Преглед на диетата на Аткинс

* За актуална информация за Аткинс, вижте Какво да очаквате от новата диета Аткинс

Диетата на Аткинс е популярна диета, която се фокусира върху намаляването на приема на въглехидрати в полза на консумирането на по- богати на протеини храни. Тя изисква стриктно внимание на количеството въглехидрати в храната, особено през първите няколко седмици. Следното е преглед на диетата на Аткинс:

Основите на диетата на Аткинс

Основната концепция на диетата на Аткинс е тезата на д-р Аткинс, че прекомерната консумация и свръхчувствителност към въглехидратите е в основата на наддаването на тегло. Принципът Аткинс основава плана си и казва, че това е начинът, по който тялото ви обработва въглехидратите, които ядете - не колко мазнина ядете - това ни кара да имаме проблем с теглото.

Д-р Аткинс казва, че много хора с наднормено тегло могат да бъдат устойчиви на инсулин - клетките, които превръщат въглехидратите в глюкоза (която става енергия), не работят правилно. Аткинс предполага, че е по-вероятно, отколкото не, че повечето хора с наднормено тегло са всъщност устойчиви на инсулин. Активното лечение на доктор Аткинс за инсулинова резистентност (или просто прекомерна консумация на въглехидрати) е строго ограничение на въглехидратите.

За да следвате плана на Аткинс, трябва да започнете да наблюдавате и контролирате приема на въглехидрати. Има определени храни, които са разрешени и не са разрешени по време на определени части от плана.

По-специално, трябва да се въздържате от яденето на "лоши" въглехидрати като преработени, предварително опаковани храни и боклуци като бисквитки в полза на богата на протеини диета.

Как действа диетата на Аткинс?

Като намалите приема на въглехидрати до по-малко от 40 грама на ден, ще влезете в телесен процес, наречен кетоза. Кетозата е състояние, при което тялото ви изгаря мазнините като гориво.

Д-р Аткинс също казва, че кетозата ще повлияе на производството на инсулин, което ще предотврати образуването на повече мазнини . Д-р Аткинс казва, щом влезете в кетозата и тялото ви започва ефективно, като използвате мазнини като гориво, вашите желания за въглехидрати ще намалеят и няма да пропуснете храните, които правите без.

Фазите и храната

Диетата на Аткинс се състои от следните четири етапа: индукция , текуща загуба на тегло, предварителна поддръжка и поддръжка.

Индукцията е първите 14 дни от плана, по време на които Аткинс казва, че може да загубите до 15 килограма. Тази бърза загуба на тегло може да се дължи на ограничаване приема на въглехидрати до 20 грама на ден. Единствените въглехидрати, разрешени по време на индукцията, са зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати като маруля, броколи и домати. (Вие сте ограничени до три чаши на ден.) Трябва да елиминирате и много други храни, включително някои, които се считат за иначе здрави, като кисело мляко, плодове и нишестени зеленчуци (като картофи). Редица напитки са извън границите по време на индукция .

По време на следващия етап - текуща загуба на тегло - можете да увеличите приема на въглехидрати с пет грама, но в крайна сметка ще ударите плато и ще трябва да ограничите приема на въглехидрати още веднъж. По време на предварителната поддръжка скоростта на отслабване ще се забави.

След това ще можете да "тествате" определени храни, за да видите дали можете безопасно да ги добавите към вашата диета, без това да доведе до увеличаване на теглото.

След като достигнете тежестта на целта , влизате в поддръжката и може да въведете повече въглехидрати обратно в диетата си, но не и "лошите", тъй като те ще доведат до възстановяване на теглото. Вие ще трябва да изберете здрави въглехидрати вместо рафинирани въглехидрати (като бял хляб) отсега нататък. Ако спечелите тегло, можете да рестартирате плана отново по всяко време.

Източник:

Аткинс, Робърт С., д-р. Д-р Аткинс "Нова диета революция . Ню Йорк: Avon Health, 2002.