването на блок под дясната ръка, докато тялото стане достатъчно отворено, така че блокът вече не е необходим. Това е един от начините, по които методът на Iyengar прави йога по-достъпен за широк кръг от хора. Подпорите се използват за адаптиране на тялото към правилното подравняване и могат да бъдат използвани според собствените нужди на ученика.

Повече за метода на Iyengar: Без поток

Външният поток на виниса е термин, използван в йога, за да опише преминаването от една поза към друга в комбинация с инхалиране или издишване. Йога в стил Iyengar включва много малък поток на виниаза. Вместо това пози се държат за по-дълъг период от време, докато подравняването е усъвършенствано. Ето защо, Iyengar йога не е толкова интензивно сърдечно-съдово преживяване, колкото по-течащ стил като Ashtanga .

Задържането на позициите обаче е напрегнато, изгражда сила и е отлично за увеличаване на гъвкавостта. Липсата на поток от виниаза е друга причина, поради която методът на Iyengar носи йога в обсега на широка популация. Това е чудесно място да започнете за хора, които не са физически способни да направят практикуване на стил. Това прави Iyengar един от най-популярните стилове на йога в света.

Писанията на Ийенгар

В допълнение към развитието и популяризирането на своя стил на практикуване, книгите на Iyengar са високо уважавани и са станали класически йога текстове. Главен сред тях е " Светлината на йога" , публикувана за първи път през 1966 г., която описва и илюстрира стотици йога пози и много дихателни техники.

Другите му важни книги включват светлината на пранаяма , която се фокусира върху дихателната работа и светлината върху йога сутрите на Патанджали , която е превод и интерпретация на древните йога сутри , от която Iyengar черпи философска основа за своя метод на йога. Последната му книга " Светлина за живота " разглежда умствените и духовни аспекти на йога.

Дали Iyengar Yoga е за вас?

Не мислете, че клас Iyengar ще бъде лесен, въпреки че стилът на практиката е адаптивен към различни нива. Iyengar също така е много привлекателен за по-напредналите йоги, които искат да работят за привеждането им в съответствие. Хората, които са много щастливи, технически, имат интерес към анатомията, а оценяването на фините движения в тялото обикновено се радва на практика в стил Iyengar. Дори и да не вземете клас Iyengar, влиянието му е толкова разпространено днес, че със сигурност ще го срещнете в начина, по който се учат и как се използват реквизити в целия йога спектър.