Грейпфрут: Хранителни факти

Калории в грейпфрут и техните ползи за здравето

Грейпфрутите са хибрид от портокал и pummelo от 18-ти век (голям, груб плод, най-често срещан в средната и далекоизточната кухня). Бял пшеничен и розов или рубинено-плътни грейпфрути са две сортове, които обикновено са на разположение през цялата година. Грейпфрутите са един от по-ниските въглехидрати, съдържащи плодове, половината от среден грейпфрут съдържа по-малко въглехидрати и захар, отколкото обикновено сервиране на плодове.

Хранене с грейпфрут факти
Сервизен размер 1/2 среден (приблизително 4 "диа) (128 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 41
Калории от мазнини 1
Общо мазнини 0.1g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калий 177.92 mg 5%
Въглехидрати 10.3g 3%
Диетични фибри 1.4г 6%
Захар 8.9g
Протеин 0.8 g
Витамин А 24% · Витамин С 73%
Калций 2% · Желязо 1%
* Въз основа на диета с 2000 калории

С почти никакви мазнини и само с 41 калории за половината плодове, грейпфрут е естествено сладък и ароматен, за да се наслаждава сам. Докато е ароматен и богат на витамин А и С, той не осигурява толкова протеини и фибри. Ако отивате за грейпфрут като лека закуска, свържете се с протеин или богати на фибри храни като кисело мляко или малка шепа ядки.

Ползи за здравето на грейпфрута

Грейпфрутите са отличен източник на витамин С (важно за оздравяването на рани и абсорбцията на желязо). Розовият грейпфрут съдържа и антиоксидантния ликопен , който му придава "красив розов нюанс".

Проучванията показват, че има по-малък риск от рак на простатата при хора, които ядат диети, богати на ликопен. Освен това, ликопенът може да увеличи HDL (здрав холестерол) и да намали LDL (лош холестерол), може би защо някои изследвания показват, че яденето на грейпфрут може да помогне за понижаване на LDL холестерола в кръвта.

Грейпфрутите съдържат флавонони - подклас флавоноиди. Флавоноидите са показали, че проявяват противовъзпалителни, антитромбогенни, антидиабетни, противоракови и неврозащитни действия чрез различни механизми на действие in vitro и при животински модели.

Общи въпроси за грейпфрут

Мога ли да ям грейпфрут, когато приемам лекарства?

Вероятно сте чували преди това, че трябва да избягвате да ядете грейпфрут, ако сте на лечение за понижаване на липидите (понижаващо холестерола) лекарства, наречени статини. В допълнение към взаимодействието със статини, яденето на грейпфрути и пиенето на сок от грейпфрут може да взаимодейства с много други лекарства, както на рецепта, така и на извънборсови тела.

Грейпфрутът съдържа клас съединения, наречени фуранокумарини, които действат в тялото, за да променят характеристиките на някои видове лекарства. Грейпфрут може също да бъде противопоказан с лекарства като антихистамини, лекарства за кръвно налягане, лекарства за замяна на тиреоиди, контрол на раждаемостта, лекарства за блокиране на стомашната киселина и декстрометорфан за потискане на кашлицата. Поглъщането на грейпфрут с тези лекарства може да причини на организма да метаболизира тези лекарства анормално. Ако имате някакви притеснения, обсъдете лекарствата си с Вашия лекар, преди да консумирате грейпфрут.

Дали различните сортове имат различни калории?

Може да видите розови, бели или рубинено червени грейпфрути на разположение в супермаркета. Профилите на хранене между различните сортове са сходни в калориите и макроелементите. Възможно е да има вариации в антиоксидантното натоварване въз основа на цвета. Като цяло изберете любимите си и се наслаждавайте!

Събиране и съхранение на грейпфрут

Когато пазарувате, потърсете грейпфрут, който няма зелен цвят отвън - това е показател за зрялост. Избягвайте плодове, които имат меки петна или влажни зони. Пропуснете грейпфрутите, които имат груба или набръчкана кожа. Дръжте грейпфрута в ръката си, трябва да се чувствате по-тежки, отколкото изглежда, фраза, често наричана "по-тежка от размера". Това означава, че грейпфрутът ще бъде сочен.

Ако имате намерение да ядете грейпфрут веднага, оставете ги на стайна температура. Смята се, че съдържанието на антиоксиданти от грейпфрут се увеличава, тъй като те узряват, така че яденето на зрял е идеално.

Грейпфрутът, който е оставен да бъде изяден по-късно, може да се съхранява в хладилника.

Не забравяйте да измиете кожите от грейпфрут преди консумацията, тъй като може да има някои бактерии отвън. Просто изплакнете със студена вода и изсипете външната част с зеленчукова четка.

Здравословни начини за приготвяне на грейпфрут

Белият грейпфрут произвежда най-финия сок, а розовите плодове са по-сладки. Опитайте и двете и вижте кой сорт ви харесва по-добре.

Просто изкопайте грейпфрута си с лъжица или използвайте този плод, за да добавите вкус, текстура и цвета си към здравословните рецепти. Сдвоете грейпфрут с авокадо и зеленчуци за освежаваща цитрусова салата или нарязайте малко грейпфрут, за да се насладите на мекото сладко, талаво удоволствие.

Рецепта за грейпфрут

Много рецепти с грейпфрут, омъжи се за красивото сърце-здраво авокадо, с тъмночервен грейпфрут. Бракът е не само красив, за да се погледне, той е невероятно вкусен. Кремообразността на авокадото се смесва перфектно със сладко-киселия аромат на грейпфрута. Опитайте тези рецепти - няма да сте разочаровани.

> Източници:

> Begun, R. 5 Общите взаимодействия между лекарствата и лекарствата. Американската академия по хранене и диететика. 2014 година.

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник с кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 803-804.

> Институтът Линус Паулинг. Флавоноиди.