Каква е разликата между Бикрам и Гореща Йога?

Бикрам е само един стил на гореща йога

Горещата йога може да се отнася до всеки курс по йога, който се провежда в затоплена стая. Въпреки че има няколко стила горещи йога класове, Бикрам Йога е оригиналната гореща йога и сред най-известните. Въпреки че някои хора могат да използват "горещо" и "Бикрам" взаимозаменяемо, истината е, че цялата Бикрам Йога е гореща, но не цялата гореща йога е Бикрам.

Гореща йога

Горещата йога често е склонна да бъде поток на виняса стил на практикуване, в който учителят инструктира учениците в поредица от свързани поза.

По време на час, стаята обикновено се поддържа при температура от 95 до 105 F. Както можете да си представите, енергичната йога сесия при високи температури прави тялото много топло и предизвиква обилно изпотяване. Намерението е, че топлината разхлабва вашите мускули и потта помага да се очисти тялото ви.

Бикрам Йога е само един стил на гореща йога. Други популярни горещи опции за йога включват канадския внос Moksha Yoga (известен като Модо Йога в Съединените щати) и CorePower Yoga , бързо разширяваща се верига. Много местни и независими студиа за йога предлагат собствен стил на отопляеми класове.

Съвети и предпазни мерки

Бикрам Йога

Бикрам Чудхури е горещ йога новатор и основател на Бикрам Йога . Неговият метод е оригиналният стил, който трябва да се постави в гореща стая. Това е серия от 26 пози, включващи две пранаяма упражнения , всяка от които се провежда два пъти в един 90-минутен клас.

Чудхури, роден в Калкута, Индия през 1946 г., бил млад шампион по йога, както и неговата съпруга Раджарай. През 1974 г. Чудхури основава йога колеж в Индия в Бевърли Хилс, Калифорния, за да преподава своя метод. Скоро се превърна в един от най-популярните стилове на йога асана, практикувана на Запад.

Тъй като часовете по Йога на Бикрам започнали да привличат членове на холивудския елит, той се впуснал в все по-озадачаващ начин на живот. Той стана известен със своя флот от спортни автомобили и за носене на скъпи бижута. Успешният йога гуру обаче ще бъде въвлечен в съдебни дела и обвинения в сексуални атаки.

Бикарм и авторското право

През 2002 г. Choudhury защитени авторски права си серия от 26 поза, направени в гореща стая.

Оттогава той е участвал в редица съдебни спорове, както за неразрешеното използване на неговото име, така и за използването на метода му под друго име.

Чудхури успешно съдеше студио за йога в Лос Анджелис през 2003 г. за нарушаване на авторски права и търговски марки. Той стана обвиняем през 2004 г., когато беше съден от колектив на горещи йога учители в Сан Франциско. Тази група получи писма за прекратяване и прекратяване на нелицензираното използване на метода "Бикрам". Жалбоподателите твърдят, че йога не може да бъде защитена с авторски права. Страните постигнаха споразумение през 2005 г., в което Чудхури се съгласи да не ги съдят и се съгласиха да не използват името на Бикрам.

Choudhury подаде още един прочувствен костюм през 2011 г. Този път тя беше срещу студиото "Йога", базирано в Ню Йорк, на хората, които предлагат курсове по йога чрез дарения в няколко американски града. Този случай беше уреден през 2012 г., когато Йога до народния собственик Грег Гумучи се съгласи да спре да използва името и сериите на Бикрам. Макар че делото не беше изправено пред съда, то беше важно, защото Американската служба за авторското право обяви, че преди това издадените му авторски права на сериите на Бикрам са били грешка.

Бикрам и сексуално нападение

През 2015 г. фокусът на правните проблеми на Бикрам се отклони от защитата на своя йога метод. Той стана обект на най-малко шест граждански дела, свързани със сексуално насилие или изнасилване, които се връщат в продължение на няколко години.

Макар че детайлите варират, те показват модел на "Choudhury", който преследва младите жени йога ученици и учители, често тези, които са записани в неговата интензивна програма за обучение на учители. В началото на 2016 г. съдът на Лос Ангъл се произнесе в полза на бившия юридически съветник на Choudhury, който заяви, че е била преследвана по полов път и е уволнена от длъжността си за разследване на други твърдения за тормоз на жени.

По същото време Rajashree Choudhury подаде жалба за развод. Бикрам също избяга от Съединените щати. През май 2017 г. му е издадена заповед за арест, а през ноември той и фирмата му са внесли несъстоятелност.

Последиците

Падането на Choudhury може да действа като предупредителна история в йога. Естеството на практиката често образува близки взаимоотношения и някои хора могат да изберат да се възползват от това.

Студиата в Bikram остават отворени и много от тях се експлоатират от независими инструктори. Поради тази причина е важно да се помни, че в тези случаи само учредителят е замесен в извършване на нарушения.

Словото от

Горещата йога е жизнеспособна опция за много студенти по йога, въпреки че е значително по-интензивна от класовете, предлагани в по-хладните стаи. Преди да вземете курс, помислете за всички медицински състояния, които може да имате, и говорете с вашия лекар за това дали е подходящо за Вас.

> Източник:

> Schmidt S. Заповед за арест, издадена за Bikram Choudhury, Горещият йога гуру, обвинен в сексуален тормоз. Вашингтон пост. 26 май 2017 г.

> Улф Н. Основател на "Бикрам Йога" обявява несъстоятелност след като е изправена пред милиони в съдебни решения. News.com.au. 15 ноември 2017 г.