Цвекло Предимства за здравето и хранителните факти

Цвеклото е корен зеленчук, относително към чаршаф и спанак. Цвеклото и зелените цвекло са две части от цвеклото, и двете могат да се консумират. Зелените цвекло се считат за не-нишестени зеленчуци и съдържат много малко въглехидрати, докато крушката от цвекло е скорбяла и следователно трябва да се консумира в подходящи порции.

Цвеклото се предлага целогодишно с пиковия сезон от март до октомври.

Цвеклото обикновено е червено до тъмно-лилаво на цвят, но има и други сортове, като златно и бяло цвекло. Хранителната информация в етикета по-долу е за червено / лилаво цвекло.

Цвекло хранителни факти

Сервиращ размер 1 чаша сурови филии (136 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 58
Калории от мазнини 1
Общо мазнини 0.2g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 106 mg 4%
Калий 442 mg 11%
Въглехидрати 13g 5%
Диетични фибри 3.8гр 15%
Захар 9.2г
Протеин 2.2 g
Витамин А 2% · Витамин С 11%
Калций 2% · Желязо 8%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша сурово цвекло съдържа около същото количество калории и въглехидрати като една порция плодове. Ако наблюдавате приема на въглехидрати, имайте предвид това - в зависимост от това, от какво се състои вашата храна, може да искате да запазите частта си на една порция наведнъж.

Ползи за здравето

Цвеклото е много добър източник на фолат и манган и е добър източник на калий и фибри.

Фолатът е важен за ДНК синтеза и предотвратяване на дефекти на нервната тръба при бременност, докато манганът е компонент на антиоксидантните ензими и спомага за разграждането на глюкозата и протеините. Калият може да помогне за намаляване на кръвното налягане, а влакното е важно за храносмилането. Фибрите също така помагат да се регулират кръвните захари, да се увеличат чувствата на пълнота и да се изтегли холестеролът далеч от сърцето и извън тялото.

Също така съдържат фитонутриенти, наречени беталаини, които им дават лилав оттенък и им осигуряват антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото.

Едно специално проучване установи, че тези, които пият сок от цвекло преди упражнението, са могли да упражняват до 16% по-дълго. Това се дължи на това как нитратите се превръщат в азотна киселина - процес, който може да намали разходите за кислород при упражнения с ниска интензивност, както и да подобри толерантността към упражнения с висока интензивност.

Чести въпроси за цвеклото

Можете ли да ядете цвекло, ако имате диабет? Да. Цвеклото може да бъде включено в ниско до умерено въглехидратно диета. Ключът към яденето на цвеклото е да следите частта си. Една чаша сервира сурово цвекло съдържа около 13 грама въглехидрати, което е еквивалентно на ядене около един парче хляб. За сравнение, една чаша варено цвекло съдържа около 17 грама въглехидрати и 3,5 грама фибри. Ето защо, се стреми да запази частта си до около една порция.

Ако цвеклото е единственият източник на въглехидрати при хранене, може да сте в състояние да ядете две порции в зависимост от разпределението на въглехидратите за вашата храна. Ако имате диабет, винаги можете да използвате своя глюкомер, за да видите как тялото ви реагира на захарта в цвеклото.

В идеалния случай, два часа след хранене кръвната Ви захар трябва да е по-ниска от 180 mg / dL, но обсъдете личните си цели с Вашия лекар.

Наблюдава ли се червеят ви, когато ядете цвекло? Пигмента в цвеклото може да изтече в червата след като ги изяде. Ако по друг начин се чувствате здрави и забележите промяна в урината или изпражненията си след консумацията на цвекло, не трябва да се притеснявате. Но ако се почувствате зле или оцветяването не се промени, незабавно се свържете с Вашия лекар, тъй като промените в цвета на изпражненията, особено червеното, могат да бъдат индикатор за вътрешен проблем.

Можете ли да ядете листата от цвекло? Да, можете и трябва.

Листата са несъдържащи скорбяла зеленчуци, богати на витамин В6, витамин К, желязо, магнезий, калий, мед, манган и антиоксиданти.

Събиране и съхранение

Изберете цвекло, които са малки и средни, които се чувстват твърдо с гладка кожа. Избягвайте цвекло с космат корени съвети-тези цвекло може да бъде трудно.

Погледнете зелените при избора на цвекло. Прясното цвекло ще има бурни, свежи зеленина.

За съхранение с най-добри практики, съхранявайте зелените и корени отделно, като нарязвате зелените на един инч или два над тях, където те се прикрепят към корена. Избягвайте да измивате цвекло, докато не сте готови да ги използвате и съхранявайте в хладилник в херметична торбичка. Зелените ще запазят за няколко дни и корени до 2 до 3 седмици.

Здравословни начини за приготвяне на цвекло

Цвеклото е универсална храна, която може да бъде направена, е разнообразие от начини. Независимо дали искате да затоплите храната си през зимата или да останете чисти през пролетта и лятото, можете да използвате цвекло в храната си план. Просто ги бръснете или ги изпечете на салати или печете, сойте, парете, варийте или скайте, за да комплиментирате храната си. Използвайте крушката и зелените, за да получите пълните хранителни ползи и вкус на цвекло.

Рецепти

От просто печени на по-разкошен спад, цвеклото е красиво питателна добавка към всяко хранене. Започнете деня си с питателна пита или добавете битки към вашата салата, например. Ако искате да опитате в основно ястие, опитайте тези цвекло и farro burgers. На скара цвекло с балсамична глазура направи страхотна страна ястие, и това цвекло и орех dip е вкусна алтернатива на хумус или guacamole.

> Източници:

> Бейли, SJ. et. Ал. Хранителната добавка на нитрати намалява разходите за O2 за упражнения с ниска интензивност и подобрява толеранса към упражнения с висока интензивност при хора. J Appl Physiol. 2009 Oct.107 (4): 1144-55.

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник с кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, NJ: Prentice Hall, 2003: 634.

> Lee CH, Wettasinghe M, Bolling BW et al. Бетаалини, компоненти, индуциращи ензим фаза II от екстракти от червено цвекло (Beta vulgaris L.). Nutr Cancer. 2005; 53 (1): 91-103.