Джикама Хранителна информация

Калории, въглехидрати и ползи за здравето

Джикама е растителен корен, който изобщо не е скорбяла. Той е с ниско съдържание на въглехидрати и калории и е с високо съдържание на фибри. Структурата е някъде между ябълка и суров картоф. Тя е предимно вода и има лек, освежаващ вкус. Обикновено се яде сурово, но може да се използва и в готвени ястия. Той осигурява освежаваща хрупкавост за салатите и може да се използва като зеленчуков драпи, за да замени чипс или бисквити.

Джикама (произнася се HIH-ka-ma) е грудката, образувана от корена на растението Pachyrhizus erosus , който е член на семейството на бобовите растения и расте като лоза над земята. Растението и неговите семена са отровни и не се ядат. Има много различни имена, най-вече в зависимост от това къде сте в света. Това може да се нарече яйца или боб (въпреки че това е технически семейство от различни растения), мексикански воден кестен, мексикански картофи, мексикански ряпа, sengkwang, китайски картофи, ahipa и saa. За да стане по-объркващо, в някои райони на Централна Америка думите "якон" и "джакама" се използват и за несвързани растения.

Въглехидрати и фибри

Гликемичен индекс

Както и при повечето не-скорбялни зеленчуци, няма научно изследване на гликемичния индекс на jicama.

Оценено гликемично натоварване на Джикама

Използвайки Джикама

Джикама има твърда кафява кожа, която не е годна за консумация, но е доста лесна за отстраняване.

След като започнете процеса с нож, често можете да го олющвате с пръсти. След това може да бъде нарязан, нарязан на кубчета или нарязан на ленти. Това е чудесно за потапяне в спадове или като средство за разпространяване вместо крекери. Примерите за нисковъглехидрални масла и кърпички, които работят добре с джикамите, включват гуакамол , този бял боб и кашу накис и пикантно омекотяване с едамаме .

Ползи за здравето

Джикама е много добър източник на витамин С и фибри, с около 5 грама влакно и 24 процента от RDA на витамин С в 100 грама (3,5 унции). В допълнение, някои от неговите въглехидрати са под формата на инулин, олигозахарид, който е пребиотик, хранещ приятелските бактерии в дебелото черво. Инулинът дава на сладникавия си сладък вкус.

Има проучвания върху животински модели и хора, за да започнат да изследват дали екстрактите на дкамама оказват влияние върху тромбоцитите и инсулиновата чувствителност.

> Източници:

> Park, CJ и Han, JS. Хипогликемичен ефект на екстракта Jicama (Pachyrhizus erosus) върху стрептозотоцин-индуцирани диабетични мишки. Превантивна храна и наука за храните . 20 (2): 88 = 93 (2015).

> Thaptimthong T, Kasemsuk T, Sibmooh N, Unchern S. Инхибиторни ефекти на тромбоцитите от сокове от корен Pachyrhizus erosus L. и плодове Psidium guajava L.: рандомизирано контролирано проучване при здрави доброволци. BMC допълнителна и алтернативна медицина . 2016; 16 (1). Дой: 10.1186 / s12906-016-1255-1.

> USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартни справки, Министерство на земеделието на Съединените щати.