Целина: Хранителни факти

Калории и техните ползи за здравето

Използва се в миналото като лечебна билка, целината е често срещана съставка в кухните по цял свят. Целина е светлозелено на цвят с дълги, стърчащи стъбла. Цели стръкове от целина са богати на целулоза - сложен въглехидрат, който се намира в клетъчната стена на растенията, която е ядивна, но несмилаема за хората.

Целина може да се използва в супи, странични ястия и да се яде на ръка като лека закуска.

Той е приятел на тези, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като служи като великолепно средство за фъстъчено масло, спад, салата от риба тон и т.н. Тя също ни дава доста количество витамини и минерали за много малко въглехидрати и калории.

Ще намерите целина в магазина за хранителни стоки през цялата година.

Цели на храненето на целина
Сервиращ размер 1 дръжка, средна (7-1 / 2 "- 8" дълга) (40 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 6
Калории от мазнини 1
Общо мазнини 0.1g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 32 мг 1%
Калий 104 мг 3%
Въглехидрати 1.2гр 0%
Диетични фибри 0.6г 3%
Захар 0.5g
Протеин 0.3 g
Витамин А 4% · Витамин С 2%
Калций 2% · Желязо 0%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Целина е много ниско в калории и въглехидрати. Един среден стъбъл съдържа само 6 калории и 1,2 грама въглехидрати. Половината от съдържанието на въглехидрати в целина идва от влакна, което го прави добър източник на фибри.

Ползи за здравето на целина

Макар че се състои главно от вода, целината е много добър източник на влакно, съдържащ 0,6 грама в един среден дръжък. Също така е отличен източник на витамин К и добър източник на витамин А, калий и фолиева киселина.

Проучванията показват, че хората, които ядат богати на фибри диети, са на по-здравословно тегло и имат понижен риск от развитие на диабет и сърдечни заболявания.

Фибрите са важни при регулирането на червата, намалявайки лошия холестерол. и увеличаване на ситостта.

Витамин К е основен разтворим в мазнини витамин, който има много важни функции, включително съсирване на кръвта и поддържане на здрави кости. За тези хора, които приемат разредители на кръвта, е важно да се поддържа последователен прием на витамин К.

Фолиевата киселина е важна за развитието на плода, а витамин А е важен витамин за здравето на очите. Калият е важен минерал, който може да играе роля в регулирането на кръвното налягане.

Общи въпроси за целина

Можете ли да ядете листата от целина?

Въпреки че повечето хора отхвърлят листата, те могат да бъдат изядени. Всъщност много готвачи ги използват, нарязани като билки до най-добрите салати, сандвичи и ястия, като киноа, картофи, яхнии. Листата могат да бъдат смесени, за да се превърнат в сос от песто.

Има ли целина съдържат натрий?

Да, целина съдържа натрий. Не се добавя, а по-скоро натурален натрий. За тези хора, които са чувствителни към сол и имат високо кръвно налягане, това е нещо, което трябва да вземете под внимание. Една средна стъбло съдържа 32 mg натрий, което не се счита за високо. Въпреки това, ако ядете голяма част, може да искате да имате това предвид.

Дали целината има отрицателни калории?

Ако целината има отрицателни калории, това означава, че яденето на целина изгаря повече калории, отколкото тялото ви поглъща, след като я яде. Това не е вероятно да е вярно, защото докато калориите от фибри вероятно не се абсорбират, малкото количество калории в целина, което идва от протеин, захар и мазнини, се абсорбира от тялото ви.

Вярно е, че тялото ви изгаря калории, като яде и смила храна, процес, наречен термогенеза. Количеството калории, което изгаряте обаче, не е много. Освен това, процесът е сложен и може да бъде повлиян от различни фактори, включително възраст, пол, телесно тегло и колко висцерална мазнина имате.

Вероятно е най-смислено, ако броите калории, да прецените, че целината има своето действително калорично съдържание.

Събиране и съхранение на целина

При покупка търсете стръкове, които са свежи, без никакви признаци на сухота.

За да съхранявате целината, я увийте плътно в алуминиево фолио и го охлаждайте. Целина може да остане свеж за седмици по този начин. Този метод работи, тъй като фолиото позволява да излезе от узряването на хормона етилен. За разлика от това, пластмасовата торбичка улавя етиленовия газ, като ускорява загубата на влага и развалянето.

Здравословни начини за подготовка на целина

Целина е много гъвкава съставка, която добавя текстура, цвят, вкус и добри хранителни вещества за вашата храна и избор на закуски. Използвайте го, за да направите бульони, супи и яйца. Braise, парете или сойте целина и го добавете към месо като пуйка, пиле и печено или го накълцайте и го поставете в странични чинии, като например цели зърна и пълнеж.

Целина също се слива добре с протеини и може да се използва като заместител на бисквити и хляб. Потопете целината си във фъстъчено масло, хумус, сладко кисело мляко, тон или пилешка салата.

Или просто много само за целина - критиката със сигурност ще е задоволителна.

Рецепти с Целина

Целина може да се добави към почти всичко. Опитайте се да готвите с тази гъвкава съставка днес.

> Източници:

> Armellini, F. et. Ал. Пост-абсорбираща метаболитна скорост на почивка и термичен ефект на храната по отношение на телесния състав и разпределението на мастната тъкан. Метаболизъм Клинични и експериментални. 2000; 49: 6-10.

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник с кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, NJ: Prentice Hall, 2003: 638

> Уилсън, Криси. Отрицателните калорични храни все още се броят. Eatright.org. http://www.eatright.org/resource/health/weight-loss/fad-diets/negative-calorie-foods-still-count