Хранителна информация и ползи за здравето от аспержи

Аспержите са много здраво растение

Аспержите копия са вкусни и питателни, така че те са перфектни зеленчуци, които да добавите към вашата диета. Можете да намерите аспержи, които са зелени, бели или лилави. В Съединените щати зеленото разнообразие е най-често срещано, докато бялата аспарагус е разпространена в цяла Европа.

Голямата новина е, че можете да се наслаждавате на аспержи през цялата година, тъй като това е общоприет състав на продуктовите пазари.

И все пак върховият сезон за аспержите е през пролетта, така че не забравяйте да се възползвате от най-добрите копия на годината през това време.

Аспержи хранене факти
Сервиращ размер 1/2 чаша варени, изцедени без сол (90 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 20
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.2g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 13 mg 1%
Калий 201.6 mg 6%
Въглехидрати 3.7гр 1%
Диетични фибри 1.8гр 7%
Захар 1.2 гр
Протеин 2.2 g
Витамин А 18% · Витамин С 12%
Калций 2% · Желязо 5%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Аспержите са нискокалорични, с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на фибри. Една половина чаша съдържа само 20 калории и 3,7 грама въглехидрати. Той също така доставя седем процента от дневните нужди от влакна.

Ползи за здравето на аспержите

Аспержите са отличен източник на витамин К. Също така е много добър източник на витамин А , рибофлавин (В2) , фолат , тиамин и желязо . Добро количество витамин С може да се намери и в него.

Важно е да отбележите, че ако приемате Варфарин (кумадин), най-добре е да поддържате постоянни приема на витамин К. Опитайте се да ядете същото количество висококачествени витамин К храни като аспержи и зелени листни зеленчуци всеки ден.

Аспержите са добър източник на много фитонутриенти , включително антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазването на клетките от увреждане.

Също така съдържа доста голямо количество глутатион, което може да помогне за борба с рака.

Аспержите също са източник на инулин - вид фибри, които поддържат здрави чревни бактерии. Това е област на научните изследвания, която сега получава голямо внимание. Учим стойността на здравето на червата в профилактиката на заболяванията и поддържането на здравето.

Смята се, че аспержите са естествен диуретик и поне едно скорошно изследване върху животни е подкрепило това твърдение. Тя може да спомогне за намаляване на подуване поради комбинация от минерали и растителния протеин, наречен аспарагин.

Има ли хранителна разлика между бялата и зелената аспержи?

За сравнение, бялата и зелената аспержи съдържат едни и същи количества калории, въглехидрати и фибри в една порция. Разликата е, че бялата аспарагус се отглежда под земята. Тъй като не е изложен на светлина, той не произвежда хлорофил. Ето защо бялата аспержи съдържа по-малко хлорофил от зелените копия.

Бялата аспержи съдържа и малко по-малко витамин С. Белият аспержи е по-дебел от зеления сорт, така че той вкусва по-добре, когато се приготвя - не придава свежата текстура, която правят зелените аспержи.

Защо аспержите правят урина мирис?

Няма нищо необичайно да имате странен мирис на урината, след като ядете аспержи.

Растението съдържа сярна аминокиселини, които се разграждат по време на храносмилането. Това създава миризливи химически съединения, които се проявяват, докато уринирате. Това е напълно естествено и не е нещо, за което да се тревожим.

Събиране и съхранение на аспержи

Когато избирате пресни аспержи, изберете стъбла, които имат плътно затворена пъпка. Дръжките трябва да са богати на цвят, да са твърди и да изглеждат прав и прав. Избягвайте аспержите, които са наситени, гъсти или с тъпи цветове.

Аспержи също могат да бъдат закупени замразени и консервирани. Избягвайте замразените аспержи, които са опаковани със сирене, масло или други видове сосове. Вместо това, изберете обикновени аспержи и добавете топингите сами.

Не забравяйте да изперете консервирани аспержи преди употреба.

Прясното аспержи може да изсъхне бързо, затова е важно да го съхранявате правилно, за да поддържате свежест. За да се удължи срока на годност и да се предотврати изхвърлянето на храна:

  1. Съхранявайте асперата си в гумената лента и отрежете дъното (около 1 инч).
  2. Завийте краищата в влажна хартиена кърпа.
  3. Поставете ги в малко количество вода (около 1 инч) в хладилника.

Дръжките не трябва да се измиват, докато сте готови да готвите.

Здравословни начини за приготвяне на аспержи

Аспержите са чудесен зеленчук, който може да се използва за щипка, тъй като може бързо да се готви. Направете допълнителни аспержи и ги добавете към сутрешното си ястие или го използвайте за сърдечни и здравословни супи. Направете обикновена маринада и скара, печете или сойте аспержите си, за да се сдвоите с протеини за балансирано хранене, или обличайте аспержите си и яжте я в салата или като я.

> Източници:

> Селскостопански изследвания. Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референтна версия 28: 11011, аспержи, сурови. Министерство на земеделието на Съединените щати. 2016.

> Kumar MC, et al. Остра токсичност и диуретични изследвания на корените на аспержите Racemosus Wiild при плъхове. West Indian Medical Journal. 2010; 59 (1): 3-6.

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи . 5th ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: зала "Прентис", 2010 г.

> Martinez RCR, Bedani R, Isay Saad SM. Научни доказателства за ефектите върху здравето, приписвани на консумацията на пробиотици и пребиотици: актуализация на настоящите перспективи и бъдещи предизвикателства. Британски вестник на храненето. 2015; 114 (12): 1993-2015.