Ниски въглехидрати плодове с най-малко и най-захар

Ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, се придържайте към плодове с ниска захар

Ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати или живеете с диабет, може да имате сложна връзка с плодовете. Може да сте чули, че не е нужно да се притеснявате колко захар е в плода, защото се смята за природна захар. Но това ще зависи от това дали следвате диета, която има значение за въглехидратите, или тази, която разчита на гликемичния индекс или гликемичния товар.

Знаейки кои плодове са естествено по-ниски в захарта може да ви помогне да направите по-добър избор, за да отговарят на вашата диета.

Природната захар в плодовете

FDA препоръчва на възрастните да ядат две чаши плодове или плодов сок или половин чаша сушени плодове на ден. Колко плодове, които ядете, може да се различават, ако следвате конкретен диета с ниско съдържание на въглехидрати или ако ограничавате въглехидратите във вашата диета поради диабет.

Повечето плодове имат нисък гликемичен индекс (GI), поради количеството влакна, които съдържат, и защото тяхната захар е предимно фруктоза. Сухите плодове (като стафиди, дати и подсладени боровинки), пъпеши и ананаси обаче имат среден GI стойност.

Плодовете съдържат много хранителни вещества, а ако искате да задоволите желанието за захар, плодовете са най-добрият избор. Добрата новина е, че най-ниските плодове в захарта имат някои от най-високите хранителни стойности, включително антиоксиданти и други фитонутриенти . От друга страна, някои хора усвояват и обработват захарта по-добре от други.

Ако сте човек, който отговаря добре на диета с ниско съдържание на въглехидрати, трябва да внимавате.

Бърз поглед върху захарните плодове

За бърз начин да мислите кои плодове са най-ниски в захарта, използвайте тези правила на палеца. Плодовете са изброени тук от най-ниското до най-високото съдържание на захар:

  1. Плодове: Това обикновено са най-ниските плодове в захарта, а също и сред най-високите в антиоксидантите и други хранителни вещества. Лимонът и варът също са в най-ниската категория.
  1. Летни плодове: Пъпеши, праскови, нектарини и кайсии са следващите в захарната поръчка.
  2. Зимни плодове: Ябълките, крушите и сладките цитрусови плодове, като например портокалите, са умерени с захари. (лимоните и лимоните имат ниско съдържание на захар).
  3. Тропически плодове: Ананас, нар, манго, банани и пресни смокини са с високо съдържание на захар (гуава и папая са по-ниски от другите).
  4. Сушени плодове: Дати, стафиди, кайсии, сушени сини сливи, смокини и повечето други сушени плодове имат изключително високо съдържание на захар. Сушените боровинки и боровинки биха били по-ниски, с изключение на това, че обикновено се добавя много захар, за да се бори с коварството.

Ето по-дълбоко гмуркане в плодовете, класирани от най-ниската до най-високата в захарта.

Плодове с ниско съдържание на захар (плодове с ниско съдържание на въглехидрати)

Плодове, съдържащи ниски до средни нива на захар

Плодове, съдържащи високи до много високи нива на захар

Плодове и ниско съдържание на въглехидрати диети

Някои от популярните планове за диета с ниско съдържание на въглехидрати се различават въз основа на това дали те гледат като гликемичен индекс или гликемичен товар (South Beach, Zone), а други просто гледат на количеството въглехидрати ( Atkins , Protein Power).

Не всички диети с ниско съдържание на въглехидрати обаче ограничават плодовете. Диетите като диетата Paleo, Whole30 и дори Weight Watchers (въпреки че не е задължително диета с ниски въглехидрати) не поставят ограничения върху плодовете.

По принцип, ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, трябва да опитате да ядете плодове с ниско съдържание на захар. Когато се консултирате със списъка по-долу, в който се описват плодовете, базирани на съдържанието на захар, имайте предвид, че някои стойности са за една чаша, докато други са за цели плодове.

Плодове избор, когато имате диабет

Вашият плодов избор, когато имате диабет, зависи от начина на хранене, който използвате. Ако броите въглехидратите, те са около 15 грама въглехидрати в 1/2 чаша замразени или консервирани плодове или 2 супени лъжици сушени плодове (като стафиди). Но сервизният размер за пресни плодове и пъпеши е от 3/4 до 1 чаша, така че да можете да се насладите повече от тях.

Ако използвате метода на плочата, можете да добавите към вашата чиния малка част от целия плод или 1/2 чаша плодова салата. Ако използвате гликемичния индекс, за да насочите своя избор, повечето плодове имат нисък гликемичен индекс и се насърчават. Плодовете, ананасите и сушените плодове обаче имат средни стойности за индекса на ГИ.

Словото от

Можете да направите най-добрия избор за плодове въз основа на диетата, която следвате. Ако имате диабет, може да поискате да се консултирате с Вашия лекар или с регистриран диетолог, за да ви помогне да изработите план за хранене, който да включва плодовете по подходящ начин. Когато ограничавате захарта, плодовете са по-добър избор за сладко желание, отколкото достигането на захарна закуска, стига да имате предвид порциите.

> Източници:

> Плодове. Американската асоциация по диабет. http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/fruits.html

> Плодове. ChooseMyPlate.gov USDA. https://www.choosemyplate.gov/fruit.

> USDA хранителни композиционни бази данни. USDA. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list.