Гликемичен индекс на хранителните списъци

Списъци и информация за обикновени храни

Гликемичният индекс ни дава представа кои храни повишават кръвната ни глюкоза най-бързо и най-високо.

Защо това е важно?

Много хора имат проблеми при обработването на голямо увеличение на кръвната глюкоза и по-добре в много отношения, когато кръвната ни захар е доста стабилна. Това е особено важно за хората с диабет, преддиабет, инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

Какво означават числата?

Яденето на чиста глюкоза се оценява на 100 - всички други храни са във връзка с това. Храната с гликемичен индекс от 95 повишава кръвната захар почти толкова, колкото и чистата глюкоза, но храната с гликемичен индекс 20 не повишава нивото на кръвната захар изобщо. Важно е обаче да имате предвид, че гликемичният индекс не отчита размера на порцията. Действителното количество храна, което вдига кръвната захар, трябва да се прави както с това, колко е гликемичен, колко от вас ядете. Гликемичният товар се опитва да комбинира тези понятия и някои диети използват гликемичния товар по тази причина.

Защо има такъв голям брой номера на някои храни?

Много фактори влияят върху тестовете за храна, включително разликите между тестваните хора, рецепти, лабораторни техники и факта, че няма две подобни моркови.

Когато има само един номер след храна, това означава, че е направено само едно проучване с тази храна (може да е било проучване от всяка точка на света).

Това число е средно за всички хора в проучването и затова трябва да мислите за този брой като прогноза. Например, имаше проучване на зърнени култури от плодови бримки, а обхватът на тестваните хора беше между 60 и 78 години, въпреки че резултатът беше единен, 69.

Когато има поредица от цифри след храната, това е най-високата и най-ниската стойност от различните изследвания.

В някои случаи са направени средни стойности на няколко проучвания, които също са включени. Но броят за всяко от тези проучвания е бил средно на хората в проучването.

Тъй като има толкова много вариации между храната и между отделните индивиди, по същество няма разлика между храни, които имат разлика от по-малко от поне 5 или 10 точки в гликемичната скала.

Въпреки че концепцията за гликемичния индекс е много полезна, е важно да се образоват хората за действителната реалност на индекса, ако те ще базират яденето около себе си. И реалността е, че никой не разказва историята за някоя храна в дадено тяло. Единственият начин да разберете как се хранят храната е да проверите собствената си глюкоза в кръвта. Това означава, че гликемичният индекс може да ни даде обща информация за въглехидратите.

Списък на гликемичния индекс

Захар

Млечни продукти

Хляб

Кифли, торти, палачинки, вафли и т.н.

Крекери

Студено зърно

Горещи зърнени храни

Зърна - варени цели, освен ако не са посочени другояче

тестени изделия

Гликемичният индекс на макаронени изделия, направени от пшеница (повечето тестени изделия), зависи от формата на тестените изделия (колкото по-дебел, толкова по-нисък е GI) и начина, по който се готвят. Когато се приготвят като италианците, "al dente" - донякъде твърдо - има най-нисък гликемичен индекс. Колкото по-дълго го приготвяте, толкова по-мек е и колкото по-високо е гасенето.

плодове

Индивидуалните плодове са свързани с броя на въглехидратите и друга хранителна информация. За повече информация относно съдържанието на захар / въглехидрати в плодовете вижте списъка с плодове с ниско съдържание на въглехидрати .

Плодов сок

Не-нишестено зеленчуци

Повечето не-скорбялни зеленчуци не се тестват, защото човек ще трябва да яде толкова много, за да получи 50 грама въглехидрати за теста (например 20 чаши броколи). И всъщност за много от тези зеленчуци има толкова малко въглехидрати, обвити в толкова много целулоза, че те вероятно причиняват малко или никакво покачване на кръвната захар. Поради тази причина някои диети с ниско съдържание на въглехидрати наричат ​​тези "безплатни" храни. От друга страна, някои не-скорбялни зеленчуци имат повече захар, отколкото други, а някои, като домати, всъщност са плодове, които определено ще причинят покачване на кръвната захар.

Скорбяла зеленчуци

Бобовите растения

Освен ако не е посочено друго, това се отнася за сушени боб или грах, които са варени. Когато се изследват консервираните бобчета, те имат по-висок гликемичен индекс.

Ядки и закуски

бонбони

Безалкохолни напитки

> Източник:

> Лерукс, Маркус Фостър-Пауъл, Кей, Холт, Сузана и Бранд Милър, Джанет. "Международна таблица на гликемичния индекс и стойностите на гликемичното натоварване: 2002 г." Американски вестник за клинично хранене . Vol. 76, No. 1, 5-56, (2002).