Научете най-доброто (и най-лошото) зеленчуци, когато сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати

Най-добрите и най-лошите решения, които можете да направите

Докато зеленчуците се считат за крайъгълен камък на диета с ниско съдържание на въглехидрати , има някои, които очевидно са по-добри от останалите. За да направите правилния хранителен избор:

Количеството въглехидрати в един зеленчук до голяма степен е свързано с вида на зеленчуците. Най-общо казано, те могат да бъдат класифицирани като листни зеленчуци, стъбла зеленчуци, посевен зеленчук или кореноплодни зеленчуци.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци имат най-малко въглехидрати като цяло, както и най-малко въздействие върху кръвната захар. Те са богати на витамин К, фитонутриенти и минерали. Сред най-добрите опции:

Стъбло зеленчуци

Стволовите зеленчуци имат малко повече въглехидрати на порция, но все още са безопасни за повечето диети с ниско съдържание на въглехидрати.

Най-добрите опции включват:

Семена от зеленчуци

Ботанически казано, зеленчуците, които съдържат семена, се класифицират като плодове. Докато някои от тях са значително по-високи в въглехидратите, други остават доста под прага от шест грама. Сред по-добрите опции:

Корени от зеленчуци

Хората често предполагат, че коренните зеленчуци имат високи въглехидрати, но това всъщност не е вярно. Когато се ограничава до половин чаша сервиране, повечето от тях са повече от подходящи за диета с ниско съдържание на въглехидрати. Те включват:

Зеленчуци с високо съдържание на въглехидрати

Зеленчуците, които трябва да се избягват при диета с ниско съдържание на въглехидрати, са тези, които са по-сладки и / или имат по-стара текстура. Примерите включват:

> Източник:

> Министерство на земеделието на САЩ. "USDA хранителни композиционни бази данни." Вашингтон, актуализиран май 2016 г.