Хранене с артишок и ползи за здравето

Артишокът има интересна история. Древните гърци вярвали, че като наказание за измамата му Зевс превръща своя любовник Синара в артишок. В Италия и в други средиземноморски райони артишокът се счита за деликатес и афродизиак.

Днес има повече от 100 сорта артишок, вариращи в размери (от бебе до джъмбо), цвят (от тъмно зелено до лилаво) и форма (от големи сфери до дълги, овални цилиндри).

Артишокът има тронави точки върху листата, които трябва да бъдат отстранени преди хранене.

Повечето артишок в САЩ идват от Калифорния. Върховният артишок сезон е пролет, но те могат да бъдат на разположение през цялата година.

Артишок Хранене Факти
Размер за сервиране 1 Среден, приготвен без сол, сервиране (120 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 64
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.4g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.2 г
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 120 mg 5%
Калий 474 mg 14%
Въглехидрати 13g 4%
Диетични фибри 7г 28%
Захар 1.2 гр
Протеин 3.5 g
Витамин А 0% · Витамин С 15%
Калций 3% · Желязо 4%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Един среден артишок съдържа 60 калории и огромен 7 грама фибри, допринасящи за близо една трета от нуждите ви от ежедневни влакна. Артишокът е изключително подходящ за храна. Когато се приготвят с минимална мазнина, те са нискокалорични храни с ниско съдържание на мазнини. Бъдете внимателни, когато ядете неща като пържени и пълнени артишок, тъй като тези храни са богати на мазнини и калории.

Ползи за здравето на артишокът

Един среден артишок е с високо съдържание на фибри, витамин К и фолиева киселина и е добър източник на магнезий, калий и витамин С.

Витамин К е мастноразтворим витамин, който е важен за здравето на костите и кръвосъсирването. Ако сте човек, който приема Coumadin, важно е да сте сигурни, че приемът на витамин К е последователен, което означава, че консумирате едно и също количество зелени листни зеленчуци дневно.

Обсъдете вашите нива с Вашия лекар, за да имате по-добро разбиране.

Фолиевата киселина е важна за предотвратяване на дефекти в нервната тръба и образуване на червени кръвни клетки, а магнезият е минерал, който е важен за нервната и мускулната проводимост.

Калият може да помогне за понижаване на кръвното налягане и витамин С е важен водоразтворим витамин, който помага за възстановяване на клетките, повишава имунитета и играе роля в борбата срещу стареенето.

Изследванията показват, че артишокът може да съдържа свойства, които са анти-канцерогенни и могат да помогнат за понижаване на холестерола.

Как почиствате и изрязвате артишоците?

Артишокът може да бъде нарязан различно на базата на вашия начин на готвене. За да започнете, искате да отрежете долната част на стъблото и да отрежете някои от горните твърди върхови листа. Издърпайте част от по-твърдата външна обвивка и по-твърдите външни листа. Това е добре за масло и пара артишок.

Ако искате да напълнете артишок, ще направите същото, като започнете да отрежете дъното и горната част и да отрежете някои от по-твърдите листа. След това ще изкопаете дросела, или с лъжица, или с ножица, за да измъкнете косматата щипка.

Ако искате да соте артишок, следвайте една и съща техника и след като извадите дросела, тогава ще подрежете артишока по средата.

Всеки път, когато почиствате артишок, искате да го изхвърлите във вода с лимон и лед, за да го запазите хубаво и зелено.

Как ядеш артишок?

Артишокът може да бъде смущаващ, но след като ядете, ще искате да ядете друг. За поетапно ръководство за това как да ядете артишок, разгледайте видеоклипа на Калифорнийския консултативен съвет: Как да ядете артишок.

Избират и съхраняват артишок

Артишокът може да се купи прясно, замразено, консервирано или мариновано.

Ако искате да купите пресни артишок, избягвайте онези, които имат кафяви петна или разделени листа и изберете тези, които са твърди, с плътно опаковани листа, които се чувстват тежки за техния размер.

Съхранявайте пресни артишок в пластмасова торбичка в продължение на пет дни и избягвайте измиването преди да го направите.

При закупуване на консервирани артишок ще бъде по-добре да избягвате тези, които са мариновани в масло и оцет, тъй като тези видове артишок са с високо съдържание на калории и натрий. Ако трябва да купите консерви, не забравяйте да ги изплакнете преди употреба.

Замразените артишок могат да издържат във фризера в продължение на шест месеца до една година, но не боли да гледаме най-добре по дата.

Здравословни начини за приготвяне на артишок

Артишокът е чудесно допълнение към салати, сандвичи и зърнени ястия. Те могат да бъдат добър препечен препечен хляб, както и добавка за пълнене към супи. Артишокът добавя цвят, текстура и пълнене на влакна на яйца и зеленчукови ястия. Ако искате да опитате пълнени артишок, можете да намалите мазнините и калориите, като използвате пълнежа си пестеливо - за да добавите допълнителен аромат, отидете "тежък" на чесъна и добавете няколко билки и подправки към вашата рецепта.

Рецепти с артишок

Ако търсите различен тип начин да започнете деня си, помислете за добавяне на артишок към вашата закуска - ще бъдете сигурни, че ще останете пълни до обяд. Получете някои идеи как да добавите артишок към обяд и вечеря.

> Източници:

> Консултативен съвет за артишок в Калифорния. Как да ядете артишок. http://artichokes.org/how-to-eat

> Институтът Линус Паулинг. Микроелементи за здраве. http://lpi.oregonstate.edu/sites/lpi.oregonstate.edu/files/pdf/mic/micronutrients_for_health.pdf

> Уайнд, Даян. Артишокът. Храни и хранене. 2016; 32-33.