Хранителни факти на карфиол

Калории в карфиол и техните ползи за здравето

С надигането на нисковъглехидратните, кетогенни и палео диети , карфиолът стана все по-популярен и универсален не скорбелен зеленчук. Карфиолът често се нарича крал на семейство Brassica или зеле. Неговите стъбла произвеждат кремообразни бели цветя, които могат да варират в цвят, често се появяват в красиви лилави и портокали.

Карфиолът може да се готви цял, пулсира се или се нарязва на флорети за варене, бланширане, пържене и печене.

Тя може лесно да замести храни, съдържащи скорбяла, като картофи и ориз, и е по-питателна, добавяйки витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Ако направите карфиол "ориз" като заместител на оризовото зърно, лесно сте добавили допълнителен зеленчук към вашата храна за по-малко калории и въглехидрати.

Карфиолът е на разположение през цялата година, особено късно през есента през пролетта.

Хранителни факти от карфиол
Сервиращ размер 1/2 чаша варени (1 "парчета) (62 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 14
Калории от мазнини 3
Общо мазнини 0.3g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 150 mg 6%
Калиев 88.04 mg 3%
Въглехидрати 2.5g 1%
Диетични фибри 1.4г 6%
Захар 1.2 гр
Протеин 1.1 g
Витамин А 0% · Витамин С 46%
Калций 1% · Желязо 1%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Карфиолът е много нискокалоричен, нискомаслен източник на зеленчуци, съдържащ само 14 калории и 0,3 грама мазнини в половин чаша варено порция.

Ползите за здравето на карфиола

Карфиолът е много добър източник на фибри - несмилаемата част от въглехидратите, която ви помага да се задържите, да издърпате холестерола далеч от сърцето и да намалите холестерола. Хората, които ядат високи фибри диети са склонни да поддържат по-здравословно тегло и са с намален риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

Карфиолът също е отличен източник на имунно обогатяване на витамин С. Витамин С е също важен фактор за анти-стареене и клетъчен ремонт.

В допълнение, карфиолът е много добър източник на витамин К и фолиева киселина и добър източник на витамин В6 и калий.

Накрая, карфиолът е едно от зеленчуковите кръстоцветни, за които е доказано, че имат противоракови свойства. Също така има доста високо ниво на антиоксидантни фитонутриенти и има доказателства, че тези вещества допринасят за карфиола с противовъзпалителни свойства, както и че са полезни при предотвратяването на сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми.

Какво причинява кафяви петна на главите на карфиол?

Оцветяването, което често прилича на бледокафяви петна, се дължи на окисляването. Окисляването се случва в резултат на продължително излагане на светлина и въздух, което се случва естествено, когато се съхранява по-дългото карфиолче. Ако петната са редки, можете просто да ги изрежете с нож. Ако обаче петна са по-тъмнокафяви до черни, а текстурата е гъста или ако карфиолът отделя миризма, най-добре е да изхвърлите карфиолчето, тъй като това показва, че той разваля.

Събиране и съхранение на карфиол

Изберете карфиол, който има твърди, компактни глави, които са плътно затворени.

Флората не трябва да има пожълтяване, тъй като това е индикация, че карфиолът е прекалено зрял. Всички прикрепени листа трябва да са ярко зелени и свежи. Отхвърлете главите, които показват признаци на мекота, защото това е началото на развалянето.

Карфиолът е изключително развалящ се, поради което трябва да се държи студено и плътно обвит. Съхранявайте я в хладилника в оригиналната опаковка. Ако не е бил обвит, преди да го съхранявате, го увийте плътно с ясна обвивка. Не мийте, докато не сте готови да го готвите.

Здравословни начини за приготвяне на карфиол

Печете карфиол за сладък, кремообразен аромат, който служи като странично ястие в основния ви курс, като сандвич топер, или да добавите обем и текстура към супите.

Напийте, парете или просто изяждайте сурово карфиол, за да добавите витамини, минерали, обем и фибри към вашата храна.

Можете също така да използвате карфиол като заместител на картофено пюре и ориз .

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник с кулинарни основи. 3rd ed. Река Горд Садл, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 616-617.