Тиквата с ниско съдържание на въглехидрати понякога получава лоша репутация

Как подготвяте тиква прави всичко различно

Тиквите са натрупани с витамини, минерали и фитонутриенти и имат много по-малко нишесте и захар, отколкото сравнително близкото бутче или сос от жълъд.

Тиквата могат да бъдат приготвени по много начини и можете лесно да включите тиква в диета с ниско съдържание на въглехидрати . Гликемичният индекс е умерен, така че ако имате диабет, внимателно проследявайте приема си и помислете за използването му в по-малки количества.

Друг перкус с тикви, можете да печете и яде семена .

История на тиква

Тиквички, както и други скуош, се смятат за произхождащи от Северна Америка. Най-старите доказателства, свързани с тиква, които се срещат между 7000 и 5500 г. пр.н.е., са намерени в Мексико.

Технически плод, тя е класифицирана научно като вид ботаническо ягодоплодни, наречен pepo, близък братовчед на краставици и диня.

Според онлайн етимологичния речник английската дума "тиква" датира от 1640-те. Това е промяна на помпоне, помпион, което означава "пъпеш, тиква", което датира от 1540-те, от средната френска дума " помпон" , от " пепелянка" от латински peponem (" . " Първото регистрирано използване на думата "тиква " е от 50-те години на миналия век.

Въглехидратите и влакната се броят за тиква

Тиквата се счита за нисковъглеродна храна, но както често се приготвя, като например в пайове и печена, карамелизирана с масло и кафява захар, дава на тиквите висок брой въглехидрати и понякога лош рак.

Приготвяне на тиква Въглехидрати, фибри и калории
½ чаша сурова тиква, куба 3,5 грама нетни въглехидрати, половин грам фибри, 15 калории
½ чаша консервирана или пюре варена тиква 6 грама нетни въглехидрати, 3,5 грама влакно, 42 калории
4 унции. от сурова тиква (¼ lb) 7 грама нетни въглехидрати, 29 калории

Гликемичен индекс и гликемичен товар за тиква

Гликемичният индекс на храната е индикатор за това колко и колко бързо храната повишава кръвната Ви захар.

Едно проучване на гликемичния индекс на "зимния тиква" съобщава средно 41. Въпреки това, тя не уточни кои сортове са тествани.

Гликемичното натоварване на храната е свързано с гликемичния индекс, но отразява размера на обслужването. Гликемичното натоварване е еквивалентно на приемането на 1 грам глюкоза.

Гликемичен товар от тиква
½ чаша сурова куба с кубчета: 2
½ чаша консервирана или пухкава варена тиква: 3
4 унции. от тиква (¼ lb): 4

Ползи за здравето на тиква

Тиквата е отличен източник на витамин А и всички каротини, особено бета-каротин . Също така е добър източник на калий, манган, витамин С и магнезий. Консервираната тиква е добър източник на витамин К. Много от фитонутриентите в тиква са показали, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Как да подготвим тиква

Тиквата е изключително универсален. Често го мислим като част от сладките десерти, особено около есенните и зимните празници. Но тиквата може да бъде включена в основните ястия, подобно на други зимни тикви, в супи, хляб и зърнени закуски. Освен това, консервирана тиква е лесно достъпна и удобна за използване, че трябва да добавите този силно питателен зеленчук към вас диети целогодишно.

Ако имате цяла тиква, най-лесният начин да я подготвите е да ядете дупки или ножове в плътта, за да го отваряте и да го изпечете във фурната, докато не бъде мека.

След това го изцедете и извадете целулозата и семената с щипци.

Ниски въглехидрати рецепти с тиква

Ниски въглехидрати рецепти с тиква
Тиквен пай с пеканска кора
Тиквено сирене
Тиква ролка с пълнеж от сметана
Тиквени палачинки
Тиквен хляб
Тиквен ябълков крем
Незабавно тиквено пудинг
Нова световна тиква супа
Кремообразна пикантна тиква супа
Тесто за говеждо и тиквено тиганче
Гореща тиква "зърнени храни"

Източници