Кейл: Хранителни факти

Калории и ползи за здравето на Кале

Кале е член на семейството зеленчуци от зелето ( Brassica ). Смята се, че е една от най-хранителните храни на калории и често е била означена като суперхрана . Макар че може да се яде сурово, то е по-често задушено, сотено, варено или масажно в лимонов сок.

Има много видове кале и макар че повечето са зелени, има и червени и лилави сортове.

Някои от най-често срещаните видове за консумация включват: къдрава кале, декоративен кале и динозавър (тоскански) кале. Всеки сорт се различава в структурата, вкуса и външния вид. Къдравата кале обикновено е тъмно зелена на цвят с издути листа и има пикантен, горчив, пипер аромат. Декоративното кале, често наричано салата "савой", може да бъде зелено, бяло или лилаво. Има по-мек аромат. Динозавърът има по-сладък вкус и по-деликатна текстура, а после къдрава кале и често е синьо-зелен цвят.

Kale обикновено е на разположение през цялата година с пиковия си сезон през зимните месеци.

Кейл Хранителни факти
Сервиращ размер 1 чаша, нарязан, сварен без мазнина (67 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 33
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 29 mg 1%
Калий 328.97 mg 9%
Въглехидрати 7g 2%
Диетични фибри 1г 4%
Захар 0g
Протеин 2g
Витамин А 206% · Витамин С 134%
Калций 9% · Желязо 6%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Кале е силно питателна не-скорбяла растителна, която е с ниско съдържание на калории и въглехидрати. Една чаша варено каленче съдържа само 33 калории и 7 грама въглехидрати. Една чаша сурова кал съдържа само 8 калории и 1,4 грама въглехидрати.

Ползи за здравето на Кале

Кале е зелен зелен зеленчук, който опакова огромен хранителен удар. Например, той е отличен източник на фибри. Изследванията показват, че хората, които ядат високи фибри (дневните изисквания са 25-38g / ден), са с по-здравословно тегло и имат по-малък риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Кале също е отличен източник на витамин К (1 чаша нарязан варен кале има повече от осем пъти дневно изискване!), Което е важно за здравето на костите, както и за съсирването на кръвта. Ако сте някой, който приема кръв, който е по-тънък, е важно да сте в съответствие с приема на витамин К.

Kale е също така опакован с витамин А (същата чаша кали има два пъти дневно изискване), бета-каротин и други каротеноиди, лутеин, зеаксантин. Тя също така обслужва до 100% от дневните нужди на витамин С в една чаша варени. Това прави зеленчуците, които могат да се хранят, за здравето на очите, подсилване на имунитета и против стареене.

Кале е вегетариански източник на калций, което го прави изключително благоприятен зеленчук във вегетарианските и веганските блюда.

Кале също е много добър източник на манган и добър източник на витамин В6, калий и мед.

В допълнение, зелето е един от кръстоцветните зеленчуци, за които е доказано, че имат противоракови свойства.

Общи въпроси за Кале

Замразен ли е кафето, толкова добро, колкото и прясно?

Свежият кейл може да се страхува от време на време, защото "големите му, къдрави, влакнести листа могат да уловят мръсотия, което го прави трудно да се почисти и нарязва. Ако не сте свикнали да го правите, може да не знаете какво да правите с него.

Вместо това, можете да закупите кал, който вече е бил почистен и нарязан (това е добре да се правят чипчета или да се използва лесно за сотене или хвърляне в супи, яхнии или чили) или закупуване на замразено, нарязано зеле. Много пъти, закупуването на замразени зеленчуци е също толкова добро, ако не и по-добро, отколкото купуването на прясно, защото зеленчуците се събират при пикантната им свежест, което ги кара да задържат повече витамини и минерали.

Кое разнообразие от зеле е най-здравословно?

Всички калета са здрави, затова е трудно да се определи кой вид може да се счита за най -здравословен . Всеки тип съдържа множество витамини, минерали и антиоксиданти.

Листните сортове съдържат и антоцианини, които са свързани с подобряването на здравето на сърцето.

Имайте предвид, че някои експерти предполагат, че пара, за да максимизират ефекта от понижаване на холестерола, тъй като свързаните с влакна компоненти в калето свързват по-добре с жлъчните киселини в храносмилателния тракт, когато са били напълнени с пара.

Избирането и съхраняването на Кале

Купете калата, цяла, замразена или почистена, нарязана и опакована. Потърсете кал, който е свеж, със сиво-зелен цвят. Избягвайте калето, което е изсъхнало или лимонено.

Можете да съхранявате калата в най-студената част на хладилника си за няколко дни. За да предотвратите влошаване, първо поставете калата в найлонова торбичка и я затворете слабо. Ако не можете да го използвате след няколко дни, можете да го приготвите за варене или на пара и да го поставите обратно в хладилния уред. Замразявайте го, ако не планирате да го използвате за известно време, той ще остане във фризера около месец или два.

За да измиете прясна кал, поставете я в купа със студена вода. Изпразнете купата и повторете, докато всички замърсявания се изчистят от листата.

Здравословни начини за подготовка на Кале

Кале има горчив вкус и добре се сдвоява с богато, ароматизирано месо, като свинско месо. Може да се приготвя на пара, сотена, варена или нарязана и използвана сурово в салати. За една здравословна чип алтернатива, опитайте да изпечете листа от кале, за да ги превърнете в хрупкави чипс кале. Можете също така да използвате кале в супи, яхнии, яйчени ястия и чили. Той има чудесен начин да подобри вкуса на вашата храна и служи като сърдечно и здравословно допълнение към вашия план за хранене. ,

Рецепти с Кале

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: Зала Прентис, 2003: 618.

> Институтът Линус Паулинг. Витамин К. http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-K