Грах: Хранителни факти

Калории в грах и ползите от тях за здравето

Грахът дава деликатен, сладък вкус и може да служи като привлекателно допълнение към салати, странични ястия и ястия от основното ястие. Те са умерени в въглехидратите и осигуряват добро количество фибри на порция.

Най-често срещаният тип пресен грах са зелената градина (английски грах) и френският малък градински грах. Те не бива да се бъркат със снежния грах или грах със захар, които са годни за консумация грахови зърна, които изглеждат плоски и в тях има малък зелен грах.

Сладкият градински грах е най-лесно достъпен, както в консервирани, така и в замразени, защото те бързо губят вкуса си след като са били събрани.

Върховният сезон е април и май, но консервиран и замразен грах е на разположение през цялата година.

Графика на храненето на грах
Сервиращ размер 1/2 чаша замразена, варена без добавена сол (80 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 42
Калории от мазнини 3
Общо мазнини 0.3g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 4 mg 0%
Калий 88 mg 3%
Въглехидрати 7.22г 3%
Диетични фибри 2.5г 10%
Захар 3.7 гр
Протеин 2,8 g
Витамин А 34% · Витамин С 29%
Калций 5% · Желязо 11%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Грахът е с ниско съдържание на калории и съдържа малко количество въглехидрати (по-малко от една порция плодове). Една половин чаша грах съдържа 42 калории, 7 грама въглехидрати и 2,5 грама фибри, допринасящи за около 10% нуждае.

Ползи за здравето на грах

Грахът е отличен източник на витамин С , витамин К, манган и повечето витамини от вида B, особено тиамин (В1).

Тиаминът е важен за подпомагане на освобождаването на енергия от въглехидрати и протеини.

Грахът също е много добър източник на витамин А, съдържащ 34 процента от ежедневните ви нужди, и лутеин в половин чаша. Витамин А и лутеинът са важни компоненти на здравето на очите. В допълнение грахът е добър източник на магнезий, фосфор, желязо, цинк и мед.

Те съдържат и някои фитонутриенти , включително полифенол, наречен куместрол, който може да има специални противоракови свойства и сапонини, които могат да работят с другите фитонутриенти в зелен грах, за да се бори с инсулиновата резистентност. И двете имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Накрая грахът съдържа микроелементния молибден, който подпомага метаболизма на протеини, ДНК, наркотици и токсини.

Общи въпроси за грах

Колко калории има грахова супа?

Калориите в грахова супа ще варират в зависимост от това дали са приготвени или не с месо, като шунка или бекон. Най-общо една чаша грахова супа съдържа около 185 калории, 4 грама мазнини, 27 грама въглехидрати, 4 грама фибри, 11 грама протеини и 965 милиграма натрий. Имайте предвид, когато купувате консерви супи, тъй като съдържанието на натрий може да е много високо. Когато е възможно, насочете се към закупуването на ниско-натриева супа или помислете дали да я направите сами.

Какви са калориите в грах уасаби?

В зависимост от производителя, уасабият грах съдържа около 100-130 калории в една унция. Една унция или тридесет грама се превежда до около една четвърт (1/4) чаша.

Каква е разликата между грах и грах?

Разделеният грах може да бъде зелен или жълт. Зеленият грах разделен грах градински грах, които са били обработени.

За да направите разделен грах, зеленият грах е разделен и изсушен. Тези видове зелен грах се отглеждат специално за сушене. Разделеният грах действа като вид бобови растения с време на готвене на гладно и не е необходимо да бъдат предварително напоени.

Събиране и съхранение на грах

Около 95% от зелен грах, консумиран в САЩ, са замразени или консервирани. Това е така, защото те са склонни да губят вкус след като са събрани. Ако намерите пресен грах обработен грах, който можете да закупите, определено ги опитайте.

Изберете малки, пресни грахови зърна, които са равномерно зелени. Те трябва да са плътни и влажни и да не изглеждат жълти.

Кук и да ги служат възможно най-скоро - по-свежите са, толкова по-добре ще вкусят.

Ако не можете да ги използвате веднага, ги съхранявайте в шушулките в хладилника. Изчакайте да ги покриете, докато ги приготвите.

Замразеният и консервиран грах ще останат свежи до най-добрата им дата. Ако използвате консервиран грах, не забравяйте да ги изплакнете преди употреба, за да елиминирате някои от натриевите. Ако е възможно, закупете замразен грах над консерви, тъй като те няма да съдържат натрий.

Здравословни начини за подготовка на грах

Грахът е най-добре да се приготвя чрез пара, докато не се омекне, но не и прекалено мека, приготвена на al dente. Грахът също може да се пюрира, за да се приготвя или да се използва в супи и ястия. Те също са чудесно допълнение към пълнозърнести ястия, предлагащи голямо количество храна в малка сервираща храна.

Рецепти с грах

Грахът добави вкус, текстура, цвят и опаковка в голям удар. Вземете творчеството си с грах и ги пюре, за да си върнете тост, или просто ги хвърлете в последната минута, за да комплиментирате храната си.

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: Зала Прентис, 2003: 633.

> Институтът Линус Паулинг. Микроелементи за здраве. http://lpi.oregonstate.edu/sites/lpi.oregonstate.edu/files/pdf/mic/micronutrients_for_health.pdf