Rutabagas върху диета с ниско съдържание на въглехидрати

Насладете се на хранителните предимства на рубагасите

Рубатага е растителен корен, който е здравословна алтернатива на картофа и е пълен с разнообразни хранителни вещества. Rutabagas възниква като кръстоска между ряпа и зеле. Понякога те се наричат ​​ряпа, защото имат подобен външен вид, но те имат различия. Rutabagas обикновено са по-големи по размер и плътта на повечето rutabagas е оранжево-жълта (докато ряпа месо е кремаво бяло).

Те вкусват малко по-сладко от репи. Подобно на ряпа, както коренът на рутагага, така и листата могат да се консумират - коренът се приготвя подобно на картофите, а зелените се използват по същия начин като череша или спанака.

В Северна Америка те се наричат ​​рутабаг, но в други англоезични държави те са известни като "шведи". Други имена за рутабазите са шведските ряпа, жълтите ряпа, гроздето и дори "туш" и "ударите" в изолирани райони.

Въглехидрати и влакна в Rutabagas

Една половина чаша сурови рубугага кубчета осигурява 2 грама фибри (което е двойно повече от картофи), 4 грама ефективен (нетен) въглехидрат и само 25 калории. В сравнение с други коренни зеленчуци , рубатага е една от най-високите във влакна на порция, осигурявайки повече от 12% от дневните нужди. Фибрите подпомагат храносмилането чрез предотвратяване на стомашно-чревния тракт и запек. Високото влакнесто съдържание на рубатага също ви кара да се чувствате пълно, което може да ви помогне да ядете по-малко, ако искате да отслабнете.

Гликемичен индекс и гликемичен товар

Поради по-ниската концентрация на въглехидрати в rutabagas, този корен зеленчуци е добър избор за тези хора, които са склонни към или имат диабет тип 2. Гликемичният индекс на rutabaga е 72, който не е особено нисък. Но неговият гликемичен товар е нисък и по-добър показател за това как се метаболизира и може да повлияе на кръвната захар и инсулиновия отговор.

Гликемичното натоварване по-малко от 10 се счита за ниско. За сравнение, изпечен ръждив картоф има гликемичен индекс над 100 и гликемичен товар от 33.

Витамини и минерали

Rutabagas са отличен източник на витамин С. Една порция rutabaga съдържа повече от половината от дневните ви нужди. Rutabagas са добър източник на калий. Минерали, като манган, цинк, магнезий, калций и фосфор, са от решаващо значение за развитието и поддържането на костната тъкан. Rutabagas притежават ценно количество от тези минерали.

Как да се наслаждавате на Rutabagas

Един забавен и лесен начин да се насладите на rutabagas е да ги накълцате в запържени форми, да се къпете със зехтин и сол и да ги изпечете, за да направят пържени картофи . Това може да направи странично ястие, за да сервира на скара месо и други зеленчуци.

Експериментирайте с подмяната на картофи с рубагаси в гарнитури и яйца. Опитайте ги пюре. Можете също така да ги използвате в супи, кубчета или пюре. Ако не избягвате напълно картофите, използването на смес от картофи и рубагаси в ястие е един от начините за намаляване на въглехидратите и калориите.

> Източници:

> Аткинсън ФС, Фостър-Пауъл К, Бранд-Милър JC. Международни таблици на гликемичния индекс и стойностите на гликемичното натоварване: 2008. Диабетна грижа . 2008; 31 (12): 2281-2283. Дой: 10.2337 / dc08-1239.

> Основен доклад: 11436, Rutabagas, варени, варени, изцедени, без сол. Министерство на земеделието на САЩ Министерство на земеделието Проучване Национална база данни за хранителни вещества за стандартна референтна версия 28. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3152.