Дати: Хранителни факти

Калории в дати и техните ползи за здравето

Плодовете на сливовото дърво, датите са отглеждани от древни времена. Има над 100 различни сорта палмови дървета, които растат най-добре в пустинните райони. Датите се носят в големи клъстери на дърветата и варират в текстура, от твърди, сухи сортове, до полусухи видове, като например дебелото черво, до големи меки дати като дати на медал.

Макар датите да изглеждат изсушени, те са всъщност пресни плодове. Свежите цели дати съдържат само 30% влага, което ги прави един от естествените "сушени плодове" на природата.

Широко известни за използването им при лечение на запек, датите не могат да получат привлекателна обвивка. Но датите са богати на фибри и въглехидрати. Те могат да служат като добър източник на енергия и могат да се използват здравословно в рецепти с протеинови барове, закуска на овесена каша и закуски.

Датите също могат да бъдат полезни при добавяне на влага и сладост към печени продукти. Те предлагат като добра алтернатива на преработената захар. За хората, които искат да променят приема на въглехидрати, датите не са най-добрият избор, тъй като те са богати на въглехидрати, захар и на диаграмата на гликемичния индекс. Една храна с висок гликемичен индекс се смята, че повишава кръвната захар по-бързо, след това друга храна, която е по-ниска на диаграмата.

Дати Хранителни факти
Срок на сервиране 1 (8 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 23
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калиев 54.45 mg 2%
Въглехидрати 6.2гр 2%
Диетични фибри 0.7г 3%
Захар 5.3 гр
Протеин 0.2 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 0% · Желязо 0%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една дата, измерваща около 1 до 2 инча, съдържа около 23 калории, 6,2 грама въглехидрати, 5,3 грама захар и 0,7 грама фибри. Ако имате диабет и имате ниска кръвна захар, консумирането на няколко дати може да ви помогне да доведете кръвната захар до нормално ниво. От друга страна, ако искате да намалите приема на въглехидрати и да управлявате кръвната си захар, датите на хранене могат да предизвикат покачване на кръвната Ви захар.

Ето защо частта, която контролира обслужването на датите, е важна.

Ползи за здравето от дати

Датите са добър източник на фибри, около три грама в една порция (около три дати). Изследванията показват, че хората, които консумират достатъчно количество фибри, са на по-здравословно тегло. Диетата, богата на фибри, също може да помогне за регулиране на кръвната захар, облекчаване на запека и намаляване на лошия холестерол (LDL). Всеки път, когато увеличавате приема на фибри, важно е да увеличите приема на вода едновременно. Ако не го направите, това може да има противоположен ефект и да причини запек.

Общи въпроси за датите

Какви форми на датите са достъпни за покупка? Какво представляват екструдираните дати?

Пикантните дати могат да бъдат закупени в опаковка: цели, нарязани или екструдирани. Екструдираните дати са покрити с овесено брашно, оризово брашно или декстроза и се използват основно при печене. Сокът за дата също е на разположение за покупка и може да се използва при приготвянето на печени продукти или на сладкиши.

Избиране и съхранение на дати

Въпреки, че опаковани дати, както непълен, така и непълен са на разположение през цялата година, сезонът за свежи дати е от октомври до декември. Датите трябва да са пълни, лъскави и влажни. Те имат лепкава сладка, почти захаросана текстура и богат вкус.

Свежи дати вече са пътували от далеч, за да стигнете до вашия хранителен магазин, поради което те могат да се държат в продължение на около една до две седмици в хладилника в херметически затворен контейнер. Сухите опаковани дати могат да се съхраняват при стайна температура в херметически затворен контейнер на хладно и сухо място за около 6 месеца или хладилник до една година.

Здравословни начини за подготовка на дати

Датите осигуряват вкус и влага за печени продукти, като хляб, кифлички, бисквитки и сладкиши. Те могат да бъдат сервирани пълнени с месо или сирене като предястие или лека закуска или поднесени със сушени плодове и ядки. Нарязаните дати могат да се добавят към кисело мляко, горещи зърнени храни и протеинови барове.

За да предотвратите залепването, можете да прахте ножа си с брашно.

Ако искате, заместете датите за стафиди или кайсии, когато приготвяте солени ястия, като печено.

Рецепти с дати

Обикновено се използва като добавен изцяло естествен подсладител, датите могат да се използват и в творчески рецепти. Разбийте някои вкусни, протеинови и богати на фибри рецепти с дати.

> Източници:

> Калифорния Дати. Здраве и хранене. http://www.datesaregreat.com/health-nutrition/

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 803-804.