Боровинки: Хранителни факти

Калории в боровинките и техните ползи за здравето

Боровинките имат най-голямо количество антиоксиданти. Те съдържат растителни съединения, наречени антоцианини, за които е доказано, че имат антиоксидантна сила, като се борят с оксидативния стрес. Изследванията показват, че яденето на храни с антоцианини също може да помогне за отстраняване на заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак, както и помощ за поддържане на здравето.

Боровинките са с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на калории и въглехидрати и съдържат почти никаква мазнина.

Те определено са един плод, който трябва да добавяте към вашата диета, особено ако имате диабет. Плюс това, те са толкова лесно да се наслаждават, или сами, добавени към глазури или като част от хранене.

Боровинки Хранителни факти
Сервиращ размер 1 чаша сурово (148 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 84
Калории от мазнини 4
Общо мазнини 0.5g <1%
Натриев 1 mg 0%
Калий 114 мг 2%
Въглехидрати 21g 7%
Диетични фибри 3.6г 14%
Захар 15g
Протеин 1g
Витамин А 1% · Витамин С 25%
Калций 0% · Желязо 2%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша боровинки съдържа около 80 калории, 21 грама въглехидрати, 3,6 грама влакно и 1 грам протеин. Тази сервира се счита за повече от една порция плодове. Ако искате да се придържате към една порция плодове на седене, пазете частта си до около 3/4 чаша, което е около 60 калории и 15 грама въглехидрати.

Боровинките са богати на сърце, здрави, пълнещи влакна. Те са отличен източник на витамин С, осигурявайки 25% от стойността на чашата.

Ползи за здравето на боровинките

Боровинките са богати на сърце-здрави, пълнещи влакна. Влакната е несмилаемата част от въглехидратите, която помага в насищането, помага за регулиране на червата, изтласква холестерола далеч от сърцето и може да стабилизира кръвната захар.

Боровинките също съдържат ресвератрол, съединение (което има антиоксидантни свойства), което е свързано с лечението и профилактиката на рак, сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни заболявания.

Повечето изследвания обаче са наблюдавани в клетки, култивирани с ресвератрол, в по-високи концентрации от тези, които е вероятно да бъдат постигнати при хора, употребяващи ресвератрол перорално. Някои проучвания показват по-високи нива на антиоксиданти при диви боровинки и при боровинки, които са биологично отгледани.

Накрая, една чаша боровинки осигурява 25% от дневните ви нужди от витамин С. Витамин С е важен водоразтворим витамин, който действа като антиоксидант, подпомага излекуването на раните, повишава имунитета и има свойства против стареене.

Общи въпроси за боровинките

Мога ли да ям плесен боровинки?

Формите от боровинки не са вредни за ядене. Въпреки това, след като боровинката стане плесен, това означава, че това е развалящо. Плесените плодове няма да вкусят добре.

Какво мога да направя за боровинки върху дрехите ми?

Боровинките синьо оцветяване идва от антоцианините в него. Антоцианинът е водоразтворим пигмент, който придава цветове, вариращи от синьо до нюанси на червено. И докато синьото оцветяване спомага за опаковането на витамини, минерали и антиоксиданти, то може да оцвети дрехи и зъби.

Ако успеете да получите някои боровинки на дрехите си, може да сте в състояние да получите петна, ако действате веднага. Ако чакате по-дълго, може да нанесете петна по-трудно, затова не забравяйте да изплакнете веднага с хладка вода.

Какво представляват дивите боровинки?

Дивите боровинки, известни също като плодове с ниска храсталака, се различават от култивираните горски плодове. Диворастящите плодове са с по-малък размер от горските горски плодове и се смята, че имат повече антиоксиданти и по-интензивен, остър аромат.

Избирането и съхраняването на боровинки

Фитохимикалите в боровинките, антоцианините се разграждат бързо и са с кратък жизнен цикъл. Поради това е важно да се удължи тяхната жизнеспособност от момента, в който те се набират, докато стигнат до устата ви. Изследванията показват, че един начин за съхраняване на витамини, минерали, фибри и защитни фитохимикали е замразяването на боровинки веднага след прибиране на реколтата, което прави чудесните боровинки чудесен избор.

Ако решите да закупите пресни боровинки, внимавайте за мухъл. Мухълът показва, че боровинките започват да се развалят. Изберете плодове, които са с ярки цветове без обезцветяване. Те трябва да миришат плодово и сладко.

Боровинките също могат да бъдат закупени изсушени, като сок, конфитюри или спредове. Тези видове боровинки съдържат повече захар, затова е важно да наблюдавате частта си.

Здравословни начини за приготвяне на боровинки

Боровинките могат да бъдат включени в печени продукти - палачинки, кифли, барове. Те могат да се консумират с кисело мляко, извара, овесени ядки или смесени с глазури. Боровинките могат да бъдат хвърляни в салата за освежаващо цветно допълнение, или те могат да бъдат пуснати в устата ви, както е. Използвайте боровинки, за да украсите плочата си или за да направите препечен тост - този красив плод, съдържащ хранителни вещества, наистина може да се използва, за да се направи нещо.

Рецепти с боровинки

Яжте боровинки за закуска, обяд, закуска и вечеря. Печете с тях или ги хвърляйте в салатата си, тялото и корема ви няма да съжаляват.

> Източници:

> Basu A, Du M, Leyva MJ et al. Боровинките намаляват сърдечно-съдовите рискови фактори при мъжете със затлъстяване и жените с метаболитен синдром. Журнал на храненето. 2010; 140 (9): 1582-1587.

> Институтът Линус Паулинг. Resveratrol. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol#reference23

> Retelny, Виктория. Цветната истина за комплексите антоцианини с много потенциални сложни сили. Храни и хранене. 2016; 16-17.

> Диви боровинки. ЧЗВ. http://www.wildblueberries.com/the-better-blueberry/faq/