Зеленото хранене факти

Калории и техните ползи за здравето

Зелето е от северо-европейската кухня в продължение на векове. И с право, тъй като тя е здравословна, нискокалорична, нисковъглехидратна, богати на фибри зеленчуци, които могат да приемат различни аромати, което го прави гъвкава готварска съставка. Той също така е един от най-евтините зеленчуци и се запазва за много дълго време.

Има няколко разновидности зеле, включително главно зеле, нападно зеле и зелево зеле.

Обикновено зелените листа са зелени, но има и червено и лилаво зеле. Червеното или лилаво зеле е различен вид зеле и може да е по-твърдо от зеленото зеле.

Повечето зеле са на разположение през цялата година, като пиковият сезон за савойното зеле е от август до пролет.

Зеленото хранене факти
Сервиращ размер 1 чаша, нарязан суров (89 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 22
Калории от мазнини 1
Общо мазнини 0.1g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 16 mg 1%
Калиев 151.3 mg 4%
Въглехидрати 5.2г 2%
Диетични фибри 2.2g 9%
Захар 2.8гр
Протеин 1.1 g
Витамин А 2% · Витамин С 54%
Калций 4% · Желязо 2%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша сурово нарязано зеле съдържа само 22 калории, 5 грама въглехидрати и 2,2 грама фибри. Почти половината от въглехидратите, които се намират в зелето, идват от фибри, което го прави запълващ, здравословен избор на сърце. Зелето е холестерол и не съдържа мазнини и съдържа незначително количество натрий.

Ползи за здравето на зелето

Зелето е добър източник на фибри. Фибри, несмилаемата част от въглехидратите, е важна хранителна съставка в диетата, тъй като тя ви помага да се задържите пълни, да издърпате холестерола от сърцето, да регулирате червата и да поддържате постоянна кръвна захар. Проучванията установиха, че тези, които ядат достатъчно количество фибри, са на по-здравословно тегло и имат по-малък риск от сърдечни заболявания и някои ракови заболявания.

Зелето също е отличен източник на витамин С и витамин К , добър източник на фолат и добър източник на манган.

Освен това зелето е едно от зеленчуковите кръстоцветни зеленчуци, за които е доказано, че имат противоракови свойства. Изследванията показват, че поглъщането на 3 до 5 порции седмично от тези зеленчуци (включително зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зеле и зеле) може да помогне за предпазването от няколко вида рак, включително рак на простатата, белия дроб, гърдата и дебелото черво. Причината за това може да се дължи на това, как тези зеленчуци активират определени ензими в черния дроб, които се свързват с канцерогени.

Общи въпроси за зелето

Мислех, че лешоядът е угояване, не е ли направен от зеле?

Традиционният хмел, който обикновено се сервира като прилично ястие в деликатеса или в ресторанта, обикновено се прави със захар и майонеза, което го прави висококалорична и високомаслена храна. Въпреки това, домашно приготвената колбас, направена с други съставки като нискомаслено гръцко кисело мляко, може да съдържа само една трета от калориите като храна за кола, която можете да влезете в движение.

Лесно е да се направят замествания и допълнения към хмела, което го прави фибри и белтъчини опаковани странични ястия, които са с ниско съдържание на калории, захар и мазнини. Можете да играете на място с някои от рецесовете по-долу за добри замествания.

Защо зелето мирише при готвене?

Ако сте на пара или соте зеле, може да забележите една неприятна миризма във въздуха, подобно на метеоризъм. Това се дължи на серните съединения в зелето, активирани по време на процеса на нагряване. За да сведете до минимум миризмата, опитайте да изпръскате с малко киселина, като лимонов сок, за да възпрепятствате активирането.

Събиране и съхранение на зеле

Изберете здрави глави, които са без дефекти. Ядрата не трябва да се изсушават.

Запазете зелето опаковани цели в хладилника, за да поддържате свежестта. Стремете се да го държите цяла, докато сте готови за употреба. Нарязването му преди употреба ще ускори процеса на разваляне.

Здравословни начини за приготвяне на зеле

Зелето може да се консумира сурово и настъргано като котлет или да се използва в супи и ястия. Може да се приготвя на пара, да се пържи или да се задушава. Можете също така да пара листата и да ги използвате като обвивка за месо или друга пълнене, с ниско съдържание на въглехидрати храна опция.

Рецепти със зеле

Използвайте зеле като основа за вашият протеин, соте го за просто ястие, или направете някои азиатски и тайландски вдъхновени coleslaw за питателна и вкусна нискокалорична захар заместване.

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: Зала Прентикс, 2003: 616

> Steinkellner H, Rabot S, Freywald С, et al. Ефекти на кръстоцветните зеленчуци и техните съставки върху ензимите, метаболизиращи лекарството, участващи в биоактивирането на ДНК-реактивни диетични канцерогени. Изследване на мутациите Sep 1; 480-481: 285-97 (2001).