Пълнозърнест хляб с ниско съдържание на въглехидрати

Ако сте чели за въглехидрати и диети с ниско съдържание на въглехидрати, може би се чудите за всички препоръки там, които казват, че е добре да ядете цели зърна. В статията ни за сложните въглехидрати дори описваме продукти, произведени с брашно (да, дори пълнозърнесто брашно), тъй като се усвояват толкова бързо, колкото и някои захари. И така, каква е сделката?

Хранителната стойност на храната спрямо ефекта върху кръвната захар

За хората, които отговарят добре на диети с ниско съдържание на въглехидрати, е важно да се определи хранителната стойност на храната от ефекта й върху кръвната захар.

За някой, който е (вземете подбор, тъй като означава подобни неща): чувствителен към захар, преддиабетичен тип 2, диабет тип 2, резистентен към инсулин или метаболитен синдром, поддържането на стабилна глюкоза в кръвта е важен приоритет за здравето. По този начин не е много по-различно от всяко състояние, което се лекува чрез диетични компромиси. Някой, който е алергичен към пшеницата, например, все още може да яде балансирана, здравословна диета, без да навреди на тялото си. Така че може някой, който се стреми към стабилна кръвна захар, която е възможно най-близка до нормалната.

Определено е вярно, че цялото пшенично брашно е много по-питателно от рафинираното ("бяло") брашно. Ако толерира добре захарта, определено изберете 100% пълнозърнест хляб; има повече влакна и всички видове хранителни вещества. Но цялата пшеница и бял хляб по същество имат същото въздействие върху кръвната захар, което означава, че може да се яде и голяма супена лъжица захар.

Друг начин да се каже, че повечето хляб има висок гликемичен индекс. От друга страна, ако можете да намерите хляб, който е специално предназначен да бъде с ниско съдържание на въглехидрати, това може да бъде добър избор за диета с ниско съдържание на въглехидрати. Тези специални хлябове обикновено заместват повече фибри за нишестената част на пшеницата.

Имайте предвид, че ако не смилате пшеничното зърно в брашно, вие сте много по-добре. Тя отнема тялото много по-дълго, за да го смила, така че не предизвиква толкова висок скок в кръвната захар. С други думи, "цели" зърна в идеалния случай трябва да бъдат наистина "цели", когато се ядат.

Тъй като телата на различните хора обработват захари, повече или по-малко добре, важно е да се нулирате на идеалното ниво на въглехидрати . Някои хора се справят добре, докато останат далеч от бързо разградените въглехидрати. Други могат да ядат малко. За хората, които не контролират кръвната си глюкоза с домашен монитор, гладните въглехидрати и повишаването на теглото са два от маркерите на яденето по начин, който прекалено много увеличава кръвната си глюкоза. Други може да се чувстват "размити глави" или уморени.

Няма никакви хранителни вещества в зърната, които не можете да намерите в много други храни. Много печени продукти могат да бъдат произведени от брашна от ядки и брашно от ленено семе , без повишаване на кръвната захар (и съответно повишаване на инсулина). Всичко, което се казва, има по-добри и по-лоши решения, когато търсите хляб, от гледна точка на въглехидратите. Ето как да намерите здравословен хляб с по-ниско съдържание на въглехидрати .

Допълнителна забележка: Изследванията, които показват ползите за здравето на пълнозърнестите храни, обикновено сравняват яденето на пълнозърнести храни с яденето на рафинирани зърна, а не изобщо да се ядат зърна.