Преосмисляне на месото

Хранително нововъведение - и пауза за това, което го роди на първо място

Най-добрият съвет, който мога да мисля да дам за месото във вашата диета е: по-малко е по-добре. Ако сега не ядете месо, не можете да ядете по-малко, затова този съвет не може да ви навреди. Ако ядете месо на всички, можете безопасно и може би изгодно да не ядете нищо, така че този съвет може да ви помогне. Ако ядете много месо, яденето по-малко сигурно ще подобри качеството на вашата диета и здраве.

Има поне четири причини, поради които последното твърдение е вярно:

Днес месото не е вчера

Като оставим настрана все по-честото споменаване на "растителното месо", традиционната употреба на термина обхваща всичко от телешко месо до зеленчук и сьомга до салам. Докато здравословното въздействие на храненето на дивеча (дивите животни, които се хранят с местните си диети и се занимават с местните упражнения) са спорни, здравните ефекти от видовете месо, които преобладават в съвременните диети, по-специално преработените меса, не са такива.

Явно са неблагоприятни. Адаптациите в "Каменната ера" често се използват, за да оправдаят храненето на месото, но простият факт е, че месото, което повечето хора ядат днес, изобщо не е нищо подобно на месото, към което могат да се адаптират нашите видове.

Има обаче важна разпоредба, която да се приложи. Една диета тежка в месото се подобрява само ако месото е изместено от здравословни, питателни храни. По-малко пеперони и повече поп-тартарии, или по-малко салами и повече SnackWell's не се търгуват нагоре. Има повече от един начин да се яде лошо.

Глобално въздействие

Може би дори по-важно от последиците от съветите за месо за всеки един от нас е въздействието от прилагането на такъв съвет в мащаб. Потреблението на месо, както е широко практикувано, със сигурност е скъпо за човешкото здраве, което допринася за сърдечно-съдовите и други хронични заболявания. Но това е още по-скъпо струващо за видове, различни от нашите и планетата като цяло. Производството на говеждо месо, по-специално, се дължи на много високи екологични разходи, измерени минимално в емисиите на парникови газове и използването на вода. Производството на всяко животно за човешка консумация в промишлен мащаб е свързано с скандална жестокост и безразсъдно пренебрегване на страданието. Познавам малко хора, които наистина са безразлични към такава жестокост в менюто, но много от тях не успяват да разгледат или забележат.

Така че, по-малко месо е правилният отговор заради здравите ни органи, за политическото тяло, за планетата, за климата, за биоразнообразието и заради свеществото на човешката прилика и благост.

Какво е "чисто месо"?

Съществува, обаче, нова ера, алтернативен отговор, който привлича интереса на глобалните новатори - "чисто месо". Това е месо, произведено от клетки, отглеждани в лаборатории или от растителни източници. Докато е отворена за интерпретация, терминът в сегашното му въплъщение се отнася до месото, което избягва всички задължения - към здравето, околната среда и нашата етика - отглеждането на животни масово за клане.

Мотивацията за този подход е напълно ясна. Хората като цяло са свикнали да ядат месо и най-много харесват. Населението от 8 милиарда гладни Homo sapiens не може да бъде значително месоядно, без да унищожи планетата. Алтернативните начини за производство на месо потенциално ни позволяват да имаме говеждо месо и да го ядем, докато почистваме бъркотията, прикрепена към яденето на месото от историческото разнообразие.

Аз не се противопоставям на тази концепция по никакъв начин и определено мисля, че може да ускори толкова необходимия глобален напредък към животновъдството с по-ниско промишлено значение (термин, който е евфемичен за фабричното земеделие или казва нещо доста ужасно за съпрузите, аз "никога не съм бил съвсем сигурен кой). Но макар да е безспорно добра бизнес възможност, имам някаква неяснота по няколко причини.

От една страна, диетата, нейното качество и последиците за здравето са свързани както с това, което не се яде, така и с това, което е. Може би причината най-здравословното хранене е ниско в месото, защото храненето на по-малко месо е добро за здравето. Може би, защото това, което замества месото в тези диети - боб, леща, ядки, семена, пълнозърнести храни, кореноплодни зеленчуци и т.н. - е толкова добро за здравето. Предполагам, че е малко от двете. Замяната на месото с ново и може би "чисто" месо е насочено към един от тези приоритети, но не непременно и към другия. Ако това стане причина да пропуснете ползите от леща и нахут, това е съмнително предложение за здраве.

За други фабричните процеси са склонни да изискват потребление на енергия и вода. Така например, до 600 литра вода произвежда един литър кока-кола в неговата пластмасова бутилка, поради индустриалните процеси, свързани с генерирането на двете. Може би тези предизвикателства могат да бъдат преодолени при производството на месо от Нова ера, но това трябва да бъде доказано.

За още една употреба използването на високотехнологични методи за производство на месо представлява заговор против демократизацията на производството на храни - идеята, че всички или повечето от нас могат да бъдат включени както в търсенето, така и в предлагането на храни, като отглеждат част от нашата храна или поне получават от местните източници. Концентрацията на производството на храни в ръцете на няколко контролни, високотехнологични методи е концентрация на енергия.

И накрая, има загрижени във времето опасения за монокултурата. Разрастването на огромни количества от една или няколко култури, за да се направи преработена храна, дори и хранителна преработена храна, има много недостатъци за отглеждането на разнообразни хранителни храни и просто за яденето им.

Основното може да бъде по-добро от "по-добро"

В крайна сметка, въпросът как (или дали) да се яде месо чисто става въпрос на вкус, както буквален, така и фигуративен. Буквално, вкусовите пъпки са адаптивни малки момчета, които преминават през рехабилитация съвсем лесно, да се научат да обичат новите и по-здравословни храни, които въвеждаме, които ни обичат обратно. Това работи добре, когато водата замества сода, или бобът замества говеждо месо. Прегледана чрез този обектив, замяната на старо месо с "New Meat" на New Age е аналогична на замяната на изкуствени подсладители за захар - случай, при който се движите, докато се държите назад.

Опциите, предполагам, са добри и това, което е най-добро за вас и вашите вкусови пъпки, е, разбира се, за вас. За моя вкус обаче предпочитам по-чиста почистване. Пропуснете месото, направено в лабораторията, и преминете лещата.