Осемте езика на йога

Философията на йога сутри на Патанджали

Смята се, че "Юга" сутрите на Патанджали са били създадени около 250 години. Въпреки че те не правят пряко споменаване на практиките на йога асана , те често се цитират като философска основа за съвременната постуална йога. Сутрите очертават осем "крайници" на йога. (Санскритската дума за осем страни е Ashtanga .) Всеки крайник се отнася до един аспект на постигането на здравословен и изпълващ живот и всеки се основава на този преди него, очертавайки пътя на амбициозния йогин, който да следва.

Директивите се преместват от основни и дори светски аспекти на ежедневния живот към възвишените просветления. Може да бъдете изненадани да откриете, че само един от крайниците се занимава с изпълнението на йога пози. Навлизането на върховенството на физическата хата страна на йога всъщност е съвсем скорошно развитие в дългата история на йога.

Осемте крайника са както следва:

1. Яма

Петте йами са морални директиви, предназначени да насочват поведението на практикуващия към другите. Те са:

2. Нияма

Докато ямите насочват поведението си към другите, ниямите описват как да действат етично към себе си. Заедно тези две правила бяха предназначени да насочат един към праведен начин на живот. Ето ниямите:

3. Асана

Практиката на позициите на йога, въпреки че трябва да се отбележи, че по времето на Патанджали думата асана е седалище. Позициите, известни по това време, вероятно са седнали, предназначени за медитация. Развитието на това, което бихме разпознали като съвременни позиции на йога, се случи много по-късно.

4. Пранаяма

Практиката на дихателни упражнения . Изборът да управлява дъха за конкретни ефекти.

5. Pratyahara

Оттеглянето на сетивата, което означава, че външният свят не е разсейване от вътрешния свят в себе си.

6. Дахана

Концентрация, което означава способността да се съсредоточава върху нещо непрекъснато от външни или вътрешни разсейвания. Dharana се основава на pratyahara. След като можете да пренебрегнете външните стимули, можете да започнете да насочвате концентрацията си другаде.

7. Dhyana

Медитацията. Въз основа на дхарана, вие сте в състояние да разширите концентрацията си отвъд едно нещо, така че да стане всеобхватно.

8. Самадхи

Блис. След като сте постигнали dhyana, може да започне трансцендентацията на себе си чрез медитация. Самостоятелното сливане с вселената, което понякога се превежда като просветление.

Източници:

Светлина за живота , BKS Iyengar, 2005.

Йога: Пътят на Ийенгар , Мира Силва и Шям Мехта, 1990 г.

Йога тяло: произхода на съвременната поза практика , Марк Сингълтън, 2010