Има ли много въглехидрати в праз?

Един близък братовчед на лук, праз са пълни с хранителни вещества

Праките са свързани с лука и чесъна и идват от същата научна класификация на растителните луковици, Allium . Прасите съдържат много от същите полезни фитонутриенти, като другите членове на тази група, въпреки че не са проведени много проучвания за здравните ползи от праз, по-специално.

Прасите имат лек вкус, подобен на лук. В суровото си състояние зеленчукът е хрупкав и твърд.

Обикновено не ядете тъмните зелени листа само на белите и по-леки зелени части.

Въглехидратите и влакната се броят за праз

Праките се считат за зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати в целия спектър от зеленчуци.

Подготовка на праз Карбин, брой фибри и калории
1/2 чаша суров праз 6,5 грама нетни въглехидрати , 1 грам влакно, 28 калории
1/2 чаша нарязан варен праз 3 грама нетни въглехидрати, 1 грам фибри, 16 калории
1 унция суров праз 3 грама нетни въглехидрати, 1 грам фибри, 17 калории

Гликемичен индекс и натоварване за праз

Гликемичният индекс на храната е индикатор за това колко и колко бързо храната повишава кръвната Ви захар. Както и при повечето не-скорбялни зеленчуци, няма научно изследване на гликемичния индекс на праз. Диетолозите са направили оценки въз основа на някои събрани данни.

Гликемичното натоварване на храната е свързано с гликемичния индекс, но отразява размера на обслужването. Гликемичното натоварване е еквивалентно на приемането на 1 грам глюкоза.

Тъй като изчисляването на гликемичния товар се основава на индекса, е малко трудно да се определи гликемичен товар за праз.

Оценено гликемично натоварване от праз
1/2 чаша суров нарязан праз: 3
1/2 чаша нарязан варен праз: 2
1 унция суров праз: 2

Ползи за здравето от праз

Празът е много добър източник на витамин К.

Колкото повече зелена част се яде, толкова повече витамин К, витамин А, манган, витамин С и фолат се поглъщат. Празът също е добър източник на фитонутриенти като флавоноиди и полифеноли, които могат да предпазват клетките от увреждане, по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и да осигурят други ползи за здравето. Празът е особено висок в фитохимикала, наречен камферол, за който се оказва, че предпазва обвивките на нашите кръвоносни съдове.

Как да готвя с праз

Прасите се използват много в Европа, хората в Северна Америка са по-малко запознати с тях. Те имат вкус подобен на лук, но малко по-мек. Те могат да се използват в повечето рецепти, където ще се използват луковици и са прекрасни в супи и ястия.

За да приготвите праз, отсечете най-трудните зелени части и след това ги изрежете на дължина, за да ги почистите, тъй като пясъкът често се улавя между слоевете, разположени в близост до крушката. Нарязвайте и гответе, както бихте направили лук.

Ниски въглехидрати рецепти с праз

Има много ястия с ниско съдържание на въглехидрати, които включват праз, включително супи и безквасна пушена сьомга, праз и quiche за гъби .

Как останалите групи храни се натрупват въглеводороди?

Някои възможности са по-мъдри от други по отношение на избора на нисковъглехидратни храни.

Листните зеленчуци, ядки и семена изглеждат най-добри. Задната част са най- плодовете , зърнените храни и някои бобови растения, млякото и млечните продукти .

Източници