Брюкселско кълно

Калории и техните ползи за здравето

Брюкселското зеле е около стотици години, като първо се отглежда около 1700 г. Можете да закупите брюкселско зеле в торбички, като всяко отделно кълново е било извадено от гъстата стъбло или можете да си купите стъбло от брюкселско зеле, което съдържа малки глави от кълнове от Брюксел спретнато рамо до рамо в редове. Така или иначе, те произвеждат силен вкус и се справят добре с месото и ядките.

Замразени брюкселско зеле са на разположение през цялата година. Има няколко разновидности пресни кълнове от Брюксел, чийто пиков сезон е от ноември до февруари.

Брюкселското зеле има ниско съдържание на въглехидрати и калории и съдържа голямо количество фибри за пълнене.

Брюкселско кълно
Сервиращ размер 1 чаша, приготвена без мазнина (155 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 56
Калории от мазнини 7
Общо мазнини 0.8g 1%
Наситени мазнини 0.1g 1%
Полиненаситена мазнина 0.3g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 33 mg 1%
Калий 491.83 mg 14%
Въглехидрати 11g 4%
Диетични фибри 4.1g 16%
Захар 2.7 гр
Протеин 4g
Витамин А 24% · Витамин С 160%
Калций 6% · Желязо 10%

> * Въз основа на диета с 2 калории

Една чаша варено брюкселско зеле, натрошено без мазнини, съдържа около 56 калории и 4,1 грама влакно, което го прави нискокалорична, с високо съдържание на фибри храна. Помислете колко мазнини използвате при подготовката на брюкселско зеле, тъй като много рецепти изискват масло и бекон и бързо могат да превърнат тази нискокалорична храна в калорична.

Ползи за здравето на брюкселското зеле

Брюкселското зеле е много добър източник на фибри, съдържащ около 16% от дневните ви нужди в една варена чаша. Фибрите са несмилаемата част от въглехидратите, които помагат да ви поддържат пълни, да изтласкват холестерола далеч от сърцето, да регулират червата и да ви помогнат да стабилизира кръвната захар.

Те са отличен източник на витамин С и витамин К , като чаша осигурява повече от деня изискване на тези витамини. Витамин С е важен водоразтворим витамин, който помага за възстановяване на тъканите, повишава имунитета и може да бъде полезен при анти-стареене. Витамин К е важен мастноразтворим витамин, който играе роля в образуването на кости и кръвосъсирването. За тези на Coumadin е важно вашият прием на витамин К да бъде последователен. Стремете се да ядете същото количество зелени листни зеленчуци, като брюкселско зеле, броколи, спанак и кале ежедневно.

Те са също много добър източник на витамин А, фолат и манган и добър източник на витамин В6 и тиамин.

В допълнение, кълновете от Брюксел са една от зеленчуковите кръстоци, показали, че имат противоракови свойства. Съществуват известни доказателства, че това може да се постигне отчасти чрез активиране на някои ензими в черния дроб, които се свързват с канцерогени.

Общи въпроси за Брюкселското зеле

Как да предотвратя гроздовете ми да стават грозни, зелени и гъсти?

Ключът към създаването на красиво изглеждащо и ароматно брюкселско зеле е да се избегне превалянето. Готвенето прекалено много може да предизвика оцветяване, за да избледнее, да изглежда странно и kaki в природата.

За да намалите времето за готвене, можете първо да залепите брюкселското си кълно.

Това ще помогне и за освежаване на зеленото в тях. Поставете ги във вряща осолена вода за около 30 секунди и ги прехвърлете в ледена баня, за да забавите процеса на готвене. Когато сте готови да ги приготвите за консумация, го пригответе, както желаете, и ги служете незабавно.

Събиране и съхранение на кълнове от Брюксел

Брюкселското зеле може да бъде закупено в прясно или замразено състояние. Изберете малки, твърди кълнове, които са компактни и тежки. Най-големите кълнове имат диаметър от 3/4 до 1 1/2 инча (2 до 4 сантиметра). Те трябва да изглеждат ярко зелени и без дефекти.

Съхранявайте неопетнени брюкселски зеле в херметически затворен контейнер в хладилника.

Използвайте го в рамките на три или четири дни.

Здравословни начини за подготовка на брюкселско зеле

Кълнове от Брюксел могат да бъдат приготвени на пара, печени, пържени, или настъргани, за да се използват в гребла. Те са популярна храна за ниско съдържание на въглехидрати диети, вероятно поради тяхната богата, сърдечност и силен, орехов вкус. Купете ги просто с малко количество сол, черен пипер и зехтин, или ги харесайте, като добавите здрави ядки и подправки.

Целта е да се избягват висококалорични, високо съдържание на мазнини рецепти, които използват голямо количество масло, сирене, сметана или сушени меса като бекон. Тези рецепти могат да бъдат много високи в калориите и нездравословните мазнини.

Рецепти с брюкселско зеле

Много хора правят кисело лице, когато мислят за брюкселско зеле, но този зеленчук е питателен и вкусен, когато се приготвя правилно. Дайте на кълновете си грим и експериментирайте с тези рецепти.

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 617.