Лук: Хранителни факти

Калории в лука и техните ползи за здравето

Членове на лилия семейство, лук са силно ароматизирани, силно ароматни, не скорбяла зеленчуци, които се използват в почти всяка култура като зеленчуци или за ароматизиране. Според Националната асоциация на лука, лукът е третият най-консумиран пресен зеленчук в Съединените щати и е на разположение през цялата година.

Лукът варира от по-малко от 1 инчов диаметър до над 4,5 инча, а луковиците могат да бъдат жълти, червени или бели на цвят.

Има много разновидности лук, които могат да се използват в готвенето. Въпреки че може да не е вашият първи избор, някои също могат да се ядат сурови.

Сортовете варират от популярния испански, видалия, жълт, бял, червен лук, циполини и перли, а има и разновидности като кестени, шалот и праз. Техният вкус варира също - и може да бъде лек, сладък или пикантен.

Лукът е с много ниско съдържание на калории и въглехидрати, което е бонус, защото малко лук минава дълъг път.

Лук Хранителни факти
Размер на сервиране 1 парче суров, среден (1/8 "дебел) (14 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 6
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 1 mg 0%
Калий 20,44 mg 1%
Въглехидрати 1.3гр 0%
Диетични фибри 0.3г 1%
Захар 0.6 гр
Протеин 0.2 g
Витамин А 0% · Витамин С 2%
Калций 0% · Желязо 0%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една средна парче суров лук съдържа само 6 калории и 1,3 грама въглехидрати, което го прави много нискокалоричен и почти без въглехидрати избор на храна.

Както при всяка храна, частта ще повлияе на съдържанието на калории и въглехидрати. Например, ако консумирате по-голяма част лук, да речем 1/2 чаша сурово, все пак ще консумирате много малко калории, около 21 калории и 5 грама въглехидрати. Това прави лука чудесна съставка, която да се използва при готвене, придавайки вкус и обем на храната.

Ползи за здравето на лука

Лукът съдържа витамин С и е много добър източник на хром. Витамин С е важен при ремонта на клетките, включително заздравяването на рани. Той е важен и за повишаване на имунитета и има свойства против стареене. Хромът е важен и играе роля при инсулиновото действие. Инсулинът е хормон, който помага да се регулира кръвната захар, като се даде възможност на тялото да използва глюкоза за енергия и съхранение.

Лук също има високо съдържание на кверцетин - флавоноид, който има антиоксидантни свойства. Изследванията на животни и изследванията, използващи клетъчни култури, установиха, че кверцетин може да помогне за предпазване от някои ракови заболявания чрез убиването на ракови клетки. По-специално, тези видове изследвания могат да предложат възможни полезни ефекти, но те не предоставят доказателство, че такива ефекти могат да бъдат постигнати при хората. Предварителните проучвания също показват, че кверцетин може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Някои изследвания установиха, че консумацията на лук може да помогне да се намали честотата на някои заболявания, като стомашни язви чрез извличане на свободни радикали и предотвратяване на растежа на яйчникообразуващите микроорганизми, Heliobacter pylori. Въпреки това, митът за поставянето на лук в стая, за да се предотврати настинка или грип, не е вярно.

Общи въпроси за лука

Защо лукът ме накара да плача?

Лукът може да дразни очите поради сярна киселина, която се произвежда и освобождава по време на процеса на рязане. Когато нарязвате лук, разрушавате клетките, освобождавайки съдържанието им. Ензими, които се държат отделно, се смесват със сулфеновите киселини, за да се произведе пропантиол S-оксид, сяра, което валежи нагоре към очите ви, което ги кара да горят и да се разкъсват. За да намалите дразненето, опитайте да носите очила или охладете лука преди да ги нарязвате.

Ще ям ли лука?

Лукът съдържа сяросъдържащи съединения, които могат да се абсорбират в кръвта, когато се поглъщат и могат да избягат от нашите пори, когато се изпотят. Ето защо, някои хора могат да "миришат като лук", след като ги ядат.

Лукът може понякога да ви усети дъх, особено лук. За да се отървете от дъвка на лук, опитайте да ядете малко магданоз.

Колко калории имат луковици?

Хранителният профил на луковиците ще варира в зависимост от размера на луковичния пръстен и количеството, което се предлага. За да се даде основна линия, малка порция луковици от ресторант за бързо хранене е: 320 калории, 16 грама мазнини, 41 грама въглехидрати, 840 мг натрий и 3 грама протеин.

Събиране и съхранение на лук

Изберете лук, който няма резки разрезки, натъртвания или петна. Когато купувате цял обелен лук, изберете тези с външен слой, който изглежда не е дехидратиран. Ако купувате пресен, предварително нарязан лук, не забравяйте да ги използвате преди датата на изтичане.

Лукът може да се съхранява за известно време, ако се държи в подходящи условия. Съхранявайте луковицата на суха крушка на хладно, сухо, тъмно място с много движение на въздуха. Не ги съхранявайте в пластмаса, тъй като липсата на вентилация ще намали техния срок на съхранение.

Охладете цели лук само когато се опитвате да удължите срока на годност на сладките или меки лукови сортове. Поставете ги в ниска влажност, защото те трябва да се поддържат сухи.

Ако си нарязате лука и не планирате да ги използвате, ги съхранявайте в затворен контейнер за седем дни. Предварително нарязаните лук трябва да се съхраняват в хладилник и да се използват преди датата на изтичане.

Храни като гарнитура и праз трябва да се съхраняват в хладилника.

Здравословни начини за приготвяне на лук

Има толкова много начини да използвате лук.Използвайте лук за вкус сос, яхния, чили или супа. Сложете сандвичи, хартия или хамбургери на цялото зърно с парче лук или заровейте някои сурови, на скара или соте лук и ги поставете във вашите салати, странични ястия или яйца.

Стремете се да избегнете дълбоко пържене на лук или консумирани луковици, цъфтят лук и т.н., тъй като тези видове храни са с високо съдържание на калории, натрий и нездравословни мазнини.

Рецепти с лук

Пригответе някои лук като допълнение към вашата храна или яжте сурово. Опитайте ги за закуска, обяд, закуска или вечеря.

> Източници:

> Galeone C, Pelucchi C, Levi F, Negri E, Franceschi S, Talamini R, Giacosa A, La Vecchia C. Използване на лук и чесън и рак на човека. Am J Clin Nutr. 2006 Nov; 84 (5): 1027-32.

> Американското сдружение за рака. Кверцетин.

> Национална асоциация на лука. Как да изберете, нарязвате, приготвяте и съхранявате лука.