Дали въглехидратите в мангото си струват?

Научете повече за хранителните вещества в мангото и неговите ползи за здравето

Мангото е с високо съдържание на захар; например, те имат три пъти по-голямо съдържание на захар в малините. Обикновено, когато храната е с високо съдържание на захар, това означава, че тя е с високо съдържание на въглехидрати. В този случай манго са по-високи в въглехидратите, отколкото повечето други плодове.

Мангото обикновено са сладки, въпреки че вкусът и текстурата на плътта могат да варират в зависимост от вида манго; някои имат мека, пулсирана текстура, подобна на свръхзърнестата слива, докато други са по-твърди, като пъпеш или авокадо, а някои могат да имат влакнеста текстура.

Забавни факти за мангото

Мангото е един от най-популярните плодове в света. Първоначално те се отглеждат в Индия повече от 5000 години. Това е националният плод на Индия, Пакистан и Филипините и националното дърво на Бангладеш.

Мангото е в същото семейство като кашу и шам фъстък. Класифицирани в семейство Anacardiaceae , семейство от цъфтящи растения, известни като семейство кашу или смрад, членове на Anacardiaceae могат да носят плодове, които са drupes или ядки. Манго е друпе, известно още като "каменни плодове", което е препратка към голямата яма на плодовете. Други обичайни видове са сливи и праскови.

Мангото се предлага целогодишно. Има шест разновидности на манго: мед, Франсис, Хаден, Кейт, Кент, Томи Аткинс и Палмър. Томи Аткинс е най-популярният по целия свят, въпреки че сортът мед, или Алфонсо, вероятно е любимото за нивото му на сладост и кремообразна текстура.

Въглехидратите и влакната се броят за манго

Тъй като има много видове манго, изброените хранителни факти са за видовете, които най-често се продават в САЩ - сортът Томи Аткинс.

Приготвяне на манго Въглехидрати, фибри и калории
1/2 чаша нарязан манго 13 грама нетни въглехидрати , 1,5 грама фибри, 54 калории.
1 среден манго (7,5 унции, без да броим яма и кожа) 35 грама нетни въглехидрати, 4 грама фибри, 135 калории

Гликемичен индекс за манго

Гликемичният индекс на храната е индикатор за това колко и колко бързо храната повишава кръвната Ви захар. Средните стойности в изследванията на мангото в гликемичния индекс варират между 41 и 60, със средно 51 . Стойността 51 е в долния край на скалата на гликемичния индекс. Храни, които са по-малко от 55, се считат за ниски, а храни над 70 са в по-високия край на спектъра. Мангото увеличава кръвната захар, но изглежда, че повишава нивото на захарта ви с по-бавна скорост, давайки на тялото повече време за правилно обработване на захарта.

Гликемичното натоварване на манго

Гликемичното натоварване на храната е свързано с гликемичния индекс, но отразява размера на обслужването. Гликемичното натоварване е еквивалентно на приемането на 1 грам глюкоза.

Гликемичното натоварване на манго
½ чаша нарязано манго: 4
1 средно манго (около 7.5 дка манго плът): 10

Ползи за здравето на мангото

Около 40% от влакното в мангото е разтворимо , главно пектин. Той е отличен източник на витамин С и витамин А и е добър източник на витамин В6. Също така съдържа голямо разнообразие от каротеноиди, включително бета-каротин и други фитонутриенти , включително кверцетин. Тези вещества могат да предпазват клетките от увреждане, по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и да осигурят други ползи за здравето.

Групи храни с ниски въглехидрати

Ако планът за диета с ниско съдържание на въглехидрати е това, от което се нуждаете, тогава листни зеленчуци и ядки и семена изглежда са най-добрите залози. Повечето плодове , зърнени храни и някои бобови растения и мляко и млечни продукти обикновено са по-високи в захар или въглехидрати.

> Източници