Хранене на патладжаните факти и ползи за здравето

Патладжаните, известни като патладжани, са много популярна и универсална съставка в различни кухни. Има два вида патладжани, които обикновено са на разположение: азиатски патладжани, които са кръгли или дълги и тънки, вариращи в цвят от бели кожи до тъмнолилави и западни патладжани, които са склонни да изглеждат пълни като круша с блестяща лилавочерна кожа ,

Те са на разположение през цялата година с пиковия си сезон през края на лятото.

Факти за храненето на патладжаните
Сервиращ размер 1 чаша сурово, кубчета (82 грама)
На порция % Дневна стойност *
Калории 21
Калории от мазнини 1
Общо мазнини 0.1g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 2 mg 0%
Калий 187.78 mg 5%
Въглехидрати 4.8гр 2%
Диетични фибри 2.9g 12%
Захар 2.5 гр
Протеин 0.8 g
Витамин А 0% · Витамин С 3%
Калций 1% · Желязо 1%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша сурова патладжан съдържа само 21 калории и 4,8 грама въглехидрати, повече от половината от които идват от фибри (2,9 грама).

Ползи за здравето на патладжаните

Патладжанът съдържа огромен хранителен удар, съдържащ достатъчно количество фибри, витамини, минерали, фитонутриенти и антоцианини.

Повечето хора трябва да консумират около 25-38 грама фибри дневно. Една чаша сурова патладжани осигурява около 12% от дневните нужди от влакна. Фибрите, несмилаемата част от въглехидратите, играят важна роля в здравето на сърцето.

Проучванията показват, че хората, които консумират богати на фибри диети, имат намалена честота на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Хората, които ядат диети, богати на фибри, също са на по-здравословно тегло и имат по-малък риск от някои видове рак.

Патладжаните също са добър източник на мастноразтворим витамин К. Витамин К е важен при кръвосъсирването.

Тези хора, които приемат Coumadin, трябва да ядат постоянни количества витамин К. Ако не знаете какво означава това, обсъдете с вашия доставчик на здравни услуги.

Патладжаните съдържат манган, който е компонент на антиоксидантните ензими и играе роля при разграждането на глюкозата и протеините.

В допълнение, патладжаните съдържат доста големи количества от различни видове фитонутриенти, особено назанин и хлорогенна киселина, които могат да помогнат да се предпазят клетките от увреждане и да се намали рискът от сърдечни заболявания.

И накрая, кожата на патладжаните съдържа антоцианини, които им дават лилавия си нюанс. Известно е, че антоцианините имат антиоксидантна сила, като се борят с оксидативния стрес. Изследванията показват, че яденето на храни с антоцианини също може да помогне за отстраняване на заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак, както и помощ за поддържане на здравето.

Защо ли патладжанът винаги изглежда сладко?

Патладжаните могат да станат мокри, ако не са осолени преди готвене. Това е така, защото те са пълни с клетки, които съдържат вода. Топлината извлича въздух от джобовете и ако патладжанът не е осолен, маслото може да проникне в джобовете, което го прави сладък. Малко количество сол може да изтегли вода от клетките, което кара въздушните джобове да се сринат.

Събиране и съхранение на патладжан

Изберете патладжан, който е тежък поради размера му. Патладжанът трябва да изглежда бавен, с гладка, лъскава кожа.

Съхранявайте патладжана цялото в хладилника, защото веднъж нарязан, той започва да се влошава бързо.

Здравословни начини за приготвяне на патладжан

Патладжаните имат доста скучен вкус, който поглъща други вкусове при готвене. При готвене, те действат като гъба и имат способността да поглъщат много мазнини, което вероятно е причината за вкуса им толкова добре. Но, пържени патладжан и патладжан, пълнени със сирена и месо, не е най-добрият избор за храна, тъй като тези храни са богати на калории и мазнини.

За да получите всички хранителни ползи от патладжан, без всички мазнини и калории, скара, печете, парата или соте патладжан. Играйте наоколо с различни вкусове, като босилек и риган за средиземноморски вкус или кимион и кориандър за блясък в Близкия Изток, или чиле и чесън за тайландско вдъхновение. Патладжанът може да бъде пълнен със зеленчуци и пълнозърнести храни или да се използва за намазване. Или просто добавете малко сол, черен пипер и зехтин и скайте патладжана до съвършенство. Опитайте тази рецепта за патладжан на скара със средиземноморски аромати или добавете още зеленчуци за средиземноморски летни зеленчуци .

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: Зала Прентис, 2003: 620.

> Retelny, Виктория. Цветната истина за комплексите антоцианини с много потенциални сложни сили. Храни и хранене. 2016; 16-17 .