Значението на фитонутриентите за вашето здраве

Фитонутриенти и как можете да получите повече от тях във вашата диета

Фитонутриенти, известни също като фитохимикали, са съединения, открити в растенията (с изключение на витамини, минерали и макронутриенти ), които имат благотворен ефект върху организма. Има над 30 000 от тях, но досега са анализирани и тествани само малък брой. Фитонутриентите могат да защитят нашите трилиони клетки от заболяване. Някои от тях имат антиоксидантно действие.

Други могат да стимулират имунната система или да имат ефекти, които са противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални и помагат за ремонт на увреждания на клетките. Високо оцветените зеленчуци и плодове са най-високи в тези химикали, но чай, шоколад, ядки, ленени семена и зехтин също са чудесни източници на фитохимикали. Различни фамилии от растения са насочени към определени семейства от фитонутриенти, например, оранжевите храни са склонни да имат каротеноидна група.

Яжте дъга: фитонутриенти в цвят

Може би сте чували, че трябва да "ядете дъга", а важността на фитонутриентите е една от причините. Яденето на дъга ни позволява да използваме най-доброто от фитонутриентите, тъй като техните различни цветове предлагат различни ползи за здравето. Например, ликопенът в домати и розовият грейпфрут, антоцианините в плодовете и флавоноидите в шоколада са примери за полезни фитонутриенти, които функционират по различен начин.

Много фитонутриенти (напр. Флавоноиди и лигнани) попадат в по-голяма група, наречена полифеноли.

Ето пет от цветовете на фитонутриентите и функцията на всеки от свързаните с тях цветове:

Как да вкуся дъгата

Стратегия, която е особено полезна за семейства с деца, е да се запази снимка на плодове и зеленчуци около кухнята. Изследванията показват, че просто да се намирате около снимки на плодове и зеленчуци може да увеличи приема на храната. Дори по-добре можете да запазите график в хладилника или в кухнята, където можем да си припомним какви плодове и зеленчуци вече сме яли и какви "цветове" на храната са оставили да ядат.