Информация за въглехидратите за пастърси

Пащърнак въглехидрати, калории, гликемичен индекс, гликемичен товар

Палео, Аткинс и предците диети са едни от най-популярните и успешни ядене планове на разположение. Много хора са успели да намалят теглото си и да ги държат настрана, като се придържат към една от тези диети, които всички се съсредоточават върху намаляването или елиминирането на въглехидратите.

Докато въглехидратите не са много лоши, много хора ядат твърде много от тях - и по-специално най-малко здравите.

Въглехидите обикновено попадат в една от трите основни категории: захар, нишесте или фибри. Влакна и нишесте са сложни въглехидрати, произведени от многобройни единици захар, свързани заедно. Плодове , зеленчуци, зърнени храни и бобови растения попадат в тези две категории. Захарта обаче е прост въглехидрат, който се среща естествено в плодовете и млякото, но може да се добави към храни под формата на захароза.

Вашият дневен прием на въглехидрати

Администрацията по храните и лекарствата препоръчва въглехидратите да съдържат между 45 и 65% от общия дневен прием на калории. Въпреки това, трикът за включване на въглехидрати в здравословна диета е да знаят кой да избере - и кой да избегне. Ключът към намаляването на теглото и подобряването на здравословното състояние с помощта на подход с ниски въглехидрати е да ограничите приема на храни, съдържащи добавени захари, както и рафинирани зърнени храни, като например захарни напитки и десерти. Тези храни са натоварени с калории, но имат много малко хранителни ползи.

Плодове и зеленчуци

Някои диети с ниско съдържание на въглехидрати ограничават консумацията на плодове и зеленчуци, но няма категорично доказателство, че тези видове въглехидрати водят до увеличаване на теглото или до някои от рисковете за здравето, свързани със затлъстяването. Всъщност, плодовете и зеленчуците могат да ви помогнат при загуба или поддържане на теглото, тъй като съдържанието на влакна ви помага да се чувствате пълноценни.

Някои плодове и зеленчуци обаче имат по-високо съдържание на въглехидрати в сравнение с други, а избирането по разумен начин може да ви помогне да останете на път.

Хранителна информация за пащърнак

Пачури са кореноплодни, свързани с моркова. Те обаче имат повече от два пъти въглехидрати от моркови, а гликемичният индекс на пащърнак е по-висок от почти всяка друга храна - почти толкова висока, колкото глюкозата. Въпреки това пащърнакът е много добър източник на фибри и витамин С, както и манган, фолат и калий.

Въглехидрати и влакна за пащърнак

Гликемичен индекс за пащърнак

Едно проучване на гликемичния индекс на пащърнак създава средна оценка от 97 (глюкозата е 100).

Гликемичното натоварване на пащърнак

Източници:

Лерукс, Маркус Фостър-Пауъл, Кей, Холт, Сузана и Бранд Милър, Джанет. "Международна таблица на гликемичния индекс и стойностите на гликемичното натоварване: 2002 г." Американски вестник за клинично хранене . Vol. 76, No. 1, 5-56, (2002)

USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартен справочник, версия 21.