Киви: Хранителни факти

И техните ползи за здравето

Киви, понякога наричани киви или китайски цариградско грозде, са малки плодове с овална форма с тънка космат кафява кожа. Плътта им е яркозелена, с бяло ядро, заобиколено от черни семена.

Калифорния произвежда 98 процента от кивито, налични в Съединените щати, с най-висок сезон на отглеждане през есента, от октомври до май. Въпреки това, често ще намерите киви на разположение през цялата година, поради пролетната реколта в Нова Зеландия и Чили.

Хранителни факти за киви
Сервиращ размер 1 среден плод (69 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 42
Калории от мазнини 3
Общо мазнини 0.4g 1%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.2 г
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 2 mg 0%
Калий 215 mg 6%
Въглехидрати 10.1g 3%
Диетични фибри 2.1гр 8%
Захар 6.2g
Протеин 0.8 g
Витамин А 1% Витамин С 107%
Калций 2% · Желязо 1%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Киви са с ниско съдържание на калории, захар и мазнини. Той е богат на фибри, витамини и минерали. Едно киви съдържа само 42 калории (по-малко от обикновена сервиране на плодове) и опаковки в 2 грама фибри и ден на витамин С.

Ползи за здравето на Kiwi

Киви са отличен източник на витамин С, водоразтворим витамин, доказан като стимулиращ имунната система, борба с последиците от стрес и стареене и помощ при лечение на рани. Един киви съдържа около толкова витамин С, колкото шест унции портокалов сок.

Киви също са добър източник на калий, съдържащ повече от един банан.

Калият е важен минерал за поддържане на баланса на течности и електролити. Проучванията показват, че хората с висок прием на калий са с по-ниско кръвно налягане.

В допълнение, киви са добър източник на пълнене на фибри, които могат да помогнат за стимулиране на здравето на червата и намаляване на лошия холестерол.

Проучванията показват, че хората, които ядат богати на фибри диети, са на по-здравословно тегло и имат по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Киви също съдържат достатъчно количество фолат и цинк. Те съдържат фитонутриенти, като лутеин, който е важен за здравето на очите и може да помогне за предпазването на клетките от увреждане. И накрая, киви са много добър източник на витамин К и добър източник на калий и мед.

Общи въпроси за Kiwi

Можете ли да ядете кожата на киви?

Да. Вярвайте или не, кожата на киви е напълно годна за консумация. Всъщност според калифорнийската комисия за киви, яденето на кожата запазва съдържанието на витамин С и влакна, утроявайки съдържанието на влакна. Подобно на всички останали плодове и зеленчуци, не забравяйте да го миете винаги преди консумация. Адекватното измиване може да помогне за намаляване на бактериите и остатъците от пестициди.

Можете ли да готвите с киви?

Можете да готвите с киви, но топлината може да доведе до разпадане на кивитата, поради което повечето готвачи предполагат, че избягвате да готвите с нея.

Изваждане и съхранение на киви

Проверявайте плодовете за недостатъци - избягвайте тези, които изглеждат повредени. И не се притеснявайте за размера на плодовете, по-малките киви са също толкова добри, колкото и по-големите.

След това задръжте кивито.

Натискайте внимателно външната част с палеца си. Ако е много трудно и не дава лек натиск, то не е узряло. Киви, които не са узрели, може да узреят по-бързо, ако ги поставите във вентилирана торбичка с ябълка или банан. Оставете го на гишето за ден-два и трябва да узрее.

Когато става въпрос за съхранение, киви ще се съхраняват в продължение на няколко дни при стайна температура и до четири седмици във вашия хладилник.

Здравословни начини за подготовка на киви

Киви са най-добри, когато се използват сурови, обелени (или не) и изядени от ръце или нарязани на плодови салати и гарнитура. Те могат да се използват при приготвянето на глазури, сосове и мусове и съдържат ензим (актинидин), който оказва тромав ефект върху месото, което ги прави добра марина.

Техният красив зелен цвят също така освежава плочките, което го прави полезна при подготовката на представянето на храни.

Рецепти с кивифрут

Научете как да използвате киви в сладкиши, салати и месни рецепти.

> Източници:

> Калифорнийски киви. Съхраняване на киви. http://www.kiwifruit.org/about/storing.aspx

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 804.