Хелоуин Хранителни факти

Калории в пъпеш и ползите от тях за здравето

Медоносните пъпеши са големи и овални пъпеши с гладка коричка, която варира от бял до бледозелен. Плътта обикновено е бледо зелена, въпреки че някои сортове имат златна плът.

Медените са богати на вода и съдържат по-малко въглехидрати, отколкото други сортове плодове. Но, както при повечето храни, е важно да се контролира порцията.

Honeydew се предлага свеж почти през цялата година, с пиков сезон от юни до октомври.

Хранене на медните факти
Сервиращ размер 1 чаша, топки (177 гр.)
На порция % Дневна стойност *
Калории 64
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.2g 0%
Наситени мазнини 0.1g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 32 мг 1%
Калий 403.56 mg 12%
Въглехидрати 16.1g 5%
Диетични фибри 1.4г 6%
Захар 14.4g
Протеин 1g
Витамин А 2% · Витамин С 53%
Калций 1% · Желязо 2%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша пълен топки съдържа 64 калории и 16 грама въглехидрати, еквивалентна на една порция плодове. Ако имате диабет или искате да промените приема на въглехидрати, вероятно е най-добре да запазите порцията си на една порция. Ако искате да забавите скоростта на покачване на кръвната Ви захар, свържете меда с протеини, като например няколко ядки, нискомаслено грозде кисело мляко или нискомаслено извара.

Ползи за здравето на Honeydew

Медоносните пъпеши са отличен източник на витамин С, осигуряващ повече от половин ден (53%) в половин чаша.

Витамин С действа като антиоксидант в кръвта и клетките, играе роля в усилването на имунитета и подпомага производството на колаген, което го прави важно в борбата срещу стареенето.

Honeydew също е добър източник на калий. Калият има потенциал да намали кръвното налягане. Също така поддържа баланса на течности и електролити и е необходим за правилната нервна проводимост и мускулна контракция.

Общи въпроси за Honeydew

Дали медът се различава от хранителната верига на пъпеш?

Най-голямата разлика между пъпешите и пъпешът е съдържанието на витамин А. Пъпешът съдържа повече от един ден витамин А , докато пчелното млечице съдържа само два процента.

Що се отнася до калориите и въглехидратите, медът и пъпешът съвпадат почти идентично. Honeydew има малко повече калории (около четири) и малко повече въглехидрати (около 1,5) в сравнение с пъпеш.

Събиране и съхранение на мед

Изберете пъпеши, които са тежки за техния размер и имат гладка, ненарушена кожа с восъчно усещане за тях. Избягвайте пъпеши, които са много меки или се чувстват влажни в края на стъблото.

Миризма на мед. Тя трябва да излъчва силен сладък аромат.

Докоснете медника. Тя трябва да се отпусне леко и да се върне назад, когато натиснете края на цвета (който е срещу ствола).

Ако пъпешът ви все още не е съвсем узрял, съхранявайте го на стайна температура. Охладете я веднага щом се узрее, за да го избегнете прекалено узряло.

След като пъпешът бъде отрязан, той трябва да се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилника и може да продължи няколко дни.

Здравословни начини за подготовка на мед

Тъй като пъпеши имат толкова висок процент вода за готвене, те разрушават тяхната текстура, правейки ги гъсти.

Ето защо, медът е най-добре да се сервира просто нарязан или снабден с протеини, като нискомаслено гръцко кисело мляко, извара или рикота. Honeydew може да се използва като гарнитура или да се използва в плодови салати и глазури. Пюре мед, за да направят студена, освежаваща супа.

Рецепти с мед

Започнете деня си с пълнеж и вкусна закуска, направена с мед, или сдвоете ястието си с няколко резена, за да ви дам сладостта, от която се нуждаете, за да задоволите сладкия си зъб. Honeydew е чудесен заместител на десерта.

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 797.

> Институтът Линус Паулинг. Микроелементи за здраве. http://lpi.oregonstate.edu/sites/lpi.oregonstate.edu/files/pdf/mic/micronutrients_for_health.pdf