Хранителни факти на малини

Малините са един от най-деликатните плодове, с вкусен вкус и кадифена текстура. Най-честият вид зрънце е червено-малина, но малини също могат да бъдат черни, лилави и златни. Малините са много податливи на плесени, поради което много от малините, които се отглеждат, се предлагат на пазара, за да бъдат замразени. Обикновено замразените плодове могат да съдържат повече витамини, минерали и антиоксиданти, а след това и свежи, защото са замразени при пиковата им свежест.

Малините се внасят от Нова Зеландия и Южна Америка и се събират във Вашингтон до Ню Йорк. Високият домашен сезон е от края на май до ноември.

Малините са с ниско съдържание на калории и въглехидрати и богати на фибри и сърдечно здрави антоцианини.

Хранителна информация

Малини Факти за храненето
Сервиращ размер 1 чаша (123 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 64
Калории от мазнини 7
Общо мазнини 0.8g 1%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.5g
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 1 mg 0%
Калий 185.73 mg 5%
Въглехидрати 14.7g 5%
Диетични фибри 8г 32%
Захар 5.4г
Протеин 1.5 g
Витамин А 1% · Витамин С 54%
Калций 3% · Желязо 5%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Заедно с други плодове, като къпини и ягоди, малините са една от 5-те най-добри плода с ниска захар за хора с диабет и тези, които искат да следват диета с ниско съдържание на въглехидрати. Причината за това е, че размерът на порцията е щедър и въглехидратите са сравнително ниски.

Една чаша малини съдържа само 64 калории и опаковки в огромни 8 грама фибри (повече от 30 процента от ежедневните ви нужди), което ги прави изключително плодов избор.

Ползи за здравето

Малините са богати на пълнене, здрави сърцевини. Влакната е несмилаемата част от въглехидратите, която може да ви помогне да се задържите, да издърпате холестерола далеч от сърцето си, да регулирате червата, да предпазвате някои видове рак и да намалявате колко бързо се вдига кръвната захар.

Проучванията показват, че хората, които консумират достатъчно количество фибри, са с намален риск от развитие на сърдечни заболявания, рак и диабет. Освен това хората, които ядат пълна диета, са на по-здравословно тегло.

Рубинено-червеният цвят на малините идва от здравословните защитни антоцианини. Изследванията показват, че антоцианините могат да отстранят определени хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Най-накрая, една чаша малини осигурява 50% от дневните нужди от витамин С. Витамин С е важен витамин, който може да помогне за усилване на имунната система, да възстанови тъканите, да подпомогне заздравяването на раните и да има анти-стареене ефект.

Общи въпроси

Защо са малките малини?

Това смешно изглеждащо цяло в средата на малината се случва, защото когато те са узрели, зърната се отдръпват лесно от бялото ядро, оставяйки характеристиката на един кухи център. Кухият център прави яденето на плодове забавно, тъй като децата често ги слагат на върха на пръстите си.

Събиране и съхранение

Когато търсите купуване на пресни малини, потърсете плоски, твърди и ароматни плодове, освободени от техните корпуси. Проверете контейнерите за мухъл и избягвайте тези, които са започнали да развиват плесен, тъй като тези плодове започват да се развалят.

Можете да съхранявате пресни плодове в хладилника непокрити, в един слой върху хартиена кърпа, облицована с плоча за два-три дни. Избягвайте да измивате докато сте точно преди консумацията, тъй като измиването твърде рано може да доведе до разваляне на малините.

Замразените малини обикновено продължават във фризера до 12 месеца.

Здравословни начини за подготовка на малини

Яжте малини самостоятелно като лека закуска или като част от хранене. Малините са прекрасно допълнение към плодовете, добавяйки богат цвят и фибри. Малкият вид на малините ги прави добра гарнитура.

Те могат да се използват и за добавяне на насипно състояние и вкус към салати, странични ястия и като сос за протеини и десерти.

Малините се използват и за приготвяне на различни сладкиши и десерти, включително питки, кифли, пайове, сорбета и т.н. Въпреки че тези видове храни не са най-здравословния избор, тъй като те често са богати на калории и мазнини, малините могат да добавят пълнеж от влакна, може би ви дава възможност да ядете по-малки порции.

Рецепти

Използвайте пресни или замразени малини, за да направят здравословни закуски, здравословни салати, както и странични ястия, както и гъсти, проституиращи и вкусни сосове, които да съпътстват протеиновите Ви избори. Вземете готварство - не можете да се объркате, когато добавяте тези богати на хранителни вещества плодове към вашия план за хранене.

> Източници:

> Retelny, Виктория. Цветната истина за комплексите антоцианини с много потенциални сложни сили. Храни и хранене. 2016; 16-17.